Derfor vil han kjøre på med høyere renter

Eksperter tror Norges Bank står støtt.

RENTEN SKAL OPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen fikk i dag ytterligere en grunn til å heve renten.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
RENTEN SKAL OPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen fikk i dag ytterligere en grunn til å heve renten. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

(Hegnar.no): Tall fra SSB viste tirsdag morgen at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) falt kraftig til 2,3 prosent i mai, ned fra 2,6 prosent i april.

Konsensus pekte mot en kjerneinflasjon på 2,6 prosent.

Samtidig lå Norges Bank inne med en prognose på 2,5 prosent.

- En viktig grunn til å heve

Fallet i konsumprisene var bredt basert, og traff både importerte varer så vel som innenlandsproduserte varer og tjenester.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets påpeker at inflasjonen er volatil, og var 0,3 prosentpoeng over konsensus i april.

- Vi tror ikke Norges Bank gjør mye ut av dette. (...) Husk at inflasjonen er over målet og kapasitetsutnyttelsen høyere enn normalt. Det er en viktig grunn til at Norges Bank vil fortsette å heve renten, skriver han i en kommentar.

Bruce viser også til at kronen er rundt 3 prosent svakere enn Norges Banks prognoser for 3. kvartal.

- Ikke lenger et argument

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets trekker frem at inflasjonstallene var høyst usikre gjennom mars og april, ettersom den sene påsken forstyrret tallene.

- Mai-tallene var derfor viktige for å vurdere det sanne inflasjonspresset. Etter overraskelser på oppsiden i både mars og april, innebærer et svakt mai at kjerneinflasjonen ikke lenger er et argument for å løfte den korte enden av rentebanen, skriver han i en oppdatering.

Handelsbanken tror fortsatt at Norges Bank hever styringsrenten på sitt kommende juni-møte.

- Men isolert sett er de seneste, svake tallene for kjerneinflasjonen - i beste fall - nøytrale for de videre utsiktene for rentebanen, fortsetter Gonsholt Hov.

- Utsetter september-kuttet

DNB Markets lot seg overraske av at matprisene falt i mai, men tror likevel dagens tall vil ha lite å si for rentebeslutningen nå i juni.

- Nedsiderisikoen for inflasjonen har økt moderat etter dagens tall, og det vil bidra til å øke sannsynligheten for en renteøkning i desember, sammenlignet med en renteøkning i september, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en kommentar.

- Styrker case for renteøkning

Ekspertene tror uansett Norges Bank vil legge mer vekt på tilbakemeldingene fra deres regionale nettverk av bedrifter.

Siste utgave av sentralbankens rapport «Regionalt nettverk», sluppet i formiddag, peker mot fortsatt god vekst i norsk økonomi.

- Før dagens rapport hadde vi argumentert for at det generelle momentumet i økonomien holdt seg bedre oppe enn andre undersøkelser har indikert. Likevel kom rapporten inn sterkere enn ventet, mener Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han mener dette understreker Norges Banks case for en renteøkning neste uke.

- Isolert sett peker det også mot at den korte enden av rentebanen oppjusteres noe. Dog har andre argumenter - som dagens inflasjonstall - svekket seg. Men slik vi ser det, er Norges Bank på dette stadiet primært fokusert på vekstutsiktene - som er sterkere enn ventet. Vi venter en renteøkning nå i juni, og at Norges Bank også signaliserer enda en renteøkning i løpet av 2. halvår, skriver Gonsholt Hov.

- Ingen tegn til svakhet

Sjefanalytiker Bruce i Nordea Markets ser ingen tegn til svakhet i norsk økonomi - heller det motsatte.

- Veksten ser ut til å ta seg opp ytterligere. Særlig arbeidsmarkedet er på den sterke siden av Norges Banks prognoser. Norges Bank vil utvilsomt heve renten i juni, og innenlands er argumentene sterke for en høyere rentebane, skriver han i en oppdatering.

Det store spørsmålet er hvor stor vekt sentralbanken legger på den internasjonale usikkerheten.

- I mars la Norges Bank mindre vekt på usikkerheten internasjonalt, og mer vekt på innenlandske nyheter enn vi hadde ventet, fortsetter Bruce.

Andre økonominyheter:
Lokker med 10 prosent garantert avkastning
Donald Trump senker norske renter