Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor tapte George Bush

Økonomi, terrorisme, korrupsjon og Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seks av ti velgere i USA er misfornøyd med krigføringen i Irak og stemte derfor i stor grad på demokratene. Et solid flertall mener USA må trekke alle sine tropper ut av Irak, og mange her stemte på det demokratiske partiet.

Nær seks av ti er misfornøyd med Bushs styre som president. Og hele 61 prosent sier de er misfornøyd med den jobben Kongressen har gjort, viser en velgerundersøkelse foretatt av AP.

Stemte i protest mot Bush

Hele 82 prosent av velgerne sier økonomi var en viktig faktor når de skulle bestemme seg. Blant de 39 prosent som oppga økonomi som ekstremt viktig, stemte de fleste på demokratene.

Terrorisme, George Bush og krigen i Irak var viktig for svært mange. Mer enn en tredjedel av stemmene ble avgitt for å protestere mot presidenten. Mer enn dobbelt så mange velgere sier de er sinte på Bush, som de som sier de er fornøyde.

Tre av fire sier terrorisme var en viktig faktor, men dette hjalp ikke republikanerne. Halvparten av velgerne har ingen preferanse på hvilket parti som best bekjemper terrorismen, og denne halvparten stemte i stor grad på demokratene.

Republikanerne tapte på skandalene

74 prosent av velgerne sier korrupsjon og skandaler i den offentlige administrasjonen var viktig da de skulle stemme. Rundt femti prosent av velgerne var misfornøyd med hvordan republikanerne taklet Foley-skandalen, der kongressrepresentant Mark Foley ble tatt for å ha utvekslet seksuelle emails og meldinger med tenåringer som jobber i Kongressen.

TERROR OG BUSH: Amerikanske velgere, her i Ohio, gikk til urnene i går, norsk tid. Demokratenes seier skyldes i stor grad korrupsjon, terrorisme, president George Bush og krigen i Irak. Foto: Scanpix
TERROR OG BUSH: Amerikanske velgere, her i Ohio, gikk til urnene i går, norsk tid. Demokratenes seier skyldes i stor grad korrupsjon, terrorisme, president George Bush og krigen i Irak. Foto: Scanpix Vis mer

To tredjedeler av denne gruppen stemte på Demokratene.

Middelklassen er en gruppe som har skiftet side. I går stemte flertallet i denne gruppa på demokratene, et klart skifte fra sist Kongressvalg.

I 1994 stemte seks av ti hvite menn på republikanerne, i går delte de hvite mennene sine stemmer likt mellom demokrater og republikanere.

40 prosent av velgerne tror neste generasjon får et dårligere liv enn i dag, mens 30 prosent tror det blir bedre. Optimistene stemmer i stor grad på republikanerne, mens pessimistene ga stemmen sin til demokratene.

NEDERLAG: Republikanernes seier er et personlig nederlag for president George Bush.
Hele Norges coronakart