Birgitte Tengs-saken

Derfor utelates voldtekt i tiltalen

Johny Vassbakk (52) nekter for å ha drept Birgitte Tengs i 1995.

RETTSSAK: 27 år etter drapet på Birgitte Tengs starter en ny rettssak. DNA-beviset blir sentralt i rettssaken ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): - Denne saken er alle foreldres mareritt. Den dreier seg om ei 17 år gammel jente som brått og brutalt ble revet bort fra familien sin, sier statsadvokat Nina Grande i sitt innledningsforedrag i rettssaken mot Johny Vassbakk (52).

Vassbakk (52) ankom Haugaland og Sunnhordland tingrett klokka 09.25, og tok plass ved siden av forsvarerne sine, Stian Kristensen og Stian Bråstein.

Nekter skyld

Vassbakk sitter noe nedsunket og tilbakelent i stolen, og sier ingenting. Han er iført en grå hettegenser, liknende den på Dagbladets bilder av ham.

TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat Vis mer

Rett overfor ham sitter Birgittes foreldre, Karin og Torger Tengs, ved siden av sine bistandsadvokater, Erik Lea og John Christian Elden.

- Foreldrene skal følge saken, og ønsker å se på det som er av nye bevis, og danne sin egen oppfatning av saken, sier Elden til Dagbladet.

Han forteller at de er spente på DNA-sporet og hvordan dette knyttes til tiltalte Johny Vassbakk.

- Dette har tatt veldig lang tid. Det er 27 år siden drapet, og det er de 27 åra som er en belastning for mine klienter, sier advokaten.

Hovedforhandlingen ble innledet med at den alvorlige tiltalen på drap ble lest opp.

- Ikke skyldig, svarte Vassbakk på dommerens spørsmål.

BIRGITTES FORELDRE: Karin og Torger Tengs sitter rett overfor tiltalte Vassbakk i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BIRGITTES FORELDRE: Karin og Torger Tengs sitter rett overfor tiltalte Vassbakk i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Påtalemakten mener Vassbakk natt til 6. 1995 tok livet av 17-årige Tengs ved å slå henne gjentatte ganger i hodet med en stein.

Seksuelt misbrukt

Det er påvist at Tengs også var seksuelt misbrukt - men dette er ikke omfattet av tiltalen. I sitt innledningsforedrag forklarer aktor Nina Grande at det seksuelle overgrepet omfattes av tiltalens ordlyd «særdeles skjerpende omstendigheter».

Grande forteller også at det er uklart hvorvidt overgrepet skjedde før eller etter at døden inntraff.

- Dersom det skjedde før døden, er det voldtekt. Hvis det skjedde etter, er det likskjending, forklarer statsadvokaten.

UOPPKLART: Mandag starter den åtte uker lange rettssaken som skal avgjøre om drapet på Birgitte Tengs i 1995 blir avklart etter 27 år. Vis mer

DNA-bevis i sentrum

Grande legger ikke skjul på at det er DNA-bevisene som tillegges hovedvekt fra aktoratet. Det mest sentrale beviset stammer fra en prøve funnet på Birgittes strømpebukse.

- Påtalemakten mener det er tiltaltes DNA, det er ikke andre måter sporprøven kan være avsatt på, framholder Grande, og fortsetter:

- Det er DNA-beviset som er hovedbeviset og det eneste som kan lede til domfellelse av tiltalte. Det er flere indisier, men det er ikke tilstrekkelig til domfellelse i seg selv.

Bistandsadvokat Elden har gjentatte ganger uttrykt skepsis til DNA-bevisene. Blant annet har han trukket fram at det tok flere år fra de nye analysene ved et laboratorium i Østerrike, til politiet valgte å pågripe ta ut siktelse mot Vassbakk i fjor høst.

- Vi får se hva som kommer fram nå, sier Elden til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer