LITT AV EN SOLOPPGANG: Slik så himmelen ut på Hasle torsdag morgen. Foto: Audun Hageskal/Dagbladet
LITT AV EN SOLOPPGANG: Slik så himmelen ut på Hasle torsdag morgen. Foto: Audun Hageskal/DagbladetVis mer

Derfor var himmelen blodrød i morges

Flere kunne våkne til et vakkert himmelfenomen torsdag morgen.

Befant du deg på Østlandet og var oppe tidlig i morges, kan du ha fått med deg en utrolig soloppgang. Ifølge meteorologene er ikke dette sjelden kost - man må bare stå opp tidlig.

Skyene møter soloppgangen

- En rød morgenhimmel ser vi titt og ofte. Noen ganger er den kraftig, andre ganger ikke fullt så kraftig, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss, til Dagbladet.

Han forklarer at det hele har med tidspunktet skyene kommer inn fra vest å gjøre.

- Sola står jo opp i øst. Når skyene kommer inn fra vest samtidig som sola står opp, får solstrålene brytning mot skyene. Da er det rødfargene som brytes mest, og dermed får du de røde skyene, forklarer Gislefoss.

Kommer an på timingen

Men ikke alle fikk med seg den litt ekstra vakre starten på dagen. Soloppgangen ble i løpet av bare noen minutter erstattet av et godt, gammeldags overskyet vær.

- Det er fordi skyene kommer samtidig som soloppgangen. Hadde de kommet inn på natta, ville man ikke sett noe, og ikke på dagen heller, forteller Gislefoss.

Han legger til at det blir enda tydeligere farger når det er andre partikler i lufta, for eksempel svevestøv. Men det kan bli fine himler også uten forurensning, betrygger han.

- Hvis det er økt støvinnhold i lufta kan man få en kraftigere rødfarge, men hvis lufta hadde vært kjemisk fri for luftforurensning, så hadde vi sett en rød himmel likevel.