Derfor vil de ikke sprenge Mannen nå

- Det aktive partiet er bare en liten del av hundre ganger større løst fjellparti.

HOLDER STAND: Trass i tidligere spådommer, lar storraset i fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen vente på seg. Foto: John T. Pedersen
HOLDER STAND: Trass i tidligere spådommer, lar storraset i fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen vente på seg. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hastigheten på bevegelsene i fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen har avtatt noe i løpet av natta.

- Farten er litt mindre nå, men den er fremdeles høy, sier vakthavende geolog Einar Anda i Åknes/Tafjord Beredskap IKS til Dagbladet.

Geologen legger ikke skjul på at rasfaren fremdeles er overhengende, men tør ikke spå når et ras eventuelt vil gå.

Vil ikke sprenge - På det meste har bevegelsen i det aktive partiet i Mannen vært på 4-5 centimeter i døgnet den siste tida. Normalen er at det beveger seg 1-2 centimeter i året, sier Anda.

Hus og hytter i det rasutsatte område er evakuert og politiet har beordret oppholdsforbud. Det er et stort lokalt ønske at raset skal gå for å få slutt på den uavklarte situasjonen.

Men å sprenge i fjellet er ikke noe geologene ser som en løsning.

- Det aktive partiet i Mannen er del av et mer enn hundre ganger større løst fjellparti. Å sprenge der er en komplisert oppgave som er forbundet med risiko. Det er en generell holdning blant geologer i Norge at det ikke er en løsning å sprenge i store, ustabile fjellpartier, sier Anda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer