Derfor tenner Anne Marte (21) på smerte

BDSM-klubben lever ut «Fifty Shades»-fantasiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Armene hennes strekkes over hodet, håndleddene festes til den middelalderske innretningen. Tyllskjørtet dras ned så rumpa blottlegges. Han bretter opp skjorteermene.

- Vi starter med oppvarming, sier han og dasker rumpa til kjæresten med flat hånd.

Rytmiske smekk gir huden en gryende rødtone. Hun stønner forsiktig.

Men la oss ikke foregripe begivenhetenes gang. En time tidligere i naborommet:

- Som dominant mann skal jeg ikke skjenke kaffe, sier Arild Balog (31) mens han gjør akkurat det.

- Det bryter med klisjéoppfatningen, flirer han og slår seg ned i sofaen sammen med tre likesinnede.

Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

«Val Eyja er en idealistisk, Drammensbasert forening, som jobber for og med det som løst kan kalles BDSM, kink og fetish,» står det på nettsida deres. Men merker de noe til «Fifty Shades»-effekten?

Den erotiske trilogien har solgt en halv million i Norge og mer enn 70 millioner på verdensbasis, og i kjølvannet meldes det om en kraftig økning i salg av sexleketøy. Val Eyja opplever likevel ikke noe rush av nye medlemmer - terskelen for å bli med i en forening er fortsatt høy.

Les Dagbladets anmeldelse av «Fifty Shades Fanget».

Insiderne bruker begrepet BDSM (forkortelse for Bondage, Disiplin/Dominant, Submissiv/Sadist, Masochist). Det handler like mye om dominans og underkastelse - krydret med et arsenal av praktiske redskaper som pisk, håndjern og teppebanker.

- Stump vold har en viss eleganse, smiler Arild.

Sannsynligvis med en velfundert dobbeltbunn der vold mot stumper og andre kroppsdeler inngår i det mentale bildet.

<strong>SOFAKOSELIG I DRAMMEN:</strong> For Ingar Thomassen, Arild Balog, Anne Marte og Marius Huseby er den sosiale dimensjonen viktig. Val Eyja er den fjerde største BDSM-foreningen i landet. Foto: SVEINUNG YSTAD
SOFAKOSELIG I DRAMMEN: For Ingar Thomassen, Arild Balog, Anne Marte og Marius Huseby er den sosiale dimensjonen viktig. Val Eyja er den fjerde største BDSM-foreningen i landet. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

Som leder av foreningen inviterer han gjerne til klubbkvelder hjemme hos seg. Utenfor blokkleiligheten er det lite som sladrer om at det her foregår noe utenom det vanlige. Inne i stua ser det ut som et hvilket som helst ungkarskrypinn. Litt for mange filmer i bokhylla, og litt for lite nips i vinduskarmen.

Men det står en dør på gløtt til en annen verden. Der inne er det kun to møbler. En strekkbenk som har forstrukket seg og trenger reparasjon. Og en «helvetesmaskin» som Arild selv har tegnet og snekret.

- Den er ganske solid slik at du skal kunne feste folk ordentlig. Jeg tenkte både på andreaskors og gapestokk da jeg lagde den, sier han stolt.

Men først er det kaffe. En pose lakrissnører som ligger henslengt på stuebordet er ikke til å spise - i hvert fall ikke med en gang.

- De svir noe sinnssykt, sier Anne Marte (21) med en grimase som avslører at hun vet godt hvordan det føles å bli pisket med lakrissnører.

- Og så kan du spise opp bevisene etterpå, humrer Arild.

EKSPERTEN:

— Viktig med grenser

- BDSM har eksistert så lenge man har kjent til seksualiteten, men det har nok blitt lettere tilgjengelig for folk fordi det skrives og snakkes mye om det. Vi er blitt mer eksperimentelle, men det finnes veldig mange ulike grader av BDSM, sier Siv Gamnes, sexolog og leder ved senteret Sex og samfunn.

- Hvilke forholdsregler bør man ta dersom man ønsker å utforske BDSM?

- Man bør eksperimentere sammen med personer man stoler på og være trygg på at den man er med vil det samme. En kjent partner eller en klubb som har klare spilleregler kan være et utgangspunkt. Dersom man aldri har prøvd det ut før, bør man ikke hoppe ut i det mest avanserte. Det er stor forskjell på 30 minutter «SM-light» på soverommet og 24 timers rollespill. Man må være klar på hva man vil og ikke vil være med på, og helst ha laget noen spilleregler i forkant.

- Hva kan være problematisk med BDSM?

- Dette er et terreng der det lett kan bikke over og bli et overgrep. BDSM inneholder visse voldelige aspekter og dersom man tråkker over noens grense kan det være alvorlig. Det viktigste er å kjenne etter hva man ønsker å oppnå og respektere andres grenser, sier Gamnes.

- Vi er ikke spesielt gravalvorlige, legger han til.

De to andre i sofaen er Anne Martes kjæreste Marius Huseby (31) og Ingar Thomassen (39), henholdsvis sadist og bondageentusiast, hvis vi skal generalisere. Førstnevnte liker å slå, sistnevnte har en forkjærlighet for å bli bundet fast.

- Tvangstrøye er en kjempefin greie. Jeg er ikke så glad i smerte, men elsker å være fast og hjelpeløs, sier Ingar.

- BDSM handler om følelser man legger oppå hverandre. Sexen er ikke alltid nødvendig, fortsetter han.

- Alt det skumle er skuespill, staffasje og moro. Det kan se brutalt og grotesk ut, men det man ikke ser så lett er nærheten og kommunikasjonen. Kjærlighet, tillit og respekt er nøkkelord, nikker Arild.

Han presiserer at det alltid finnes stoppord hvis det skjer noe som gjør at en av partene ønsker å avbryte seansen.

<strong>SEKSUELL ROLLELEK:</strong> Etter sviende slag smaker det godt med et søtt kyss. Foto: SVEINUNG YSTAD
SEKSUELL ROLLELEK: Etter sviende slag smaker det godt med et søtt kyss. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

- Det som overrasker mange er hvor mye kosing, klemmer og massasje som forekommer i BDSM-miljøet.

Arild var med på å starte Val Eyja. Drammensforeningen har 55 medlemmer, noenlunde jevn kjønnsfordeling og et aldersspenn fra 18 til over 50 år. Også når det gjelder kjønnsrollene er fordelingen ganske jevn med tanke på «topp/bunn». Det er altså ikke slik at kvinner må bøye seg i støvet for menn.

- Vi er veldig forskjellige mennesker, muligens med en overvekt av nerder. Det store diskusjonstemaet forrige gang vi møttes, var om Pluto burde bli oppgradert til planet igjen eller ikke.

Lederen jobber i den han kaller en «skobutikk for gutter», i Gammelt & Nytt selges det klær, kniver og håndjern. Ingar er ansatt i en byggvarekjede, mens Marius driver med internettmarkedsføring og musikk. Anne Marte arbeider på containerterminal blant bryggesjauere og trailersjåfører.

Mange i BDSM-miljøet holder sine preferanser skjult for omverdenen. Men de fire i sofaen opplever det som befriende å stå fram. Til våren blir de å se i dokumentarserien «Insider» på kanalen Max.

- «Det endrer ingenting om hvordan jeg ser på deg eller hvem du er», sa mamma da jeg fortalte det til henne. Men det er ikke uvanlig å bli møtt med skepsis og fordommer. Mange sliter med skam, spesielt menn som underkaster seg kan få det litt tøft, sier Arild.

BDSM

• BDSM står for Bondage (Bindelek) og Disiplin, Dominans og Maktspill
(Submission), Sadisme og Masochisme.

• En seksuell legning som innebærer tiltrekning av dominans og/eller underkastelse. I dette ligger det muligheter for en mengde variasjoner, som spenner fra lett ris på rumpa, binding og kommandering til «sterkere» sexleker.

• Handlingene foretas av samtykkende voksne, og kan avbrytes med stoppord dersom en av partene ikke vil mer.

• Val Eyja er en av et titalls lokale BDSM-foreninger, SMil Norge en landsdekkende interesseorganisasjon for sadomasochister og fetisjister.

Kilder: SMil Norge, Wikipedia

Ingar nikker.

- Men jeg får mer respekt fordi jeg tør å være åpen om det. Vi er ganske normale, selv om vi har et litt utvidet tenningsmønster.

Han begynte å ane sine egne følelser da han på barneskolen så en film der moralen var at man skulle være snill mot småsøsken. For Ingar var det scenen der lillebror ble bundet til en påle på stranda som var høydepunktet.

Anne Marte husker en skoleforestilling i fjerde-femte klasse da hun spilte heks.

- Jeg foreslo at jeg skulle bli fanget og satt i bur, ler hun.

Noen år seinere leste hun den erotiske novellen «Kaldt stål mot het hud» og skjønte mer av sine egne lyster.

<strong>ELEKTRODER:</strong> Tiltenkt muskelavslapping, men med alternative bruksområder.  Foto: SVEINUNG YSTAD
ELEKTRODER: Tiltenkt muskelavslapping, men med alternative bruksområder. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

Hun var 16 da hun avslørte det til familie og venner.

- Først møtte jeg utrolig mye motgang på skolen, så jeg begynte å holde kjeft. Nå er det annerledes, jeg har fortalt det til mange jeg kjenner.

Etter at hun ble aktiv i BDSM-miljøet, møter hun ikke lenger folk hun kommer i kontakt med på nettet.

- Det har jeg dårlige erfaringer med. På nettet er det mange som bare ser SM som en kanal til å utnytte andre.

Marius beskriver det som en ekstrem lykkerus å få utløp for sin sadistiske side.

- De siste årene har jeg gjort mer sinnssyke ting enn jeg noen gang hadde trodd jeg kom til å gjøre. For meg er det mentale det viktigste. Å tvinge henne i kne så hun må adlyde mine beskjeder. Men jeg er ikke vond å be hvis det er snakk om å teipe henne fast og slå.

<strong>TEPPEBANKER:</strong> En av flere eksempler på husholdningsredskaper i BDSM. 

  Foto: SVEINUNG YSTAD
TEPPEBANKER: En av flere eksempler på husholdningsredskaper i BDSM. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

- Det er forskjellig hva folk liker. Jeg liker av en eller annen grunn smerten, smiler Anne Marte.

- Makt og kontroll er et kick, å overgi det er en gave, fortsetter Marius.

Ingen av dem kan gi en fullgod forklaring på hvorfor de tenner på BDSM.

- Hvorfor liker noen sushi og andre ikke? Jeg håper «Fifty Shades of Grey» kan sette BDSM på agendaen, og bidra til å senke listen for de som har dragning mot BDSM, sier Arild.

Bokserien har slått an så det suser. Men på tross av BDSM-innholdet er de fire rundt bordet lunkne til E.L. James' dristige sexskildringer.

- Alle dominante mannfolk er ikke milliardærer med svær pikk, sier Marius lakonisk.

<strong>LAKRISSNØRER:</strong> Kan brukes til pisking, og spises etterpå. 
Foto: SVEINUNG YSTAD
LAKRISSNØRER: Kan brukes til pisking, og spises etterpå. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

Han beskriver «Fifty Shades» som et makkverk, eller i hvert fall det han rakk å lese før han kastet boka.

Anne Marte er litt mer diplomatisk.

- Den er fryktelig enkel og sier lite om hvordan ting er i virkeligheten. Historien underbygger fordommer som det med den forferdelige barndommen. Jeg har hatt en fin barndom, jeg. Å ty til slike klisjeer blir for lettvint.

Val Eyja startet for fire år siden. I mars slår de fra seg med å arrangere landsdekkende kinkferanse sammen med Smil Norge.

- Vi samles til debatter, workshops og festivitas. Det blir foredrag om alt fra gode herskerteknikker til foto og diskrimineringsvern, forklarer Arild.

Han understreker at Val Eyja ikke er en pule- eller swingersklubb. Ville orgier forekommer aldri på noen av Val Eyjas arrangementer.

<strong>OVERFLATEBEHANDLING:</strong> Sløv kniv mot naken hud. Det etterlates ingen merker.  Foto: SVEINUNG YSTAD
OVERFLATEBEHANDLING: Sløv kniv mot naken hud. Det etterlates ingen merker. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

- Det sosiale er det viktigste. Å kunne møte likesinnede. Samtidig er det greit hvis noen finner ut at de vil utfolde seg privat på lekerommet.

Lederen viser villig fram arsenalet av hjelpemidler han har til rådighet.

- Folk glemmer igjen alt mulig rart, sier han og trekker fram en nihalet katt.

Videre har han skojernet Omsorg fra Ikea.

- Etter at det ble knekt kaller jeg det Omsorgssvikt.

Ridepisken er fra Felleskjøpet.

HÅNDRENS Hygiene er viktig for BDSM-ere.  Foto: SVEINUNG YSTAD
HÅNDRENS Hygiene er viktig for BDSM-ere. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

- Billigere og bedre enn de du får på sexbutikkene.

Fluesmekkeren Mikke Mus er et bruktkupp fra Fretex. Deretter kommer det fram en klasker av industrigummi, «Djenghis».

- Jeg kan føle barten gro når jeg bruker den.

Håndjern fra forretningen der Arild jobber (igjen billigere og bedre enn i sexbutikkene). Teppebanker, «29,90 på Clas Ohlson». Hoppetau, fra leketøysbutikken Ringo. Halsbånd, ballgag, polstrede mansjetter for «snill binding», gaffateip, en liten kniv, varme- og kuldekremen Icy Hot, Antibac til rengjøring. Og favoritten, en «tenseunit» med elektroder som egentlig er tiltenkt muskelavspenning. Kjøpt på REMA 1000, på salg.

- Det er flere som har fått orgasme med denne. Jeg må innrømme at jeg er en utstyrsfetisjist.

Arild trekker seg tilbake til stua og overlater manesjen til Marius og Anne Marte.

<strong>GJENSIDIG NYTELSE:</strong> Marius Huseby gir Anne Marte rapp på rumpa. Han tenner på å slå, hun liker smerte. Foto: SVEINUNG YSTAD
GJENSIDIG NYTELSE: Marius Huseby gir Anne Marte rapp på rumpa. Han tenner på å slå, hun liker smerte. Foto: SVEINUNG YSTAD Vis mer

- Vi begynner enkelt med å sette henne fast.

- Lydene fra kjøkkenet er særdeles lite perverse, det er bare pannekakerøre, roper Arild fra andre enden av leiligheten.

Anne Marte trekker på smilebåndet, før hun skjærer en liten grimase i det håndjernet klikker på plass over håndleddet hennes.

Etter oppvarmingen skifter Marius redskap til en elegant stokk. En serie rapp over rumpa pisker opp

stemningen. Han svetter. Hun klynker. Kjettingene rasler. Vi forlater dem der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer