Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningssaken

Derfor tror de Hagen er uskyldig

Venner av Tom Hagen reagerte med sjokk da han ble pågrepet for drapet på kona. Nå støtter de den drapssiktede kameraten fullt ut.

STØTTER KOMPISEN: Tom Nilsen har kjent Tom Hagen i 40 år. Han støtter kompisen fult ut, og tror at den drapssiktede 70-åringen har kommet styrket ut av den siste tida. Video: Marie Røssland / Angelica Hagen Vis mer

Drapssiktede Tom Hagen (70) ble fredag forrige uke løslatt fra varetekt, men politiet tror fortsatt at han står bak drapet på kona Anne-Elisabeth - blant venner kalt Lisbeth.

Hagen beskrives av venner som introvert, mediesky og lite datakyndig. For dem er det uforståelig at han skulle stå bak Norges største krimgåte.

- Jeg har bestandig sett på ham som en ærlig og fin kar. Han sier ting som det er og er bestemt. Jeg har ikke noe negativt å si om ham, sier Tom Nilsen.

STØTTER TOM: Tom Nilsen sier at han ikke tror Tom Hagen har tatt livet av Lisbeth. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER TOM: Tom Nilsen sier at han ikke tror Tom Hagen har tatt livet av Lisbeth. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han har kjent Tom Hagen i nesten 40 år, og er overbevist om at kameraten er uskyldig. Dagbladet møter han på vennegjengens faste kafé på Metro-senteret på Lørenskog, bare et steinkast fra Hagens hjem i Sloraveien, som politiet mener er stedet hvor Lisbeth ble drept.

- Vi prater mye om sport. Vi er sportsidioter. Tom og jeg har vært mye rundt på sportsarrangementer flere steder i verden. Jeg støtter han fullt ut til det motsatte er bevist, sier Nilsen.

- En helt vanlig fyr

Han er lettet over at Eidsivating lagmannsrett forrige uke besluttet å løslate Hagen fordi det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Tom Hagen nekter straffskyld.

- Dette beviser at vi bor i en rettsstat. Vi har rettigheter og vi skal ikke bli forhåndsdømt. Det har vært en periode der vi følte at Tom Hagen ble forhåndsdømt. Nå slapp han ut igjen. Det beviser noe.

Han ble sjokkert da kameraten ble pågrepet for drapet på kona.

- Jeg tenkte «Hva er det som skjer?». Jeg følte at det var feil. Nå er det bevist at de ikke har nok på han. Det mener jeg er riktig.

VED FENGSELET: Forsvarer Svein Holden forlater fengselet. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvordan tror du saken har påvirket Tom?

- Han liker ikke å være i media. Jeg vet at han ikke er glad i å bli kalt milliardær. Han bryr seg ikke om penger. Han er en helt vanlig fyr. Før dette kunne han gå på senteret her uten at noen visste hvem han var. Han har alltid holdt en lav profil. Nå har det vært ille, sier Nilsen.

Han utdyper:

- Sånn det har vært nå, det har nesten ikke vært til å leve med. Det er noe om han 24 timer i døgnet. Man kan lese om han over alt. Han er på avisforsider, på TV, på Dagsrevyen ... Det er vanskelig. Det er tøft.

- Under enhver kritikk

Nilsen er opprørt over hvordan politiet gikk til pågripelse. Det var tirsdag 28. april at Hagen ble stoppet av en rekke politibiler, og spesialtrente Delta-styrker, da han var på vei til jobben på Futurum Næringspark.

- Det har vært slett politiarbeid. Behandlingen han fikk under pågripelsen er under enhver kritikk. De kunne stoppet han hjemme, på parkeringsplassen eller på jobb. Men de stoppet han på en fylkesvei med Delta-styrken. Det er dramatisk.

Også ransakingen av boligen i Sloraveien, får Nilsen til å reagere.

- Det virker for meg panisk. At de sjekker kumlokk ved boligen nå, kumlokk som de har kjørt over med bilene sine i 18 måneder. Det er svakt.

Han beskriver Hagen som en arbeidsnarkoman, og tror kameraten allerede er tilbake på jobb på Futurum.

- Det har aldri skjedd før at han har vært borte så lenge som nå. Han elsker jobben sin og er dyktig, sier Nilsen.

- Har ingen grunn

Åge Mathisen sier seg enig i at Hagen må være uskyldig. Han har i flere år vært god venn med både Tom og Lisbeth.

- Vi skjønner jo ingenting. Det er helt uforståelig for oss at han skulle hatt noe med dette å gjøre, sier han til Dagbladet.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Han viser til at Tom Hagen uansett hadde god økonomi og var forsiktig med penger, og at ekteskapet mellom Lisbeth og Tom var fint.

- Jeg har vært mye på reiser med dem, og har aldri hørt noen av dem si noe negativt om hverandre, sier Mathisen.

FINT EKTESKAP: Ifølge venner var ekteskapet mellom Tom og Lisbeth fint de siste åra. Foto: Privat
FINT EKTESKAP: Ifølge venner var ekteskapet mellom Tom og Lisbeth fint de siste åra. Foto: Privat Vis mer

Han omtaler dem som «to fine mennesker», og understreker at hele vennegjengen støtter Hagen.

«Analog»

Flere Dagbladet snakker med beskriver Tom Hagen som en tilbaketrukket mann. For dem er det uforståelig at han skulle tatt livet av kona på en måte som har skapt så stor oppmerksomhet.

I tillegg trekker flere fram kryptovaluta-sporet. Løsepengekravet på om lag ni millioner euro skal ha blitt krevd utbetalt i kryptovalutaen Monero. Kommunikasjonen mellom den såkalte motparten og Hagen-familien skal delvis ha foregått gjennom Bitcoin-utbetalinger.

De forstår ikke hvordan Hagen, som beskrives som «svært analog», skal ha klart å ta i bruk én eller flere typer kryptovaluta, eller ha involvert seg i en avansert plan knyttet til en teknologi han ikke har en ordentlig forståelse av.

- Tom var av den gamle skolen, rett og slett. På alle mulige måter, sier en tidligere forretningsforbindelse til Dagbladet.

Flere sier også at det tar tid å vinne Hagens tillit, og at han er en mann som ønsker å ha full kontroll over prosjektene han er ivolvert i. Derfor reagerer de på politiets teori om at han skal ha skaffet seg medhjelpere til å utføre drapet på kona.

KOMMUNIKASJON: Motpartene i Hagen-saken skal ha kommunisert via Bitcoin. Slik ble det gjort, og slik kan politiet koble en potensiell gjerningsperson til denne kommunikasjonen. Video: Marie Røssland Vis mer

En 32 år gammel mann er siktet for medvirkning til bortføring. Som Dagbladet har skrevet tidligere er dette en mann som kom til Tom Hagen med en forretningsidé om å etablere et datasenter for utvinning av kryptovaluta på en av Hagens eiendommer. De møttes først to ganger, men Hagen var negativ til planen, blant annet fordi den innebar for store investeringer og for stor risiko, har Dagbladet fått opplyst. «Kryptomannen» skal senere ha dukket opp uanmeldt flere ganger i Futurum-bygget på Lørenskog, i det som beskrives som et fåfengt forsøk på å få gjennomslag for ideen.

Personer som kjenner Hagen godt mener det er helt utenkelig at han har inngått et risikabelt samarbeid med personer han knapt kjenner.

- Tunnelsyn

Vennene mener at politiet har fått tunnelsyn i etterforskningen. Tidligere har både forsvarer Svein Holden og bistandsadvokat for Hagen-barna, Ståle Kihle, gått hardt ut mot politiet.

Politiet avviser kritikken.

- Det har vært, og er, en krevende etterforskning, spesielt fordi vi mener noen bevisst har gått inn for å villede politiet. Politiet har et særskilt ansvar for å sikre en objektiv etterforskning. Selv om vi har siktelser, handler etterforskningen like mye om å avkrefte som å bekrefte, og på å fremskaffe bevis for både skyld og uskyld. Jeg er trygg på at etterforskningen ledes på en god og objektiv måte, sier politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!