Derfor tar Gro gigantregningen

Innrømmer regelbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gro Harlem Brundtland sier hun ikke har ønsket noen forskjellsbehandling og vil selv betale for hofteoperasjonene hun fikk utført i Norge, melder NTB.

I en pressemelding skriver Harlem Bruntland at hun ikke var klar over at hun ble forskjellsbehandlet.

– Når jeg nå er gjort kjent med de formelle reglene for operasjoner av utenlandsboende, vil jeg ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg sykehus belastes med kostnadene ved min behandling, sier Brundtland i pressemeldingen.

Hun kaller det hele en rutinefeil.

– Jeg forstår det slik at det har skjedd en rutinefeil, siden det framgikk av papirene at jeg var bosatt i utlandet uten at dette ble fulgt opp. Jeg vil undersøke hvilke kostnader som knytter seg til dette, slik at disse blir betalt av meg. Så får jeg legge fram saken for franske trygdemyndigheter slik at de kan foreta den riktige totalvurderingen, sier hun.

Les hele pressemeldingen fra den tidligere statsministeren her.


Vet ikke hvordan

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) sa på en pressekonferanse i ettermiddag at Gro Harlem Brundtland selv vil ordne opp i omstendighetene rundt hofteoperasjonene.

Derfor tar Gro gigantregningen

Men på hvilken måte den tidligere statsministeren og Ap-lederen skal «ordne opp» vil Brustad foreløpig ikke uttale seg om.

– Gro vil orientere om det selv i løpet av kort tid, sa helseministeren på en improvisert pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Innebærer det at Gro Harlem Brundtland selv vil dekke utgiftene til operasjonene?

– Jeg vil ikke kommentere dette ytterligere, sa Brustad på pressekonferansen.

Ullevål vil ta ansvaret

Tidligere i dag gikk Ullevål sykehus ut og tok regningen for de to hofteoperasjonene.

– Denne operasjonen ble godkjent av meg. Dette er ikke noe Harlem Brundtland skal lastes for. Regningen belastes min avdeling, sa ortopedisk sjef Olav Røise til NTB.

Det var han som ga grønt lys for Harlem Brundtlands hofteoperasjon på Ullevål universitetsykehus i februar 2007.

Operasjoner til flere hundre tusen

ORDNER OPP SELV: Landsmoder Gro Harlem Brundtland vil selv ordne opp i hofteoperasjonene hun har hatt. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet
ORDNER OPP SELV: Landsmoder Gro Harlem Brundtland vil selv ordne opp i hofteoperasjonene hun har hatt. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet Vis mer

Gro Harlem Brundtland har foretatt hofteoperasjoner på Ullevål sykehus mens hun var bosatt i Frankrike. Disse operasjonene skal ha kostet flere hundre tusen kroner.

Via sin PR-rådgiver, Jon Mørland, har Gro Harlem Brundtland tidligere innrømmet at reglene ble brutt da hun fikk sine hofteoperasjoner i Norge. Hun skrev dette om hendelsesforløpet:

– Jeg henvendte meg til en norsk lege og helsestasjon i forbindelse med hofteoperasjonen, og fortalte at jeg var pensjonist bosatt i Frankrike,og trygdet etter de europeiske reglene. Det ble betalt egenandeler for spesialist og røntgenundersøkelse, etc., skriver Gro. Videre opplyste hun:

– Ved innleggelse på sykehus oppga jeg bostedsadresse i Nice, og viste fram fransk og europeisk trygdekort. Det ble ikke bedt om ytterligere opplysninger, skrev den legeutdannede Gro.