Derfor tester de ikke badevannet for kjøttetende bakterier

I slutten av juni ble den kjøttetende bakterien Vibrio påvist i Middagsbukta i Asker. Badevannet kommer ikke til å bli testet.

SMITTET: En kvinne ble smittet av en kjøttetende bakterie i Middagsbukta i Asker. Pasienten er innlagt på Vestre Viken HF for behandling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMITTET: En kvinne ble smittet av en kjøttetende bakterie i Middagsbukta i Asker. Pasienten er innlagt på Vestre Viken HF for behandling. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Tirsdag ble det kjent at en kvinne er smittet av den kjøttetende bakterien vibrio, etter at hun badet i Middagsbukta i Asker i slutten av juni.

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes i dag ikke noe anbefalt prøvetakingsprogram for å overvåke denne bakterien.

Tester ikke vannet

Meera Grepp, kommuneoverlege i Asker, opplyser overfor Dagbladet at testing av vannet for vibriobakterien ikke er hensiktsmessig.

- Vibriobakterier lever i sjøvann til vanlig. Når sjøvann blir oppvarmet til over ca. 20 grader så formerer bakterien seg, og akkurat hvor de formerer seg kan man ikke vite. Derfor er det ikke hensiktsmessig å ta vannprøver som viser vibriobakterier, sier hun.

Ifølge Grepp går man ut med anbefalinger om forholdsregler for alle badende fordi man ikke kan si med sikkerhet hvor bakterien er.

- Når det gjelder bakterier som oppstår i forbindelse med kloakkforurensning, som e. coli, så måler vi denne typen regelmessig på badeplassene for å sjekke at badevannskvalitet holder seg godt. Det er god badevannskvalitet nå.

Fare for utsatte grupper

Grepp forteller at vibriobakterien kan dukke opp overalt i sjøvann da den formerer seg når vannet er varmt nok over litt tid.

- Vibriobakterien kan gi alvorlig infeksjon først og fremst for de som tilhører den utsatte gruppa. For disse er det særlig viktig å følge rådene, men alle trenger ikke være like forsiktige, sier hun.

Gruppa som er mest utsatt er først og fremst eldre, personer med åpne sår, folk med nedsatt immunforsvar eller med leversykdom. Gruppa med nedsatt immunforsvar kan være folk som går på immundempende medikamenter eller har sykdom som nedsetter immunforsvaret.

Alvorlige infeksjoner skyldes spesielt bakteriene Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus og Shewanella putrefaciens, ifølge Folkehelseinstituttet.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Video: Lars Eivind Bones og Christian Roth Christensen Vis mer

Falsk trygghet

Line Ødegård Angeloff, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, forteller at testing av vannet for vibriobakterien kan skape falsk trygghet.

- Hvis man tar prøver på et sted og ikke får noe påvist, vil det kunne gi en falsk trygghet. Og på en annen side, hvis man får påvist bakterien ett sted, så kan badende fort tro at alle andre steder har fravær av bakterier, selv om det ikke er tilfellet.

Kjernen i det er at det er vanskelig å få tatt representative prøver, ifølge FHI:

- Prøvene man eventuelt hadde tatt ville dermed ikke vært pålitelige nok til at vi kan advare mot spesielle strender. Derfor mener vi at det er bedre å gå ut med generelle råd.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan kompliserende faktorer som strømforhold samt lavvann og høyvann gjøre det vanskelig å angi status på badevannet med hjelp av vannprøver for å lokalisere bakteriene.

- Bør vise forsiktighet

I fjor var det flere personer som ble syke etter smitte i indre Oslofjord.

Hittil i sommer har Folkehelseinstituttet foreløpig bare fått inn meldinger om noen svært få tilfeller fra Oslofjorden og Telemarkskysten . Her er det hovedsakelig snakk om milde infeksjoner.

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, har likevel tidligere understreket til Dagbladet at sykdommen særlig kan gi infeksjoner hos eldre eller personer med nedsatt immunforsvar.

- For de fleste av oss er det ikke grunn til å være bekymret, men de med svekket immunforsvar bør vise forsiktighet, slår hun fast.

Nilsen fortalte at det er spesielt viktig å dekke til sår i tillegg til å være oppmerksom på om man har fått noen sår etter å ha vært ute og badet.

Symptomer

Det er i saltvann der vi finner de varmeste badetemperaturene at vi opplever at risikoen er størst, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Hvis du er bekymret for at du kan ha blitt smittet etter en badetur, er det greit å huske på at symptomene på alvorlig infeksjon blant annet er forverring av såret som er infisert, rødhet og hevelse i huden, og feber.

Milde symptomer kan være øregangssmerter og utflod fra øret eller mindre sår i huden, opplyser Folkehelseinstituttet.