Vladimir Putin

Derfor unngikk Putin dette ordet

Putin var moderat og dempet under sin korte tale mandag. Det er det en god grunn til, mener norsk ekspert.

TALTE: Utenrikskommentator Morten Strand forteller hva som er den «dårlige nyheten» i Putins tale mandag 9. mai. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Han har et behov for å motivere folket på hjemmebane. Der virker det. Samtidig framstår tankene som et fantasiprodukt for oss som lever på Putins bortebane. Det er to forskjellige virkeligheter.

Det sier retorikkekspert og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal, om Russlands president Vladimir Putins tale mandag.

I talen sammenliknet den russiske presidenten styrkene i Ukraina med de sovjetiske soldatene som kjempet mot Nazi-Tyskland under andre verdenskrig. Samtidig gjentok Putin sine påstander om at USA, Vesten og Nato har skylda for konflikten, og at Russland sto overfor en uakseptabel trussel i Ukraina.

- Han inntar en slags offerrolle. Talen var smart skrudd sammen og peker mot felles verdier. Det ser vi også hos andre store ledere rundt omkring i hele verden, sier Ringdal.

- Ikke mer enn nødvendig

Ringdal peker også på et annet retorisk grep som den russiske presidenten benyttet seg av under talen.

- Han viser til fortida, nåtida og framtida. Det ser vi i alle type taler, også i bryllup og konfirmasjoner her hjemme. Også dette grepet er med på å vekke de felles verdiene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer