Derfor tror ikke politiet på Breivik

Her er politiet og sikkerhetstjenestens konklusjoner om terroristens påståtte nettverk.

TROR IKKE PÅ HAM: Politiet tror ikke på massemorderens forklaringer om et Knight Templars-nettverk. Her er Breivik fotografert tidlig i rettssaken, idet han gjør sin selvlagde høyreekstreme hilsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TROR IKKE PÅ HAM: Politiet tror ikke på massemorderens forklaringer om et Knight Templars-nettverk. Her er Breivik fotografert tidlig i rettssaken, idet han gjør sin selvlagde høyreekstreme hilsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30. mai skal politioverbetjent Vidar Sæther fra Kripos vitne i Oslo tingrett i terrorrettssaken. Han skal presentere politiets konklusjoner om det påståtte nettverket Knights Templar.

Han har skrevet en rapport på over 30 sider som oppsummerer politiets etterforskning av det påståtte nettverket som Breivik hevder han er en del av, og som han hevder ble stiftet i begynnelsen av mai 2002 i London.

Hovedfunn Den nye rapporten har to hovedfunn, får Dagbladet opplyst. Politiet konkluderer med at Anders Behring Breivik har endret forklaring fra «sterkt begavede individer» i et pan-europeisk nettverk bestående av 25-30 personer, til et nettverk bestående av seks personer.  I retten sa Breivik at nettverket i praksis er under etablering. 

Breivik har i politiavhør gjentatte ganger hevdet at han har møtt meningsfeller i Liberia i 2002, samt i Estland og Litauen i 2004. Politiet tror ikke på Breivik, og mener han hadde økonomiske motiver for å dra til disse landene - selv om de ikke kan utelukke at han har møtt noen der.

Anders Behring Breivik gjentok i retten at Knights Templar-nettverket eksisterer- og at politiet har ikke funnet de to andre cellene han sier de kunne funnet.

- Han står på sin forklaring og sier at politiet har gått på det han kaller coveret, altså dekkhistoriene hans. Han har for eksempel presentert dekkhistorier for omgivelsene sine de gangene han har reist og han mener politiet feilaktig har slått seg til ro med at de faktisk stemmer, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

PST Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har også vært inne i etterforskningen av det påståtte nettverket, og de har levert et notat.  I Knights Templar-rapporten til politiet heter det at PST ikke har funnet at nettverket eksisterer «i den form Breivik hevder».

Politiet mener også at nettverket ikke kan drive med rekruttering på den måten som Breivik hevder.

«Hvis det stemmer, så har nettverket stor etterretningskapasitet. De må da ha innsyn i strafferegister og etterretningsregister i 11 land i Europa»
, heter det i rapporten.

- Det han har beskrevet i kompendiet er at selv han var gjenstand for en omfattende sjekk da han ble medlem. Men han er klar på at det er en pompøs fremstilling. Han sier han ikke vet hvordan det ble kontrollert, men at det nok ikke var med strafferegister og liknende, sier Jordet.

Minst 16 land Politiet har etterforsket Breivik i minst 16 land. Norsk politi har sendt over 20 rettsanmodninger for å få vite hva Breivik gjorde på reisene sine. Enkelte land har ikke besvart anmodningene. Dermed kan ikke politiet med sikkerhet slå fast om han har møtt noen meningsfeller og hvor han konkret har vært.

Terroristen hevder han møtte en serbisk nasjonalist i Liberia i april 2002. Politiet har dokumentert at Breivik reiste inn i landet 22. april 2002, og ut igjen 28. april 2002.

De har videre dokumentert at terroristen overførte penger til en navngitt person to ganger etter at han kom hjem: Første gang 31. mai 2002, da han sendte 500 dollar, og 4500 dollar 14. juni samme år.

Alle spor etter den navngitte mannen stopper i banken Liberian Bank for Development and Investment (LBDI), som ligger i et av Monrovias bedre strøk. Politiet har ikke fått svar på rettsanmodningen de sendte 23. desember i fjor, der statsadvokat Inga Bejer Engh ba om at denne mannen måtte identifiseres.

Diamanter Politiet mener Breivik dro til Liberia for å kjøpe diamanter, men de kan ikke tilbakevise at han også møtte en nasjonalistisk serber. I politiets Knights Templar-rapport kommer det fram at Breivik har fortalt minst tre personer at han skulle kjøpe diamanter i Liberia.

Etter at han kom hjem, ringte han diamantforhandlere i USA og London, og han kjøpte seg spektroskop og diamantvekt. I politiavhør har terroristen forklart at han kunne bruke diamanter som «likvide midler» i Liberia, fordi dette var en sikrere måte å frakte penger på.

Politiet mener Breivik har gjort mye for å skaffe seg et illegalt cover for et legalt cover, og at dette er lite troverdig. Breivik fortalte nemlig til myndighetene i Liberia og andre at han at han skulle jobbe for UNICEF.

London Etter at Breivik kom hjem fra Liberia, dro han til London og det påståtte stiftelsesmøtet i Knights Templar. Politiet kan ikke utelukke at Brevik møtte noen i London heller, men de mener det er lite sannsynlig. Det skal bare være to spor etter Breivik fra denne turen: To korttransaksjoner på flyplassen. Politiet konkluderer med at Breivik brukte til sammen 80 000 kroner på reisene til Liberia og London.

De tror heller ikke at han møtte noen i Litauen eller Estland i 2004. Ifølge politiet var Breivik 25 timer i Litauen og 15 timer i Estland.

Breiviks forsvarere mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål.

- Vi sitter igjen med hans forklaring som står mot det politiet tror. Så lenge han ikke er villig til å forklare seg om andre personer, vil det kanskje være vanskelig å komme helt til bunns i alle disse spørsmålene, sier Jordet.

LIBERIA: I denne banken i Liberia stopper alle spor etter Anders Behring Breivik sine pengeoverføringer til en mann i Monrovia. Foto: Dagbladet
LIBERIA: I denne banken i Liberia stopper alle spor etter Anders Behring Breivik sine pengeoverføringer til en mann i Monrovia. Foto: Dagbladet Vis mer