Angrepet i New York

Derfor valgte han halloween-dagen

Politiet har funnet flere tusen IS-relaterte bilder på telefonen til den terrorsiktede 29-åringen.

TERRORSIKTET: Sayfullo Saipov var Uber-sjåfør og familiefar. For ett år siden begynte han å planlegge et terrorangrep mot New York. At det skulle skje 31. oktober, var med en baktanke. Onsdag ble han fremstilt for retten. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TERRORSIKTET: Sayfullo Saipov var Uber-sjåfør og familiefar. For ett år siden begynte han å planlegge et terrorangrep mot New York. At det skulle skje 31. oktober, var med en baktanke. Onsdag ble han fremstilt for retten. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge CNN skal gjerningsmannen Sayfullo Saipov (29) ha sagt til politiet at han valgte 31. oktober «fordi han trodde at det ville være flere folk i gatene» på grunn av halloween-feiringen.

29-åringen fra Usbekistan kjørte ned og drepte åtte personer på en gang- og sykkelvei på Manhattan seint tirsdag kveld. Nå er han siktet for terrorangrepet og for å ha vist støtte til terrororganisasjonen IS.

MISTENKT: Sayfullo Saipov, en 29 år gammel usbeker, er mistenkt for å ha gjennomført terrorangrepet i New York City. Ni mennesker ble drept da de syklet eller gikk på gaten, da Saipov kom kjørende i en lastebil. Etter å ha krasjet inn i en buss, ble Saipov skutt i magen av en politimann. Han ble operert i natt norsk tid og ser ut til å overleve. Video: CNN Vis mer

I kjennelsen står det at Saipov kjørte ned tilfeldige på gata med bil «for å gjøre mest mulig skade mot sivile», skriver Washington Post. Angrepet skal han ha planlagt for et år siden.

- Mislykket forsøk

Terrorangrepet i New York skjedde i 15-tida på ettermiddagen. Bare noen timer seinere startet den årlige halloween-paraden på Manhattan. Hadde Saipov kjørt bilen noen timer seinere, kunne skadene vært langt større. Det var også noe guvernøren i New York påpekte under en pressekonferanse onsdag.

- Målet var ikke å drepe folk, men å terrorisere og skremme. Det var målet i andre slike angrep også. Vi har sett det over hele verden. Her har de feilet, sier Andrew Cumo.

Han viser til at innbyggerne i New York gikk ut i gatene i halloween-parade i går, bare timer etter angrepet.

- Det var et fint bevis på et mislykket forsøk.

«Følte seg bra»

Onsdag ble han framstilt i rullestol hvor siktelsen formelt ble lest opp. Saipov var i iført blå genser og bukse og satt i rullestolen med håndjern over håndleddene, viser tegninger fra rettsmøtet.

Natt til tirsdag ble han operert som følge av at politiet skjøt ham etter at han kjørte ned fotgjengere på Manhattan.

I siktelsesdokumentet framgår det at Saipov ba om å vise fram IS-flagget på sykehuset og sa at han «følte seg bra» med tanke på hva han hadde gjort.

IS-inspirert

Under en pressekonferanse i dag sa John Miller ved politiet i New York at angrepet ble utført i terrororganisasjonen IS' navn.

Saipov skal ha sagt til etterforskere at han var inspirert IS-videoer. Ifølge en kilde skal han ha hatt over 90 000 videoer på telefonen sin, der mange av dem var IS-relatert propaganda. Telefonen hadde også over 4000 bilder, der også mange av dem handlet om IS.

Sayfullo Saipov kom til USA i 2010 og bodde i New Jersey med sin kone og barn. Naboer Dagbladet snakket med tirsdag forteller at barnebarna deres lekte med barna til den terrorsiktede 29-åringen. De forteller at de er i sjokk og forteller at de sist så den terrorsiktede mandag da han tok med barna til skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer