Ukraina-krigen:

Derfor trosset de Putin

Journalistene markerte den russiske seiersdagen ved å publisere Kreml-kritiske artikler på et Kreml-kontrollert nettsted. Nå tar de bladet fra munnen i et intervju med CNN.

UKRAINA: En video delt på Telegram av rådgiveren til ukrainas utenriksminister, skal tilsynelatende vise ukrainske stykrer tilintetgjøre en russisk stridsvogn med et amerikansk javelin-missil. Video: Dagbladet TV / Telegram @Pravda_Gerashchenko Vis mer
Publisert

- For å være helt ærlig, forstår jeg ikke hva annet valg vi har. Det er uutholdelig å se det som skjer i Ukraina. For meg var det umulig å være stille og ikke gjøre noe, sier den russiske journalisten Alexandra Miroshnikova til CNN.

I morgentimene på den russiske seiersdagen, 9. mai, ble det publisert flere artikler om krigen i Ukraina hos Lenta, et av de mest besøkte nyhetsnettstedene i Russland.

Nå snakker de to av initiativtakerne bak publiseringen - journalistene Yegor Polyakov og Alexandra Miroshnikova - ut i CNN-programmet «Anderson Cooper 360°».

Artiklene var skarpt kritiske til den russiske krigføringen og russiske myndigheter, og signert flere av de ansatte hos den statlig kontrollerte nyhetsformidleren. De er nå tatt ned, men ligger arkivert på nett.

- Enormt mye stress

«Putin løy om Russlands planer i Ukraina», «Den russiske hæren viste seg å være en hær av tyver» og «Putin utløste en av de blodigste krigene i det 21. århundret» var blant overskriftene i artiklene - som ifølge The Guardian også karakteriserte Putin som en «ynkelig, paranoid diktator».

Polyakov forteller Cooper at han følte at han «levde to liv» i perioden opp mot publiseringen.

- Det var enormt mye stress. Men jeg er enig med Alexandra. Det finnes ingen unnskyldning for å la være, ikke engang risikoen det utgjorde for meg, våre slektninger, venner og kolleger.

Miroshnikova forteller at hun for øyeblikket er arbeidsledig, med usikre framtidsutsikter.

RELASJON: Under en pressekonferanse i Helsinki søndag ettermiddag, svarte Finlands president Sauli Niinistö på et spørsmål om hans personlige relasjon til Vladimir Putin. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

- Angrer ikke

Miroshnikova medgir at hun har kjent på frykt.

- Ja, selvfølgelig. Men frykt er bare en følelse. Vi kan ikke la en følelse styre handlingene våre.

Polyakov er tydelig:

- Jeg angrer ikke på noe. Det finnes ingen unnskyldning for å ikke gjøre noe. Ingen unnskyldning for stillhet, sier han.

Miroshnikova avslutter ved å oppfordre vanlige russere til å yte motstand - enten ved hjelp av direkte aktivisme, ved donere til veldige organisasjoner som støtter Ukraina, eller ved å hjelpe ukrainere som befinner seg i Russland.

Journalistenes protest er ikke den eneste av sitt slag siden krigens start.

14. mars stormet Marina Ovsjannikova, tidligere journalist for russiske Channel One, en direktesendt russisk nyhetssending med et skilt med teksten «NO WAR». Hun ble seinere idømt en bot på 30 000 rubler, tilsvarende i overkant av 2500 kroner.

I starten av mars vedtok den russiske nasjonalforsamlingen en lov som gjør det straffbart å spre det Kreml omtaler som «falske nyheter» om det russiske militæret. Strafferammen er på 15 år.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer