Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor var ikke Filippinene klare for tyfonen

Og slik skaffer USA seg «goodwill» i regionen.

HARDT RAMMET: Sivilbefolkningen på Filippinene fortviler over situasjon. I Tacloban anslås det at minst 10 000 mennesker mistet livet da supertyfonen Haiyan rammet. Foto: EPA/Dennis M. Sabangan/NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Sivilbefolkningen på Filippinene fortviler over situasjon. I Tacloban anslås det at minst 10 000 mennesker mistet livet da supertyfonen Haiyan rammet. Foto: EPA/Dennis M. Sabangan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omfanget etter supertyfonen Haiyans voldsomme herjinger på Filippinene er fremdeles ukjent.

Myndighetene i landet opplyser i natt at minst 1774 er bekreftet omkommet, mens FN anslår at hele 10 000 mennesker omkom i byen Tacloban alene.

- Haiyan var ingen overraskelse Men dette er foreløpig bare estimater - for hjelpearbeidere har fremdeles ikke lykkes i å ta seg fram til alle områdene som ble rammet da tyfonen slo til. Derfor frykter mange at dødsantallet kan øke betydelig.

Washington Post-skribent Max Fisher bemerker at det faktum at myndighetene ikke har oversikt på skadeomfanget og heller ikke har klart å iverksette en nasjonal innsats for å hjelpe de som har mistet hjemmene sine, understreker hvordan landet ble overrumplet av stormens ødeleggelser.

- Hvorfor var ikke Filippinene mer forberedt? Rundt 20 tropiske sykloner rammer landet årlig, og Haiyan var absolutt ingen overraskelse, skriver Fisher.

Fisher understreker at stormen tross alt var blant de største som noen gang har truffet land, og at det kan være en viktig faktor. Men han konkluderer også med at landets fattigdom også er en viktig faktor.

Amerikansk «goodwill» Magasinet Foreign Policy tar for seg rollen USA har påtatt seg etter katastrofen. Blant annet sendte de tidlig 90 soldater og to lastefly fra Japan, og i natt ble det kjent at de sender hangarskipet USS George Washington, som har et mannskap på 5000 soldater og mer enn 80 fly om bord. I tillegg vil de sende en rekke andre marinefatrøy til Filippinene.

I artikkelen, som har fått tittelen «Alle hater amerikanske baser i Asia - inntil katastrofen inntreffer», tar magasinet for seg hvordan USA skaffer seg «goodwill» i regionen når de tar en ledende rolle innen krisehåndtering.

USA hadde nemlig en marinebase i Filippinene fram til 1991, da myndighetene i landet besluttet å legge ned basen. Det har ifølge Foreign Policy nylig vært diskusjon om at USA kan ha en base i landet.

- Tragedien gir oss en mulighet til å vise hva vi kan gjøre, sier Asia-ekspert Michael Auslin ved den Washington-baserte tenketanken American Enterprise Institute til FP.

Bedret forhold etter tsunamien Han bemerker at forholdet mellom USA og Indonesia bedret seg betydelig etter USAs innsats i forbindelse med tsunamien i 2004.

Også Storbritannia har sendt marinefartøy og transportfly til Filippinene.

Statsminister David Cameron oppyste i går at marinefartøyene har med utstyr som kan omgjøre sjøvann til drikkevann.

AMERIKANSK GOODWILL: Det amerikanske hangarskipet USS George Washington er på vei til Filippinene for å hjelpe til etter at supertyfonen Haiyan rammet landet. Foto: Reuters/Romeo Ranoco/NTB Scanpix
AMERIKANSK GOODWILL: Det amerikanske hangarskipet USS George Washington er på vei til Filippinene for å hjelpe til etter at supertyfonen Haiyan rammet landet. Foto: Reuters/Romeo Ranoco/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media