<strong>VARSLET I OKTOBER:</strong> Siv Jensen ble alt i oktober gjort kjent med anklagene mot Helge Andre Njåstad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VARSLET I OKTOBER: Siv Jensen ble alt i oktober gjort kjent med anklagene mot Helge Andre Njåstad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Derfor ventet Siv med å gripe inn

Allerede i oktober ble Frp-leder Siv Jensen gjort kjent med anklagene mot Helge André Njåstad. Likevel ble han betrodd ansvaret for å lose statsbudsjettet i havn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som Dagbladet meldte i går tok det over tre måneder fra Jensen fikk vite at Njåstad hadde lekket opplysninger om varslere til partikolleger, til at han trakk seg fra sine framskutte verv som finanspolitisk talsperson og nestleder i stortingsgruppa.

Da saken sprakk denne uka var Frp-lederen tydelig i sine kommentarer:

- Hadde han ikke trukket seg selv, hadde jeg sørget for at det ble sånn, sa Jensen til NRK.

Så hvorfor satt Frp-lederen tilsyneltende på hendene sine fra oktober til januar – uten å handle? Dagbladet har fått følgende forklaring fra Siv Jensen, via hennes statssekretær Atle Simonsen:

- Jeg understreket i møtet 19. oktober at saken var alvorlig, men også at saken måtte behandles ferdig før konklusjonen om konsekvensene ble trukket. Organisasjonsutvalget var ferdig med sin behandling i desember, sier Jensen.

Kun foreløpig orientering

Hun understreker at hun kun fikk en foreløpig orientering om saken fra organiasjonsutvalget, i likhet med resten av sentralstyret.

-I neste sentralstyremøte 18. desember var utvalget ferdig med sin behandling av saken, og vi ble orientert om at Njåstad hadde trukket seg fra sentralstyret, sier hun.

På spørsmål om hvorfor Njåstad først i januar trakk seg fra sine toppverv på Stortinget, viser hun til at dette skjedde på det første gruppemøtet etter juleferien, den 29. januar.

Gjelder «en håndfull saker»

Njåstad var leder av Frp's organisasjonsutvalg i seks år fram til i fjor høst. Organisasjonsutvalget håndterer saker der det har vært brudd på Frp's etiske regelverk, og det var informasjon fra «en håndfull» slike saker Njåstad delte med en kollega.

- Jeg hadde behov for å få litt andre øyne på vanskelige saker. Når man har dilemmaer å ta stilling til, kan det være greit å drøfte med noen man er fortrolig med. Jeg skulle ikke ha gjort det, og jeg skulle heller ikke ha delt dokumenter. Det var dårlig dømmekraft, sa Njåstad til NRK.

Njåstad sier til Dagbladet at informasjonen ble delt med én partifelle, og at hun ikke gikk videre med informasjonen.

- Krevende år

- Jeg er opptatt av å rydde opp i de feilgrep jeg har gjort, og lære som menneske av de feilene jeg har gjort. Jeg sa unnskyld på gruppemøtet for at jeg har satt partiet i den situasjonen. Det er krevende å si til sine kolleger sånne ting, men jeg tar ansvar. Jeg har ikke noe ønske om å bortforklare, sier Njåstad til Dagbladet.

Njåstad fikk tidligere denne måned mye kritikk for å ha kombinert ferieturer med politiske møter, noe som gjorde at han kunne kreve refusjon av utgiftene fra Stortinget.

- Det har vært et krevende år, forhåpentligvis gir det meg livserfaring som vil sette meg i stand til å ta bedre beslutninger framover, sier Njåstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer