BOKAKTUELL: Sammen med Torbjørn Røe Isaksen diskuterer Kåre Willoch politikk og samfunnsutvikling i en nye bok. Her fra Aschehougs hagefest tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOKAKTUELL: Sammen med Torbjørn Røe Isaksen diskuterer Kåre Willoch politikk og samfunnsutvikling i en nye bok. Her fra Aschehougs hagefest tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kåre Willoch

Derfor var samarbeid med Frp uaktuelt for Kåre Willoch: - Fordi de var helt på jordet!

Høyres sjuende far i huset fyller 90 år - og er aktuell med ny bok.

Kåre Willoch fyller 90 på onsdag. Samme dag kommer boka «Alt med måte. Politiske samtaler», der næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) og Willoch diskuterer samfunnsutvikling og store politiske spørsmål.

Det skinner gjennom at jubilanten har et relativt pessimistisk syn på hvor verden er på vei.

- Hva er det som gjør deg mest optimistisk eller gleder deg mest når du ser på verdens utvikling? Og hva er de mest bekymringsfulle trekkene? Spør Røe Isaksen i boka.

GIR UT BOK: Torbjørn Røe Isaksen og Kåre Willoch
GIR UT BOK: Torbjørn Røe Isaksen og Kåre Willoch Vis mer

- I dag faller det nok mest naturlig å svare på det siste først. Verdenssamfunnet er jo ganske deprimerende på en del punkter, lyder svaret fra Willoch.

- Vestens ansvar

89-åringen mener det vestlige selvbildet har ført mye negativt med seg.

- Vi kommer ikke forbi at vår del av verden har et betydelig medansvar for de fryktelige opplevelser som mange medmennesker har i andre deler av verden. Og så ser jeg en tydelig trang til å gjenta fortidas feilgrep. Vi i Norge har all mulig grunn til å takke skjebnen for svært meget. For meg ser det ut som om vi i Vesten har manglet forståelse for hvorledes verden ser ut fra andre kanter. Og at den vestlige verden gjennom sitt selvbilde, sin feiloppfatning av andre, har medvirket både til tragediene i Midtøsten og nød og elendighet også i andre verdensdeler, doserer han.

I samtalene med Røe Isaksen kommer det også fram at han mener vi ikke har medvirket til å lage et godt forhold til framvoksende maktsentre.

- Skulle jeg bli mer presis, så må jeg jo nevne den vestlige verdens forbløffende mangel på gjennomtenkning av hvorledes vi skal forholde oss til andre makter, slik som for eksempel Russland, Kina og Asia for øvrig, sier han.

- Overvurdert

De to høyreprofilene kommer også inn på innvandringspolitikk, som er blitt et av de mest brennbare temaene en kan diskutere.

Røe Isaksen spør Willoch om deler av venstresiden har vært preget av en type ønsketenkning, eller overdreven idealisme, på bekostning av realisme?

- Jeg vil heller kalle det mangel på konkret tenkning, svarer Willoch.

Han kaller innvandring «kjempeverdifullt», men advarer mot at det er en tålegrense for samfunnet.

NÆRINGSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen Foto: Tomm W. Christiansen
NÆRINGSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Vi må ikke overvurdere det norske samfunns kapasitet til å absorbere og dra nytte av den verdifulle innsikt og arbeidskraft som vi får utenfra, ser han.

- For et lite samfunn er det veldig viktig å få kunnskap og innsikt utenfra. Men vi må jo erkjenne at vår absorpsjonsevne er ganske begrenset. Så det må ikke gå så fort, for da får man disse motsetningene som har herjet det ene landet etter det andre. Jeg tror nok at viktige politiske bevegelser i Norge, Jonas Gahr Støres Arbeiderparti, for eksempel, har overvurdert vår evne til å absorbere innvandring. Vi må ta tiden til hjelp, sier Willoch.

Frp på jordet

Han leter også litt på sløret om hvorfor det var uaktuelt for høyre å gå i regjering med Frp tidligere.

- Ja, fordi de var helt på jordet! sier Willoch og utdyper:

- Kort sagt: Ja takk til nesten alt som koster penger, og nei takk til nesten alt som bringer penger inn. Og det var jo ikke helt fritt for det i seinere tid heller. Men forandringene er jo påtakelige. Og du kan vel si at Siv Jensen, hun likner jo ikke så veldig på Carl Ivar Hagen politisk.

Liker ikke lystyachter

Synet på samfunnseliten diskuteres også i boka. Røe Isaksen spør om dette har endret seg de siste tiåra.

- Reaksjonen mot eliten er vel først og fremst bygget på tilfeller der disse bedrestilte ikke viser tilstrekkelig forståelse for at deres oppgave er å skape gode forhold for folk flest. Folk må få en følelse av at disse heldigstilte ikke først og fremst tenker på seg selv, sier han.

Overdådighet og prangende livsførsel har høyreveteranen lite sansen for.

- Jeg må si jeg reagerer negativt når jeg ser digre lystyachter seile rundt langs kysten, eller leser om kjempesvære slott for rikfolk. De burde føle mer sosialt ansvar, ha mer forståelse for at det også er deres oppgave å medvirke til samfunnets beste. Og de må gjerne bli rike – samfunnet trenger rike folk. Men ikke den type rikfolk som man ser flere av ute i verden, som i påfallende grad demonstrerer sin rikdom og sløser med penger, mens samfunnet rundt dem strever i fattigdom.