Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor var det så vanskelig å senke «Tirpitz»

Brukte kamuflasjegass som skadet skogen på land i Finnmark, ifølge forskere.

SENKET TIL SLUTT: Det lyktes til slutt de allierte å senke «Tirpitz» utenfor Tromsø i 1944, etter store bestrebelser. Foto: NTB Scanpix
SENKET TIL SLUTT: Det lyktes til slutt de allierte å senke «Tirpitz» utenfor Tromsø i 1944, etter store bestrebelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe forskere la onsdag fram en rapport som oppgir en grunn til hvorfor de allierte strevde med å senke det tyske krigsskipet «Tirpitz».

Forskerne møttes under European Geosciences Union i Wien. Claudia Hartl fra det tyske Johann Gutenberg-universitetet kom på sporet da hun ledet en gruppe studenter gjennom skogen rundt Kåfjord i Finnmark, der det store slagskipet hadde base under 2. verdenskrig.

Gjennom det meste av krigen prøvde de allierte gjentatte ganger å ramme «Tirpitz», men uten suksess. Skipet ble til slutt senket utenfor Tromsø i november 1944.

Hartl og hennes forskere fant ut at årringene i trærne rundt fjorden var svært smale, i noen tilfeller nesten fraværende, for året 1945. Grunnen var «Tirpitz». For å skjule fartøyet ble det produsert en dype tykk gass eller damp om bord ved å blande klorsvovelsyre og vann. Den kjemiske kamuflasjeskyen forurenset skogen rundt.

- Vi tror denne kunstige røyken har skadet nålene på trærne, sier Hartl til BBC.

Forskeren Scott St. George fra Universitetet i Minnesota sier at de kom på sporet da de snakket med en kollega i Tromsø. Både furu- og bjørketrær har påvist skade.

- Den kunstige tåka drev inn i skogene rundt fjorden, der den forurenset trær og etterlot seg et særegent fingeravtrykk, sier St. George.

I nærheten av der «Tirpitz» lå for anker, viste mer enn 60 prosent av trærne nesten ingen vekst i 1945. Alle var mer eller mindre påvirket av utslippene. Som forventet viste prøvetaking at effekten avtok med avstanden fra fartøyet. Men det er først ved 4 kilometer at trærne viste ingen effekt.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!