Derfor vil de kuppe Thaksin

Det begynte med et aksjesalg og fortsatte med et attentatforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I hele år har den politiske situasjonen i Thailand vært ustabil. Thailands statsministser og telemilliardær har vært under sterkt press og anklaget for korrupsjon.

Det begynte med at statsminister Thaksin Shinawatra og hans familie solgte aksjeposten sin i selskapet Shin Corp., Thailands største teleselskap, for flere milliarder kroner.

Det falt ikke i god jord at familien ikke skattet av utbyttet, og at Singapore som kjøpte askjeposten fikk kontrollen over selskapet.

I et forsøk på å konsolidere sin egen makt og stanse demonstrasjonene, ble det i april i år avholdt parlamentsvalg tre år før tida.

Opposisjonspartiet, Det Demokratiske parti, mente valget var ulovlig og nektet å stille motkandidater. De oppfordret også folk til å stemme blankt.

Ti millioner thailendere fulgte oppfordringen og stemte blankt.

Muslimsk opprør i sør

Thaksin og hans egetstiftede Thai Rak Thai-parti lovte at de skulle gå av, men etter at Thailands grunnlovsdomstol i mai erklærte valget for ugyldig, har Thaksin blitt sittende i påvente av omvalg.

LANG KARRIERE: Han har vært politimann, han har vært tele- og mobilgründer, han har drevet såpeoperabransjen og han har vært statsminister i Thailand de siste årene. Foto: Scanpix
LANG KARRIERE: Han har vært politimann, han har vært tele- og mobilgründer, han har drevet såpeoperabransjen og han har vært statsminister i Thailand de siste årene. Foto: Scanpix Vis mer

Motstanden mot Thailands lengst regjerende folkevalgte statsminister kommer imidlertid ikke bare av anklager om korrupsjon og maktmisbruk, mistilliten har også sitt opphav i statsministerens forsøk på å kvele et muslimsk opprør i det sørlige Thailand.

Thailands muslimske minoritet i sør har i flere tiår utkjempet en separatistkrig. På åttitallet dabbet separatistbevegelsen av, men i 2004 blusset aktivitetene opp igjen. Volden, som i hovedsak har vært rettet mot den buddistiske majoriteten, har krevd flere enn 1000 menneskeliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I nord derimot og blant fattige bønder og arbeidere på landsbygda blir statsministeren mottatt som en helt. Thaksins politikk har vært effektiv i bekjempelsen av fattigdom og utbedring av helsevesenet.

Attentatforsøk

I august oppstod det som trolig er den direkte opptakten til dagens uroligheter.

En junioroffiser i den thailandske hæren ble arrestert like ved statsministerens hjem med en bil full av eksplosiver. Thaksin svarte med å sparke sjefen for sin egen sikkerhetsavdeling med mistanke om at denne general Pallop Pinmanee var delaktig i attentatforsøket.

Den avsatte general Pinmanee svarte med følgende kommentar:

- Dersom jeg hadde ønsket å drepe ham, hadde statsministeren sluppet unna, skriver nyhetsbyrået Reuters

Derfor vil de kuppe Thaksin

Opposisjonen fulgte opp med antydninger om at Thaksin selv hadde iscenesatt attentatforsøket.

Den mislykkede bombeaksjonen fikk et politisk etterspill, da flere enn 100 offiserer - mange av dem ansett som Thaksins allierte - forlot sine nøkkelposisjoner i Bangkok.

Analytikere har i ettertid vurdert hendelsen som et forvarsel på den eskalerende konflikten mellom hæren og palasset til den populistiske politikeren og tidligere politimannen.

- Det er ikke noe samhold mellom de væpnede styrkene nå, sier Prayad Hongtongkhum til nyhetsbyrået Reuters.

Etter at Shinawatra utsatte omvalget til november begynte ryktene om et kupp raskt å sirkulere.

Thaksin startet mobilioperatørene Shin Corporation and Advanced Info Service før han gikk inn i politikken. Disse forretningsaktivitetene gjorde ham til en av Thailands aller rikeste personer.

<B>DEMONSTRASJONER:</B> Gå din vei! ropte thailendere som på nyåret demonstrerte mot det omstridte valget som Thaksin skrev ut.
<B>UGYLDIG:</B> Talsmann for grunnlovsdomstolen Paiboon Warahapaitoon kunngjorde i begynnelsen av mai at nyvalget i april var ugyldig.