Brannen i Notre-Dame:

Derfor var brannen i Notre-Dame så vanskelig å slokke

Ifølge brigadesjefen i Oslo Brann- og redningsetat er det flere grunner til at brannen i Notre-Dame var vanskelig å slokke.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

PARIS (Dagbladet): 400 brannmenn kjempet mot flammene som slukte taket i den verdenskjente katedralen Notre-Dame i Paris.

Ikke lenge etter at meldingene om brannen gikk verden rundt gikk katedralens hovedspir tapt i flammene. Mens spiret og mesteparten av taket til katedralen er blitt ødelagt, står nå fasaden til de velkjente klokketårnene igjen.

Brannmannskapene kjempet mot flammene hele natta før de i tirsdag morgen meldte at brannen var under kontroll.

- Det er jo et stort bygg og etter hvert ble det en stor innvendig brann. Med tanke på sikkerheten til mannskapet er det farlig å gjennomføre slukking innefra grunnet risikoen for at taket kunne rase, sier Tor Arne Elvrum, brigadesjef i Oslo Brann- og redningsetat til Dagbladet.

Ifølge Elvrum hadde ikke det franske brannvesenet annet valg enn å spyle katedralen utenfra og forsøke å treffe flammene.

- Det er ikke effektivt når man ikke ser hvor det brenner, sier Elvrum.

«Skog» i takkonstruksjonen

Taket besto av hundrevis av eikebjelker med en lengde på over hundre meter. Eikebjelkene stammer fra det 13 århundre og er kjent som «le forêt» (skogen).

SE TV: Dagbladet er på plass i Paris, der det brøt ut den brann i Notre-Dame-katedralen mandag kveld. Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet. Vi... Vis mer

- Treverket brenner med jevn hastighet, men hovedproblemet er at røyken i rommet blir så varm at den antennes og sprer seg i hele katedralen. Selv om vi ser en kirke av stein er det mye treverk i benker og tak. Det er også produkter laget av plast. Det er mye som kan brenne. Plast brenner raskere og mer intenst enn trege materialer som treverk, sier Elvrum.

Ifølge Elvrum vil et steintak som har rast også gjøre slukningsarbeidet vanskeligere.

- Det blir liggende og ulme inne i katedralen, sier han.

Han sier det ikke hjelper hvor dyktige brannmennene er når de ikke kan gå inn i bygningen for å gjøre en innsats.

Vanskelig arkitektur

Treverket i katedralens takbjelker, steintaket og den gotiske arkitekturen medvirket i å gjøre slukkingsarbeidet ekstra vanskelig, ifølge eksperter CNN har vært i kontakt med.

Ifølge eksperter CNN har vært i kontakt med har trebjelkene som danner en ramme for taket vært et stort problem under slukkingen.

Brannmannskapene var forhindret fra å komme til kilden av flammene grunnet eksteriøret av stein.

- I løpet av de første 20 minuttene ble det tydelig at det kom til å bli en fæl brann, sier Gregg Favre, en tidligere brannmann ved St. Louis Fire Department i USA til CNN.

Varmere enn 800 grader

Ifølge The Guardian kjempet brannmannskapene mot flammer og varme på 800 grader celsius.

- Det var nok høyere enn 800 grader. Hvor varmt det blir avhenger av tilgangen på luft. Varmen bidrar også til spredning av brannen, sier Elvrum.

- Hvorfor brukte de ikke helikopter under slukkingsarbeidet?

- De har nok vurdert det til å være lite effektivt. Tre tonn vann som slippes over bygningen kan rive ned konstruksjonen og gjøre vondt verre. Det kan virke som enkelt og åpenbart å bruke helikopter, men det er ikke alltid like lurt, sier Elvrum.

Rehabiliteringsarbeid kan være årsak

Den siste tida har det pågått rehabiliteringsarbeid i katedralen. Mistanken er at det er dette rehabiliteringsarbeidet som er årsak til brannen.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

Ifølge Elvrum kan eksempelvis varmelamper være årsak til at det bryter ut brann når rehabilitering av bygg pågår.

- Når det er rehabilitering på gang øker risikoen betraktelig. Vår erfaring er at systemene som fungerer til daglig ikke fungerer like godt når bygg rehabiliteres, sier Elvrum.

Ifølge Elvrum er det forebyggende arbeidet som blir gjort daglig ved alle kulturinstitusjoner det aller viktigste. Han sier at det er flere ting kulturinstitusjoner må tenke på når det gjelder utfordringen med brann.

- De må vite hvilke verdier som skal reddes ved en eventuell brann slik at brannvesenet kan gjøre prioriteringer. Brann kan oppstå overalt, sier han.