Derfor tør de ikke snakke

Fengselsansatte, psykologer og kriminelle forstår at de NOKAS-tiltalte ikke røper navn på ranere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Tystere har grunn til å frykte for livet sitt, mener de.

Minst fire av de tiltalte i NOKAS-saken velger å ikke oppgi navn på involverte i dødsranet.

En rekke kilder i fengselssystemet, politiet og i det kriminelle miljøet sier at tystere risikerer å bli drept, eller få en uutholdelig hverdag bak murene.

-  Det er en reell frykt. Vi har hørt historier om tystere som skal ha blitt drept av overdoser. Tystere blir like dårlig behandlet som pedofile, sier ansatte i ett av landets største fengsler til Dagbladet. -  De som får tystestempelet på seg får slengt meldinger etter seg, andre innsatte reiser seg og går når de kommer inn i fellesrommet, fortsetter de.

Rykter oppstår fort i fengsler. Selv om fangene er godt bevoktet, klarer ikke fengselsbetjentene å hindre alt.

Kan bli kidnappet

Dagbladet har snakket med flere personer med kjennskap til ransmiljøet. En kriminell sier han selv har vært med på å banke opp personer med «angiverstempel».

-  Ingen tyster på hverandre i dette miljøet. Gjør du det, kan du bli banket opp. Det har skjedd en rekke ganger. Det skjer selvsagt primært ute på gata, men også i fengselet. Eller du kan plutselig bli kidnappet og holdt fange i flere timer, sier han. En annen legger til:

 ERLING HAVNÅ:  -  Jeg er redd for å ødelegge for barna mine og andre jeg er glad i, sa Erling Havnå i retten. Foto: Privat
ERLING HAVNÅ: - Jeg er redd for å ødelegge for barna mine og andre jeg er glad i, sa Erling Havnå i retten. Foto: Privat Vis mer

-  Dommer sirkulerer rundt. Hvis det står i dommen at du har fått mildere straff på grunn av at du har hjulpet politiet, ligger du tynt an. Da kan du bli banket opp av totalt ukjente.

Redd for familien

NOKAS-tiltalte Johnny Thendrup har erkjent at han var med på anslaget mot NOKAS-bygget 5. april i fjor. Men han tør ikke snakke om andre.

-  Jeg våger ikke å si det. Jeg frykter at jeg blir stemplet som angiver, sier Thendrup i avhør.

I avhør sier Thendrup at han er redd for hva som kan skje med hans familie dersom han nevner navn. Dessuten er han redd for hva som kan skje i fengselet dersom han blir stemplet som angiver.

Også NOKAS-tiltalte Dan Pettersen er redd for konsekvensene.

-  Jeg er redd for represalier, sier Pettersen. Det er svaret hans på hvorfor han ikke vil gi retten navnet på to personer som var i leiligheten sin etter NOKAS-ranet.-  Ja, han har gitt forklaringer i retten på at han ikke kan navngi de to personene han så i leiligheten etter ranet - av frykt for represalier, sier Erling Kjærmann, forsvareren til Dan Pettersen.

I politiavhør har den 56 år gamle skipperen, som trolig skal forklare seg i dag, gitt uttrykk for at han ikke vil si hvordan våpen havnet i boden hans.

Lapper på celledøra

-  Da kan dere jo bare hente meg i kista, sier 56-åringen i politiavhør.Erling Havnå er også redd for hva som kan skje etter hans forklaring.

-  Jeg er ikke redd for hvordan det skal gå med meg. Jeg er redd for å ødelegge for barna mine og andre jeg er glad i, sa Havnå i retten.Psykolog John Sandstrøm har åtte år bak seg som fagsjef i Oslo fengsel.

-  Tysting gir dårlig status. Jeg vet tystere har fått lapper på celledøra hengt opp av medfanger med teksten «politityster» eller «han har angitt så og så mange». Dette kan i realiteten være ment som alvorlige trusler, ikke bare mot den innsatte, men også mot familien. Det må ikke oppfattes som bare mobbing, sier Sandstrøm.

-  I isolasjon

Sandstrøm sier en tyster får en langt hardere soning enn normalt.

-  Faren for på bli banket opp er reell. Det verste kan være den psykiske påkjenningen. En innsatt som medfanger vet er tyster, kan få et fangeliv i isolasjon, ufrivillig eller selvpålagt. Fengselsbetjentene er for få til en tilfredsstillende oppfølging, mener Sandstrøm.

Han sier at Internett brukes for å varsle - og henge ut - de som tyster.

SKIPPEREN: Vil ikke si hvordan ransvåpen kom i hans bod. - Da kan dere jo bare hente meg i kista, har han sagt til politiet.
JOHNNY THENDRUP: - Jeg frykter at jeg blir stemplet som angiver, sier Thendrup i politiavhør.
DAN PETTERSEN: - Jeg er redd for min egen sikkerhet, sa NOKAS-tiltalte Dan Pettersen i retten.