VEKSTBREMS: Rekordmange usolgte boliger vil ifølge Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets legge en demper på prisveksten. Foto: Are Haram/Finansavisen.
VEKSTBREMS: Rekordmange usolgte boliger vil ifølge Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets legge en demper på prisveksten. Foto: Are Haram/Finansavisen.Vis mer

Derfor tar boligprisene neppe av

Renten spiller ingen rolle. Kjempehøye lagre er viktigere.

(Hegnar.no): Gårsdagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge viste et prisfall på 0,6 prosent i oktober. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.

Så langt i år har boligprisene steget 2,7 prosent.

- Tallene bekrefter trenden med moderasjon og utflating, sa Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer i sin presentasjon.

- Renten spiller ingen rolle

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank merker seg også at boligprisene har flatet ut de siste fem månedene etter en kraftig rekyl i 1. halvår.

- Det er først og fremst en økning i antall boliger til salgs som holder prisveksten nede. Selv om renteforventningene kanskje kunne spille en rolle, tyder ikke de svært høye omsetningstallene på det, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

- Ingen vekst, ingen kollaps

Jullum øyner en betydelig tilbudsside langt ut i 2019, og forklarer dette med den høye boligbyggingen de siste par årene.

- Med gradvis høyere renter er det derfor ingen grunn til å vente noen særlig realprisvekst på boliger. På den annen side venter vi jo solid lønnsvekst, og lav ledighet, så noe kollaps er vel heller ikke mest sannsynlig, fortsetter han.

Kjempehøye lagre

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets trekker frem at lageret av usolgte boliger har steget til et historisk høyt nivå.

- Økt tilbud av nye boliger, renteøkningen i september (og flere kommer), samt lav befolkningsvekst ventes å dempe boligprisveksten videre fremover, men vi venter ikke et kraftig fall, ettersom makroutsiktene generelt er positive, oppsummerer hun i en oppdatering.

Gårsdagens boligprisstatistikk endrer ikke meglerhusets syn på at Norges Bank vil øke styringsrenten gradvis, med neste renteøkning på mars-møtet neste år.

- Kortsiktig risiko

Handelsbanken peker også på flere dempende faktorer meglerhuset mener vil få effekt på boligprisene utover 2. halvår 2018.

Dette inkluderer økt ferdigstillelse av nye boliger (som steg markert i Oslo i 3. kvartal), lav befolkningsvekst og høyere lånerenter.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov understreker noe nedsiderisiko, særlig for Oslo, men anser risikoen for å være kortsiktig.

- Salgsaktiviteten holder seg høy, og noen av de prisdempende faktorene, som høyere ferdigstillelse, vil gradvis avta med lavere nybygging, oppsummerer han i en oppdatering.

Andre økonominyheter:
Arne Fredly gamblet og vant da Einar Aas tapte milliarder
Vil bygge bitcoin-eventyr til 23 milliarder