Wagner-rømling Andrej Medvedev

- Derfor valgte han Norge

Den tidligere Wagner-soldaten dukket natt til forrige fredag opp i Pasvikdalen, etter å ha vært på flukt fra det han selv beskriver som en sikker død i Russland. Planen skal i utgangspunktet ikke ha vært å ende i Norge.

MEDVEDEV: Andrej Medvedev (26) befinner seg nå i Norge. Her skal asylsøknaden hans behandles. Foto: Privat
MEDVEDEV: Andrej Medvedev (26) befinner seg nå i Norge. Her skal asylsøknaden hans behandles. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det kom en slags meteoritt flygende inn til deres rolige og siviliserte land. Han tok seg inn i landet, og ingen vet hva de skal gjøre med det.

Det sier Vladimir Osetsjkin til Dagbladet. Han er grunnlegger av menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net, som bisto Andrej Medvedev da han var på flukt i Russland.

Andrej Medvedev (26) krysset den norsk-russiske grensa i Pasvikdalen natt til fredag forrige uke, hvorpå han ble pågrepet av det norske politiet.

Nå forteller Osetsjkin hva som angivelig var den egentlige planen.

Medvedev var medlem av den russiske militærgruppa Wagner, grunnlagt av oligarken Jevgenij Prigozjin. Gruppa er ikke offisielt en del av det russiske militæret, og er særlig kjent for sin brutale krigføring.

Mistet alle papirer

26-åringen skal ha hatt en liten lederrolle i militærgruppa, men deserterte angivelig etter at en av hans underordnede ble drept med slegge - etter selv å ha desertert.

I september trakk Medvedev seg ut, og la ut på en flukt fra Ukraina til Russland.

November 2022: Medvedev befant seg angivelig i den russiske byen Tula. Han hadde levert inn identifikasjonen sin til Wagner-gruppa, noe som ifølge Osetsjkin medførte en klappjakt på ham.

- Det vil si, oligarken Jevgenij Prigozjins sikkerhetstjeneste og FSB (den russiske sikkerhetstjenesten, journ.anm.) og sikkerhetspolitiet som jobber for Prigozjin for å finne personer som forlater Wagner, begynte å lete etter ham, hevder Osetsjkin overfor Dagbladet.

Når Dagbladet snakker med ham på telefon, er det ikke lenge siden han la på røret med Medvedev og hans advokat, ifølge han selv.

Gulagu.net bestemte seg for å hjelpe 26-åringen. Medvedev ble fraktet til Moskva og avhørt av en advokat som tok imot det Osetsjkin beskriver som en offisiell forklaring.

- Vi forsto at livet hans kunne være i fare. Da han skjønte at han kunne bli arrestert for så å bli overlevert til Prigozjin - som kunne få ham drept, la han på flukt.

VERVET SEG: Medvedev skal ha gjennomført førstegangstjeneste, får Dagbladet opplyst. Foto: Privat
VERVET SEG: Medvedev skal ha gjennomført førstegangstjeneste, får Dagbladet opplyst. Foto: Privat Vis mer

Dette var det første målet

Medvedev hadde ifølge Osetsjkin ikke tatt ut lønn for perioden i Wagner av prinsipp, og alle papirene hans lå igjen hos Wagner-gruppa.

Gulagu.net sier de overførte penger til Moskva som ble overlevert til 26-åringen, og brukt på mat, klær, leilighet, nye mobiltelefoner og SIM-kort.

Det første målet var Georgia, ifølge Osetsjkin.

Under planleggingen ble teamet opplyst om at det er mange agenter fra de russiske spesialstyrkene i Georgia.

- Han hadde risikert å bli drept. Det var heller ikke sikkert at Georgia ville beskytte ham, og grensa mellom Georgia og Russland er «gjennomsiktig».

Land lenger vest ble nevnt som et bedre alternativ, blant annet på grunn av rettighetene russeren ville ha.

Fluktmålet ble derfor endret til Finland, ifølge Osetsjkin.

Medvedev forsøkte angivelig å krysse den russisk-finske grensa to ganger i desember. Forsøkene var imidlertid mislykkede, på grunn av grensevakter, forklarer Gulagu.net-grunnleggeren.

På spørsmål om Osetsjkin tror at Medvedev vil bli forfulgt av Russland, er han tydelig:

- Uten tvil.

- De kommer til å legge en innsats i å få ham tilbake til Russland eller drepe han i Norge, samtidig som de vil diskreditere ham både i europeernes og ukrainernes øyne.

Selve grensepasseringen var ikke Gulagu.net involvert i. Til dette skal Medvedev ha fått bistand fra en annen hjelpeorganisasjon. Osetsjkin har derfor ikke mange detaljer om hvordan denne ble gjennomført, men han vet at Medvedev fikk utstedt flere falske dokumenter i tilfelle kontroll.

- Som et underholdningsprogram

Da Osetsjkin fikk høre at Medvedev hadde blitt pågrepet i Norge, trodde han først at opplysningene var falske - og at det var Prigozjin som dro i trådene.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk telefon fra Norge. Jeg tenkte at det var svada og tull, og at det var et resultat av Prigozjins «trollfabrikk» som ønsket å finne ut hvor han var. Først etter at Medvedev ringte meg, forsto jeg at det ikke var snakk om et underholdningsprogram på TV - men at han faktisk er i Norge.

Per nå benekter Medvedev at han på noen som helst måte har brukt våpen mot sivilbefolkningen, sier Osetsjkin.

SOLDAT: Andrej Medvedev vervet seg frivillig til Wagner-gruppa. Omstendighetene rundt dette bildet er ikke klare. Foto: Privat
SOLDAT: Andrej Medvedev vervet seg frivillig til Wagner-gruppa. Omstendighetene rundt dette bildet er ikke klare. Foto: Privat Vis mer

- Verken vi eller de ukrainske myndighetene har bevis på at han gjorde noe konkret mot sivile. Samtidig benekter han ikke at han har deltatt som soldat og leder for et lite lag som hovedsakelig besto av tidligere fengslede.

Har blitt avhørt av Kripos

Medvedevs advokat i Norge, Brynjulf Risnes, opplyser lørdag til Dagbladet at Kripos har begynt avhørene av Medvedev denne uka.

Risnes har tidligere sagt til Dagbladet at Medvedev har vanskeligheter for å stole på myndigheter, og at han frykter å bli returnert til Russland.

- Det går bedre - men han er ikke vant til å stole på myndigheter og det tar tid å få tillit. Men han forteller velvillig, sier han.

Videre sier Risnes at siden Medvedev ga fra seg passet til Wagner-gruppa, måtte han planlegge en flukt uten pass.

- Det fjerner muligheten for å passere en grense på lovlig måte. Da er utvalget plutselig betraktelig mindre, og andre grenser enn den norske er bebodd i større grad.

- Livet står på spill

Risnes kjenner ikke til at Medvedev skal ha forsøkt å komme seg inn i Finland eller Georgia.

Under hele prosessen har Medvedev fått hjelp av flere organisasjoner. At disse personene kan være i fare, er noe Medvedev er godt kjent med.

- Han sier ikke mer enn han må om det. Han vet ikke at han kan stole på meg, for eksempel. Det står mye på spill - her er det i utgangspunktet liv. Da blir man mer forsiktig på alle måter.

Risnes legger til at Medvedev har forklart seg i korthet om grensepasseringen.

Medvedev befinner seg nå på et sikkert sted, hvor han får beskyttelse.

- Frykter han at han vil miste denne beskyttelsen?

- Jeg tror ikke det skjer med det første. Foreløpig foreligger det en slags forståelse av hva som er nødvendig, svarer advokaten og legger til:

- Det er vel alles oppfatning at det er fare for han i situasjonen han står i nå. Derfor vil det nok være en eller annen form for sikkerhetsopplegg i lang tid framover. Detaljer har ikke jeg grunnlag for å vurdere. Vi opplever at hans sikkerhet er godt ivaretatt.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer