PENGESTERKEST: I år som i fjor er helseminister Jonas Gahr Støre regjeringens rikeste med en formue på 39 millioner kroner. I de i de siste årene har han tjent betydlige summer på sine eierpostene i partrederiene Clipper Skagen DA og Clipper Viking DA. Bildet ble tatt i september i år, da han ble utnevnt til helseminister av statsminister Jens Stoltenberg, som i motsetning står oppført med en formue på 550 000 kroner i 2011. Foto: Håkon Eikesdal
PENGESTERKEST: I år som i fjor er helseminister Jonas Gahr Støre regjeringens rikeste med en formue på 39 millioner kroner. I de i de siste årene har han tjent betydlige summer på sine eierpostene i partrederiene Clipper Skagen DA og Clipper Viking DA. Bildet ble tatt i september i år, da han ble utnevnt til helseminister av statsminister Jens Stoltenberg, som i motsetning står oppført med en formue på 550 000 kroner i 2011. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Derfor tjente Jonas over dobbelt så mye som sjefen Jens

Helseministeren danker lett ut de andre statsrådene med en formue på 39 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre hadde i fjor en alminnelig inntekt 3 277 647 kroner i fjor.

Dette er 1 884 166 kroner mer enn statsminister Jens Stoltenberg, som hadde en nedgang i sin alminnelige inntekt - fra 2 043 946 kroner i 2010 til 1 393 481 i fjor.

Støre har lenge vært regjeringens rikeste med en formue på nær 40 millioner kroner.

Støre ble utpekt til ny helseminister da Stoltenberg annonserte nye statsrådbytter 21. september i år. Han hadde da jobbet sju år som utenriksminister.

Tjener på skip Jonas Gahr Støre, som var i hardt vær etter at Dagbladet avslørte at Utenriksdepartementet i 2008 bevilget seks millioner kroner til barndomsvennens Felix Tschudi stiftelse, har i de siste årene tjent betydelige summer på sine eierpostene i partrederiene Clipper Skagen DA og Clipper Viking DA.

Gjennom familieselskapet AS Trestø er Jonas Gahr Støre medeier i tre skip: «Clipper Viking», «Clipper Harald» og «Clipper Skagen».

De seiler for rederiet Solvang- med hovedkontor i Stavanger.

Det var Støres far, den tidligere skipsmegleren Ulf Jonas Støre, som forvaltet AS Trestø inntil 1999. Han var forretningspartner med den nå avdøde Stavanger-rederen Inge Steensland - som var en betydelig eier i Solvang.

Moren, Unni Thordis Fritzner Støre, er på sin side medeier i fem Solvang-skip.

Støres inntekt i fjor var på hele 1,3 millioner mer enn i 2010 - da inntekten lå på 1 928 914.

Under en million fikk han derimot i 2008, da tallet lå på 820 909.

Jøtul-arv Familien hans tjente gode penger på å selge morfarens støperiselskap Jøtul. I tillegg var hans farfar i sin tid direktør for Norsk Sprængstofindustri, det som i dag er Dyno.

MILLIONFORMUE:  Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er eier i familieoppdrettsselskapet SinkaBerg-Hansen AS, som i 2011 hadde et overskudd på cirka 94 millioner kroner. Hun tjente nest mest av statsrådene i fjor, med en alminnelig inntekt på 2 389 950 kroner. Her er hun på brygga i Myre i Vestrålen under offisielt statsrådbesøk ved en annen anledning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MILLIONFORMUE: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er eier i familieoppdrettsselskapet SinkaBerg-Hansen AS, som i 2011 hadde et overskudd på cirka 94 millioner kroner. Hun tjente nest mest av statsrådene i fjor, med en alminnelig inntekt på 2 389 950 kroner. Her er hun på brygga i Myre i Vestrålen under offisielt statsrådbesøk ved en annen anledning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I et intervju i Dagbladet Magasinet i juli i år blir Støre spurt om besteforeldrene er oppkomlinger:

-Vel, jeg opplevde dem ikke slik. De må under omstendighetene ha vært dyktige, og fikk ledende posisjoner i norsk industri og foreningsliv. Resultatet av det de gjorde, er blant annet at det er kommet en arv, sier han.

Gode laksepenger Like bak helseministeren kommer fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og samferdselsminister Marit Arnstad med henholdsvis en alminnelig inntekt på 2 389 950 kroner og  1292 055 kroner i fjor.

Fiskeriministerens formue har steget fra 7 400 000 kroner i 2006 til å ligge på 23 500 000 i fjor.

Lisbeth Berg-Hansen er eier i familieoppdrettsselskapet SinkaBerg-Hansen AS, som hun gjennom selskapet JMJ Invest AS eier rundt 11 prosent av.

Lakseselskapet, som også produserer både settefisk og matfisk, har rundt 200 ansatte. I i 2011 hadde de et overskudd på cirka 94 millioner kroner  i tillegg til at utbyttet ble satt til 1,9 millioner kroner.

I 2011 tok Berg-Hansen og de andre eierne ut 22 millioner kroner i utbytte fra selskapet.

SV-ere lavest lønn Blant statsrådene var det SV-politikerne som tjente dårligst i fjor. Da Stortinget tirsdag vedtok et lønnshopp til representanter og statsråder på 4,3 prosent, var det bare SV som stemte mot forslaget om å øke stotingslønna med 34 000 kroner.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell fikk 558 709 kroner mens utviklingminister Heikki Holmås tjente 587 908 kroner.

Til og med regjeringens yngste statsråd gjennom tidene, Hadia Tajik, som på søndag har vært kulturminister i én måned, tjente mer en SV-politikerne med sine 590 676 kroner i fjor.

SVINGENDE INNTEKT:  Mens den lavestlønnende statsråden i regjeringen, miljøvernminister Båd Vegar  Solhjell (SV) tjente 558 709 i 2011, tjente helseminister Jonas Gahr Støre 3 277 647 kroner i fjor. Tirsdag denne uka vedtok Stortinget et lønnshopp til representanter og statsråder på 4,3 prosent. Her er Stoltenbergs andre regjering samlet på Thorbjørnrud på Jevnaker for budsjettforhandlinger tidligere i år. Statsminister Jens Stoltenberg er her sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, avgått arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, utenriksminister Espen Barth Eide, avgått samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, helseminister Jonas Gahr Støre, justis- og beredskapsminister Grete Faremo, finansminister Sigbjørn Johnsen, nærings- og handelsminister Trond Giske,forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen, avgått miljøvernminister Erik Solheim, statsråd ved SMK Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, statsråd i kunnskapsdepartementet Tora Aasland, arbeidsminister Anniken Huitfeldt, avgått landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
SVINGENDE INNTEKT: Mens den lavestlønnende statsråden i regjeringen, miljøvernminister Båd Vegar Solhjell (SV) tjente 558 709 i 2011, tjente helseminister Jonas Gahr Støre 3 277 647 kroner i fjor. Tirsdag denne uka vedtok Stortinget et lønnshopp til representanter og statsråder på 4,3 prosent. Her er Stoltenbergs andre regjering samlet på Thorbjørnrud på Jevnaker for budsjettforhandlinger tidligere i år. Statsminister Jens Stoltenberg er her sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, avgått arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, utenriksminister Espen Barth Eide, avgått samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, helseminister Jonas Gahr Støre, justis- og beredskapsminister Grete Faremo, finansminister Sigbjørn Johnsen, nærings- og handelsminister Trond Giske,forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen, avgått miljøvernminister Erik Solheim, statsråd ved SMK Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, statsråd i kunnskapsdepartementet Tora Aasland, arbeidsminister Anniken Huitfeldt, avgått landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Rett over henne ligger barne-, likestillings- og inkluderingminister Inga Marte Thorkildsen - med en alminnelig inntekt på 611 910 kroner.

Ifølge NTB tjerner stortingsrepresentanter i år 750.900 kroner, en statsråd 1 111 200 kroner, mens statsministeren tjener 1 366 700 kroner.

Lavere lønn SV-partileder Audun Lysbakken trakk seg som statsråd i mars i år, etter Dagbladets avsløringer om tildelingen av 154 000 kroner til Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av SVs ungdomsparti SU.

Han hadde en inntekt på 962 279 kroner i 2011, en nedgang fra 1 003 481 kroner i 2010.

LAVEST LØNN:  Blant statsrådene har SV-politikerne lavest lønn. Miljøvernminister fra SV, Bård Vegar Solhjell (t.h.), hadde i fjor en alminnelig inntekt på 558 709 kroner i fjor. Partileder i SV og parlamentarisk leder Audun Lysbakken (t.v.), hadde i fjor en inntekt på 962 279. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LAVEST LØNN: Blant statsrådene har SV-politikerne lavest lønn. Miljøvernminister fra SV, Bård Vegar Solhjell (t.h.), hadde i fjor en alminnelig inntekt på 558 709 kroner i fjor. Partileder i SV og parlamentarisk leder Audun Lysbakken (t.v.), hadde i fjor en inntekt på 962 279. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer