Masseskytingen i Oslo

Derfor vil han ikke la seg avhøre

Zaniar Matapour oppgir at han bare vil snakke med advokatene sine. Han ønsker verken å snakke med politiet eller rettspsykiaterne.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De eneste som har snakket og kunnet føre en samtale med terrorsiktede Zaniar Matapour, etter at han natt til forrige lørdag, ble arrestert, er advokatene John Christian Elden, Farid Bouras og Bernt Heiberg.

Advokatene bekrefter overfor Dagbladet at det er lite som tyder på at Matapour med det første kommer til å la seg avhøre av politiet.

- Foreløpig er han fast bestemt på å ikke snakke med verken politiet eller rettspsykiaterne som skal foreta en judisiell observasjon, sier advokat Farid Bouras.

VIL IKKE SNAKKE: Terrorsiktede Zaniar Matapour oppgir at han ikke vil forklare seg for verken politiet eller rettspsykiaterne. Foto: Politiet
VIL IKKE SNAKKE: Terrorsiktede Zaniar Matapour oppgir at han ikke vil forklare seg for verken politiet eller rettspsykiaterne. Foto: Politiet Vis mer

Ingen tillit

Mens advokat Elden ble tilkalt til arresten på politihuset i Oslo lørdag og søndag, er advokat Farid Bouras den eneste som har vært hos Matapour siden.

- Saken er klausulert, (dokumenter som forsvarerne har innsyn i, men som de ikke har anledning til å formidle innholdet av til klienten, journ.anm.) og jeg er derfor forhindret fra å diskutere saken med ham, utover at vi har snakket om siktelsen, forteller Bouras til Dagbladet.

FORSVARER: Farid Bouras er en av fire advokater som nå jobber med forsvaret av Zaniar Matapour. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Farid Bouras er en av fire advokater som nå jobber med forsvaret av Zaniar Matapour. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi har snakket om alt annet, utenom selve saken. Han har som de fleste andre som blitt sittende isolert på brev- og besøksforbud behov for menneskelig kontakt, sier Bouras.

Advokaten ønsker ikke å gå detaljer om hva Zaniar Matapour ønsker å snakke om.

- Har han gitt noen forklaring på hvorfor han ikke vil forklare seg for politiet?

- Ikke utover det kollega John Christian Elden forklarte søndag. Vår klient mener han ikke kan stole på, og at han har dårlig erfaring med politiet. Derfor vil han ikke forklare seg.

Rettspsykiaterne

Advokat Elden bekreftet søndag at Matapour mente at politiet ville manipulere lyd- og bildeopptakene fra avhørene.

Da Oslo-politiet sa seg villig til å foreta avhørene på den gamle måten – det vil si uten at avhørene ble tatt opp på video – ville Zaniar Matapour likevel ikke la seg avhøre.

- Slik jeg forstår vår klient vil han heller ikke ha noe med rettspsykiaterne å gjøre. Jeg vet ikke om han kommer til å ombestemme seg, men hensyn til politiavhør og rettspsykiaterne. Foreløpig har han vært helt klar på at han ikke vil snakke med noen av dem, sier Farid Bouras.

- John Christian Elden var hos Matapour flere timer lørdag og søndag, hvor mange timer har du vært sammen med ham?

- Jeg har besøkt ham hver dag, flere dager har jeg vært hos ham flere ganger, forteller Bouras.

Konflikter

Advokaten vil ikke si noe om Zaniar Matapours psykiske helse, eller om den terrorsiktede 43-åringen har vist noen tegn på anger.

- Vi har snakket om mye, men ikke sakens detaljer. Jeg opplever at vi som er hans advokater har et godt og konstruktivt forhold til politiet. Men det er vår klient som selv bestemmer hvem han vil snakke med, sier Bouras.

Dagbladet har den siste uka snakket med folk som kjenner Matapour, de har skissert flere konflikter.

- Det ønsker jeg ikke å si noe om. Jeg opplever at vi som er hans advokater har en god tone med ham. Hvilke konflikter han har vært i, vil det bli feil av meg å si noe om, sier Farid Bouras.

Mangel på tillit

- Ser du noen mulighet for at Matapour vil la seg avhøre av politiet?

- Det er vanskelig å si noe om. Men det er ikke kommet noen signaler fra ham, om at han kan tenke seg å være med på et avhør med politiet. Det kan selvfølgelig endre seg, men akkurat nå er det ikke noe tegn til at han vil forandre oppfatning.

- Han har vel mer enn antydet at det handler om mangel på tillit, forteller Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

- Hvordan er dagene til Zaniar Matapour i fengselet?

- Han sitter innelåst i 22 timer. To ganger i døgnet får han en times luftepause. Når jeg er ikke på besøk, er han alene. Han har verken tilgang på aviser eller andre medier. Han sitter også på brev- og besøksforbud, noe som igjen betyr at han er fullstendig isolert, forteller advokat Bouras.

Ukjent motiv

- Har han sagt noe om motivet for masseskytingen?

- Motivet er like ukjent for meg som for etterforskerne. Jeg ser at det har blitt spekulert i flere forskjellige motiver. Virkeligheten er at foreløpig er det ingen som vet hva motivet var.

- Har Matapour snakket om de konfliktene han har vært i – blant annet med et myndighetsorgan?

- Vi har snakket om mye, men det blir feil av meg å fortelle hva han har sagt, før han eventuelt forteller det til politiet.

43-åringen som opprinnelig er kurdisk-iraner, er varetektsfengslet fram til 25. juli. Han vi da bli framstilt for ny fengsling. Bouras vet ikke om Matapour eventuelt vil forklare seg i Oslo tingrett for en dommer, eller om han også der vil nekte å si noe.

Ingen har etter straffeprosessloven plikt til å forklare seg verken for politiet eller domstolen.

Natt til 25. juni ble det skutt mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo. Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) fra Bærum ble drept. 21 personer ble skadd, flere av dem alvorlig. Matapour ble pågrepet etter hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer