22. JULI KLOKKA 18.25:  Beredskapstroppen går i land på Utøya. Nordre Buskerud politidistrikt forklarer i dag om hvorfor beredskapstroppen fra Oslo fikk satt den bestilte båten i vannet 3,6 kilometer fra Utøya - og ikke fra korteste avstand på 675 meter. FOTO: JAN BJERKELI, REUTERS/SCANPIX.
22. JULI KLOKKA 18.25: Beredskapstroppen går i land på Utøya. Nordre Buskerud politidistrikt forklarer i dag om hvorfor beredskapstroppen fra Oslo fikk satt den bestilte båten i vannet 3,6 kilometer fra Utøya - og ikke fra korteste avstand på 675 meter. FOTO: JAN BJERKELI, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Derfor tok politiet 16 minutters omvei til Utøya

- Det var uaktuelt å legge kommandoplass til en campingplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politimesteren og stabssjefen i Nordre Buskerud politidistrikt rykket i dag ut med noen forklaringer til to av disponeringene som ble gjort av egne mannskaper under Utøya-massaskren fredag 22. juli.

Men politimester Sissel Hammer peker samtidig på at det er altfor tidlig å konkludere med om liv kunne vært reddet dersom politiet hadde håndtert unntakstilstanden på en annen måte.

- Omfanget og alvorlighetsgraden i forhold til den tragedien som fant sted på Utøya har vi aldri tidligere opplevd. Hvorvidt de valgene som ble gjort denne dagen ville hatt konsekvenser for om menneskeliv kunne vært spart, er spekulasjoner, skriver politimester Hammer i en pressemelding.

Det var Nordre Buskerud politidistrikt på Hønefoss som fikk den første meldingen om skyting på Utløya klokka 17.27  og som hadde den operative ledelsen av politiaksjonen, der mannskap fra andre politidistrikt ble trukket inn.

Etter massivt fokus i de største avisene torsdag på konsekvensene i tidsbruk av politiets valg, gir den lokale politiledelsen noen svar på to punkter i tidslinjen.

1. Utstranda kl. 17.52 Første patrulje fra Nordre Buskerud ankommer.

Hvorfor drar ikke patruljen rett over fjorden de 600 metrene til Utøya direkte?

Dette er forklaringen fra stabssjef Magne Rustad:

- Første patrulje på stedet var observasjonspost og hadde en meget viktig oppgave med å kontrollere trafikken til og fra øya. På det tidspunktet visste vi ikke hva vi sto overfor. Meldingene lød på flere gjerningsmenn og mulige sprenglegemer. Da våre tjenestemenn hørte skudd fra Utøya, så de likevel etter båt for å ta seg over. De ser da en båt med ungdommer som rodde mot land. Våre tjenestemenn anropte dem, de endret kurs og gikk i land lengre sør. Tjenestemennene bisto med å ta i mot disse, noen av de som var i båten hadde skuddskader. Mens dette pågår kommer det en båt som blir dirigert til beredskapstroppen som ber om båter.

2. 3,6 kilometer - mot 675 meter Politiets beredskapstropp fra Oslo ba kollegene fra Nordre Buskerud om å skaffe båt. Utrykningsstyrken fra Hønefoss tok med en 15 fots gummibåt på henger, og sjøsatte den på Storøy. Det ga 3,6 kilometer og 16 minutters overfart.

Småbåter de 675 metrene fra Utvika vil brukt maksimum tre minutter over til Utøya. Politiet kunne vært på Utøya 18.09 istedenfor 18.25.

Dette er forklaringen fra stabssjef Magne Rustad:

- Kaia ved Utvika har ikke båtutsettingsplass, og det var ikke kjent at det var mulig å sette ut båt der. Av taktiske årsaker var dette også uaktuelt i forhold til de opplysninger som forelå.

- Det var også uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for de sivile som befant seg der.

- Utvika Camping var derfor ikke et mulig valg. Valget falt på Storøya av flere årsaker som er politifaglig vurdert. Her er det tatt raske beslutninger som både skal ivareta sikkerhet og praktisk gjennomføring av aksjonen.

Gummibåten med ti mann om bord tok inn vann og fikk dessuten motorstopp.

Av etterforskningshensyn og av hensyn til granskingen som nå skal gjøres, kan ikke Nordre Buskerud politidistrikt gi flere detaljer nå om vurderingene som ble gitt.

-  SPEKULASJONER:  - Hvorvidt valgene som ble gjort kunne hatt konsekvenser for om menneskeliv hadde vært spart, ser spekulasjoner, sier  politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt etter massivt fokus på politiets vurderinger underveis etter den første meldingen om skyting på Utøya kl. 1727 fredag 22. juli.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. .
- SPEKULASJONER: - Hvorvidt valgene som ble gjort kunne hatt konsekvenser for om menneskeliv hadde vært spart, ser spekulasjoner, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt etter massivt fokus på politiets vurderinger underveis etter den første meldingen om skyting på Utøya kl. 1727 fredag 22. juli. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. . Vis mer