Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsfallet som ryster Sverige:

Derfor turte de ikke melde fra

Esmeraldas (3) mamma er siktet for å ha dopet ned og mishandlet datteren.

RYSTER SVERIGE: Esmeralda (3) ble funnet død i foreldrenes leilighet i Norrköping i Sverige 30. januar i år. Da hadde hun ligget død i to døgn. Foto: Privat
RYSTER SVERIGE: Esmeralda (3) ble funnet død i foreldrenes leilighet i Norrköping i Sverige 30. januar i år. Da hadde hun ligget død i to døgn. Foto: Privat Vis mer

3-åringen kunne ha overlevd, dersom hun hadde fått helsehjelp, slår den rettsmedisinske rapporten, som Aftonbladet har fått tilgang til, fast.

Den 30. januar i år ble den lille jenta, som ble kalt «Lille hjertet» funnet død i leiligheten til sine foreldre i Norrköping. Da hadde hun vær død i tre dager.

- Vi turte ikke å ringe. Ringer vi nå og sier at hun gled og er død, så kommer vi til å sitte på livstid. Om det skjer et barn noe så er det alltid foreldrenes feil, har jentas mamma fortalt i avhør.

Fant narkotiske stoffer i smokk-krus

Tidligere i mai ble hun siktet for å ha drept sin egen datter.

Den tragiske saken har de siste månedene fått stor oppmerksomhet i svenske medier, og har vakt sterke reaksjoner.

Etter 3-åringens død ble begge foreldrene pågrepet og siktet for dødsfallet. Faren ble ifølge Expressen seinere funnet død i varetekt.

Moren er mistenkt for å ha dopet ned datteren med narkotiske stoffer, sammen med en annen, og utsatt henne for stump vold.

I tillegg til spor av narkotiske stoffer i 3-åringens kropp, har det også blitt funnet spor av dette i et krus der Esmeraldas smokker ble oppbevart, skriver Aftonbladet.

Obduksjonsrapporten slår fast at jenta hadde hatt «moderate til gode sjanser for å overleve om hun raskt hadde kommet inn til riktig behandling». Istedenfor å få datteren på sykehus valgte imidlertid foreldrene å la Esmeralda ligge død i over to døgn, ifølge rapporten.

Aftonbladet skriver at Esmeraldas mor testet positivt for samtlige av de narkotiske stoffene funnet i datterens kropp. Hun stiller seg imidlertid helt uforstående til hvordan datteren kan ha fått i seg stoffene, og nekter konsekvent for at noe straffbart har funnet sted.

Innrømmer omsorgssvikt

Hun har imidlertid innrømmet at hun har sviktet i omsorgen for datteren.

- Men jeg synes det er forskjell på omsorgssvikt og å være skyld i noens død, har hun fortalt i avhør.

I de første avhørene skal moren ha fortalt detaljert om hva som skjedde med datteren, før hun seinere påsto å bare ha «en fornemmelse» av at datteren falt og slo seg på badet. Etter fallet påstår moren at hun har tatt beroligende medisiner, og at alt skal ha blitt «som en tåke».

Først etter flere uker skal det ha gått opp for henne at datteren var død. Hun påstår at hun heller ikke kan redegjøre for de to døgnene det tok fra datteren døde til politiet banket på døra.

Ifølge svenske medier har Esmeraldas foreldre hatt mangeårig kontakt med både psykiatrisk pleie og rusbehandling. Faren er også tidligere dømt i flere saker.

Dødsfallet er ett i rekken av flere liknende saker i nabolandet vårt den siste tiden, og svenske politikere, både i opposisjon og i regjering diskuterer nå om det er behov for en ny lov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!