SE TV: Fengslingsmøte for Eirik Jensen Vis mer

Eirik Jensen:

Derfor vil han løslates

Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble fredag dømt til 21 års fengsel. I dag ble han framstilt for fengsling.

Publisert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Klokka 11.30 lørdag ble Eirik Jensen (62) framstilt for varetekts­fengsling i Oslo tingrett.

Spesialenheten ba om at den tidligere politimannen varetektsfengsles i fire uker.

Jensen begjærte seg løslatt.

KOM MED BAG: Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, ankom retten klokka 11. Hun hadde med en bag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
KOM MED BAG: Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, ankom retten klokka 11. Hun hadde med en bag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Han ankom sal 250 i Oslo tingrett like etter 11.30 sammen med to arrestforsvarere. Han fikk lov til å gå bort til tilhørersonen der han ga samboeren Ragna Lise Vikre en lang klem. Vikre ankom retten med en Harley Davidson-bag som tilhører Eirik Jensen.

Vil løslates

Jensen hadde på seg samme lyseblå skjorte som under domsavsigelsen da han ble dømt til 21 års fengsel fredag. Han var klar i tonen da han skulle kommentere pågripelsen overfor dommeren.

BAG: Ragna Lise Vikre kom med Eirik Jensens bag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
BAG: Ragna Lise Vikre kom med Eirik Jensens bag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har gått fritt rundt i 6,5 år etter dom i tingretten og vet ikke hvor støtende det er. Jeg har holdt meg til mine prinsipper om at jeg vil møte i retten og forholder meg til - hva skal jeg si - min plikt som siktet, og vil bidra til sakens opplysning og være til stede når det er behov for det, sier Jensen i retten.

- Jeg har ingen andre bemerkninger om at det skal være støtende og det er det retten skal prøve. Jeg skjønner at det er et tema, sier Jensen.

VIL FENGSLE: Fungerende sjef for Spesialenheten for politisaker Liv Øyen i fengslingsmte for Eirik Jensen i rettssal 250 i Oslo tinghus. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VIL FENGSLE: Fungerende sjef for Spesialenheten for politisaker Liv Øyen i fengslingsmte for Eirik Jensen i rettssal 250 i Oslo tinghus. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Ba om fire uker

Spesialenheten, ved Liv Øyen, ber om fire ukers varetekt i begrunnelse med allmenhetens rettsfølelse.

- Det skal legges vekt på om det kan støte allmennhetens rettsfølelse om vedkommende går på frifot. Spesialenheten mener vilkårene er til stede og viser til dommen der han er dømt til 21 år i fengsel for grov narkotikaforbrytelse og grov korrupsjon.

- Det sentrale formålet er å motvirke at man kan miste tilliten til rettssystemet ved at personer som er dømt for alvorlige forbrytelser går fri fram til soning, sier Øyen.

Hun understreker hvor alvorlig dommen for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsler er.

VIL LØSLATE: Forsvarer John Christian Elden argumenterte for løslatelse i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VIL LØSLATE: Forsvarer John Christian Elden argumenterte for løslatelse i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Jensens forsvarer John Christian Elden argumenterte med at ingen som møter Jensen på et supermarked tenker: «Oi, denne mannen skulle sittet inne nå selv om han ikke har en rettskraftig dom».

Han mener at skyldspørsmålet i saken ikke er endelig avgjort fordi Jensen anket dommen i går. Han gikk også til angrep på Spesialenhetens pågripelse.

- De kom i en pause midt foran pressen. Pressen så på det som så spektakulært at de sendte det. Det var en markering som framsto som svært unødvendig, sier Elden.

DØMT: Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel, og ble i dag framstilt for varetekt. Video: Trym Mogen Vis mer

Anket på stedet

Fredag ble Eirik Jensen, i en knusende dom fra Borgarting lagmannsrett, dømt til 21 år i fengsel. Jensen anket dommen på stedet.

KAKE: Shahid Rasool forteller at Jensen-dommen ble feiret med denne kaka. Foto: Privat
KAKE: Shahid Rasool forteller at Jensen-dommen ble feiret med denne kaka. Foto: Privat Vis mer

Jensen ble pågrepet av Spesialenheten i første rettspause, på bakgrunn av allmennhetens rettsfølelse. Siden dommen ikke er rettskraftig, må grunnlaget for pågripelse prøves av retten. Det skjer under fengslingsmøtet i dag.

Elden tok i retten opp Dagbladets sak fra fredag kveld om at eks-gangster Shahid Rasool feiret Jensen-dommen med kake.

- Det er ikke den allmenne rettsfølelse som skal bli ledestjerne for dette.

Skyldspørsmålet og bevisførselen kan ikke ankes. Elden anførte i retten at han anker saksbehandlingen og lovanvendelsen til Høyesterett. Han viser til at det i forrige runde i lagmannsretten ble lagt til grunn at det må bevises at Eirik Jensen har medvirket til minst ett konkret tilfelle av narkotikainnførsel, men at det i denne dommen ikke har blitt tillagt vekt.

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

Samboeren til stede

Også Eirik Jensens samboer Ragna Lise Vikre var til stede i Oslo tingrett i dag. Hun ankom Oslo tingrett klokka 11 med ei venninne og ble tatt imot av Jensen-forsvarer Sidsel Katralen.

Vikre hadde med seg en Harley-Davidson-bag inn i retten. Eirik Jensen selv fortalte at han hadde pakket en bag i går, men at han ikke fikk tatt den med inn i retten. Bagen samboeren har med i dag, tilhører Jensen.

Hasjbaronen Gjermund Cappelen ble dømt til 13 års fengsel. Han tok betenkningstid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer