Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor vil de ikke sprenge Mannen nå

- Det aktive partiet er bare en liten del av hundre ganger større løst fjellparti.

HOLDER STAND: Trass i tidligere spådommer, lar storraset i fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen vente på seg. Foto: John T. Pedersen
HOLDER STAND: Trass i tidligere spådommer, lar storraset i fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen vente på seg. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hastigheten på bevegelsene i fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen har avtatt noe i løpet av natta.

- Farten er litt mindre nå, men den er fremdeles høy, sier vakthavende geolog Einar Anda i Åknes/Tafjord Beredskap IKS til Dagbladet.

Geologen legger ikke skjul på at rasfaren fremdeles er overhengende, men tør ikke spå når et ras eventuelt vil gå.

Vil ikke sprenge - På det meste har bevegelsen i det aktive partiet i Mannen vært på 4-5 centimeter i døgnet den siste tida. Normalen er at det beveger seg 1-2 centimeter i året, sier Anda.

Hus og hytter i det rasutsatte område er evakuert og politiet har beordret oppholdsforbud. Det er et stort lokalt ønske at raset skal gå for å få slutt på den uavklarte situasjonen.

Men å sprenge i fjellet er ikke noe geologene ser som en løsning.

- Det aktive partiet i Mannen er del av et mer enn hundre ganger større løst fjellparti. Å sprenge der er en komplisert oppgave som er forbundet med risiko. Det er en generell holdning blant geologer i Norge at det ikke er en løsning å sprenge i store, ustabile fjellpartier, sier Anda.

Kaldere Det har ikke vært meldt om fall av steiner i det rasutsatte fjellområdet siden i går kveld.

- Dette har jo sammenheng med at det har vært betydelig mindre nedbør. Mens det tirsdag var varmegrader i tillegg, er det nå et par minusgrader på fjellet. Det er også meldt minusgrader i dagene framover, noe som også kan ha en stabiliserende effekt, sier Anda til NTB.

Geologene har tidligere anslått at det var sannsynlig med et ras på Mannen i løpet av tirsdag kveld eller ved midnatt natt til i dag, men dette har ikke slått til.

Anundsen kommer Kombinasjonen av lite nedbør og kaldere temperatur gjør det vanskelig å komme med noen sikker prognose.

- Nedbøren spiller en stor rolle. Det er jo langt fra ekstrem nedbør nå, sier Anda.

Det er ventet at justisminister Anders Anundsen (Frp) vil komme til området i dag for å få en orientering om situasjonen, befare fjellmassivet via helikopter og møte lokalbefolkningen på et åpent møte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media