Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor vant Bush

Fortsatt terrorfrykt og ønske om en sterk leder med klare standpunkter og moralsk ryggrad vippet sereren i Bushs favør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En omfattende undersøkelse foretatt av CNN gir et godt bilde av hvem som har stemt på hvilken kandidat, og hvorfor. 13.531 velgere er spurt i undersøkelsen.

Undersøkelsen viser, som ventet, at Bush er vinneren blant hvite menn og velgere over 30 år. Oppslutningen om Bush øker også proporsjonalt med inntekt, og synker proporsjonalt med tettbygdhet.

Kerry vant, som ventet, førstegangsstemmerne. 11 prosent av stemmene kom fra folk som stemte for første gang. 54 prosent av disse stemte på Kerry.

Mye tyder også på at Kerry har hatt den mest heldige innspurten på valgkampen. Blant de som bestemte seg for hvem de skulle stemme på i løpet av måneden før valget, fikk Kerry 55 prosent av stemmene, Bush 42 prosent.

Egenskapene velgerne så etter i denne valgkampen, var ifølge målingen evnen til å være en sterk leder (17%), klare standpunkter(17%) og evne til å forandre (25%). Blant velgere så så etter evne til å forandre, vant naturlig nok Kerry klart. Men blant de som så etter en sterk leder med klare standpunkter, vant Bush overveldende. Den republikanske kampanjestrategien med å fremstille John Kerry som en «flip-flop»er, har med andre ord fungert.

Kerry-kampanjen tok direkte kontakt med 26 prosent av velgerne, Bush-kampanjen tok kontakt med 24 prosent. Dette er tydligvis en kampanjeform som er effektiv. Undersøkelsen viser at de velgere som har hatt direkte kontakt med en av kampanjene i overveldende grad stemmer for deres kandidat.

17 prosent av gårsdagens velgere stemte ikke i 2000. Av disse valgte 54 prosent på John Kerry. Det framgår også at Kerry har holdt på de velgerne som stemte på Al Gore i 2000, mens de som stemte på Bush i 2000 også valgte ham i 2004.

Den famøse videotapen med Osama Bin Laden var viktig for 56 prosent av velgerne. 50 prosent av disse stemte på John Kerry, 49 prosent på George Bush.

71 prosent av velgerne oppgir at de er bekymret for terrorisme. Av disse stemte 52 prosent på George Bush, 47 prosent på John Kerry.

Se alle tallene Her

STERK INNSPURT: Kerry vant velgere den siste måneden, men spurten kom for sent. For mange hadde allerede bestemt seg for Bush.
KERRY-VELGERE:</B> 75 prosent av ikke-hvite kvinner stemte på John Kerry, ifølge CNNs meningsmåling.
MR. MORAL: 22 prosent av de amerikanske velgerne så på moralske verdier som mest utslagsgivene for valget av kandidat. George Bush fikk 79 prosent av disse stemmene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media