En populær mann:  Bjørn Kjos er en velkjent skikkelse for folk flest. Han vant tilsynelatende også folkets gunst i kampen mot pilotene. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbaldet
En populær mann: Bjørn Kjos er en velkjent skikkelse for folk flest. Han vant tilsynelatende også folkets gunst i kampen mot pilotene. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbaldetVis mer

Derfor vant Kjos folkets gunst - selv om flyene sto

- Han taler rett til folket, mener professor i retorikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden mellom Norwegian og deres streikende piloter har ikke gått upåaktet hen blant det norske folk. Siden 3. mars har Facebook-gruppa «Vi som støtter Bjørn Kjos» kommet opp i nesten 30 000 medlemmer, et tall som setter motgruppen «Vi som støtter pilotene i Norwegian» sine i underkant av 7000 støttespillere i skyggen.

I går kveld endte den 11 dager lange konflikten, etter at partene kom til enighet om en løsning.

- Gi ikke opp, Kjos En av støttespillerne til Kjos er Willy Westhagen, pilot og ordførerkandidat i Gran kommune.

- Gi ikke opp, dette er en pågående konflikt isenesatt av misnøyegeneraler med tvilende hensikter. Du vinner, skriev Westhagen på Facebook, til stor entusiasme fra de andre tilhengerne av gruppen.

Nå er konflikten over, uten at noen vil slå seg på brystet som store vinnere.

Ikke overrasket over støtten Professor i retorikk ved universitetet i Bergen, Jens E. Kjeldsen, er ikke overrasket over den støtten Kjos har opplevd på sosiale medier.

- Bjørn Kjos er en etablert skikkelse som folk har stor tiltro til. I tillegg har han og Norwegian vært flinke til å trekke fram passasjerenes som ofre i denne situasjonen. De taler rett til det norske folk. Det hørte vi ikke så ofte fra pilotene, sier Kjeldsen.

Han mener at resultatet var at publikum ikke oppfattet at dette dreide seg om to parter som sto steilt på sitt, men heller at pilotene presset fram en urimelig sak. Det siste tror Kjeldsen kan ha en sammenheng med pilotenes inntekt.

- Synes ikke synd på pilotene - I Norge har folk veldig vondt for å synes synd på yrkesgrupper som tjener opp mot en million kroner. Saken dreide seg egentlig om andre ting enn lønn, og hvis du hadde byttet ut pilotene med barnehagearbeidere ville nok folk ha sett annerledes på det, sier professoren.

Kjeldsen tror også at Kjos har en felles sak med mange når han kjemper for å beholde lavpriskonseptet Norwegian, på tross av at eksperter har gått ut og fortalt at streiken kan få store konsekvenser for norsk arbeidsliv.

- Mange er opptatt av sin egen lommebok. Det trenger en ikke å være noen rakettforsker for å forstå, sier Jens E. Kjeldsen.