Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor var Jan Guillou et funn for KGB

Spionveteran mener journalisten var en perfekt spion.

VAR KGB-AGENT: Jan Guillou forsøker å dysse ned viktigheten av sitt KGB-engasjement. En tidligere KGB-topp er uenig med kjendisforfatteren. Foto: Heiko Junge, NTB Pluss / SCANPIX
VAR KGB-AGENT: Jan Guillou forsøker å dysse ned viktigheten av sitt KGB-engasjement. En tidligere KGB-topp er uenig med kjendisforfatteren. Foto: Heiko Junge, NTB Pluss / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Jan Guillou, som er avslørt som tidligere KGB-agent, sa til Dagbladet i går at avsløringene er dratt ut av proporsjoner.

- Saken har fått groteske proposjoner. Mitt perspektiv er at jeg var en kul journalist på 22 år som trodde at jeg skulle få noe ut av det. Min kunnskap om etterretningstjenesten på det tidspunktet, var at jeg hadde sett to James Bond-filmer, sa Guillou.

Han møter motbør hos en tidligere KGB-topp.

- Slik pleier alltid avslørte agenter å forsvare seg, sier Oleg Gordievskij til Expressen.

Gordievskij har selv kunnskap om hvordan man forklarer seg om KGB-anliggende - han var leder for KGB i London, samtidig som han jobbet for den britiske etterretningstjenesten MI6.

Det var KGB-offiseren Jevgenij Gergel som rekrutterte Guillou, og de to møttes flere ganger i Stockholm mellom 1967 og 1972.

Verdifull
Gordievskij karakteriserer vervingen som verdifull, og en fjær i hatten for og viktig karrieresteg for Gergel.

- Gergel var sjef for KGBs politiske avdeling i Stockholm. Han skulle skaffe til veie informasjon om politiske spørsmål, og da er jo en ung journalist et utmerket valg, sier den tidligere KGB-toppen.

- Journalister var de beste tenkbare kildene, og mye bedre enn politikere, mener veteranen. Han oppgir at agentenes oppgaver gikk ut på å skaffe informasjon om svensk innenrikspolitikk og Sveriges holdning til Sovjets daværende motpol Kina - og bruke kunnskapene en nyhetsjournalist ofte besitter om samfunnsliv og regelverk.

- På dette tidspunktet, etter oppstanden i Ungarn i 1956 og Praha-våren 1968, hadde mange forstått hva Sovjetunionen egentlig sto for, mener Gordievskij.

800 kroner i lønn
Gordievskij tilbød sine tjenester til MI6 nettopp etter hendelsene i Praha. Han forteller at det derfor var krevende for KGB å rekruttere journalister, og at organisasjonen eksempelvis ikke lykkes med å rekruttere en eneste journalist i Danmark.

- Danskene var glade i å sitte på kroa og drikke, men de var trofaste mot sitt land, sier Gordievskij.

Det var ingen stor økonomisk profitt i Guillous KGB-engasjement. Forfatteren selv oppgir å ha fått 800 kroner utbetalt. Gordievskij sier omkring 3-400 var vanlig.

TOPPSPION: Gordievskij, her i møte med USAs daværende president Ronald Reagan, mener Jan Guillou var svært verdifull for KGB. Foto: CIA/Wikicommons
TOPPSPION: Gordievskij, her i møte med USAs daværende president Ronald Reagan, mener Jan Guillou var svært verdifull for KGB. Foto: CIA/Wikicommons Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media