<strong>BLIR DET VÅTT I SOMMER?:</strong> Det svaret får du ikke fra Meteorologisk institutt. I det minste ikke nå. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
BLIR DET VÅTT I SOMMER?: Det svaret får du ikke fra Meteorologisk institutt. I det minste ikke nå. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Derfor vil ikke meteorologene fortelle deg hvordan sommerværet blir

Men klimaforskere jobber på spreng for å tilby nordmenn et super-langtidsvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Spørsmålet kom fra en kollega i Dagbladet: «Har det fine maiværet noe å si for været vi får i sommer?»

Svaret er enkelt, ifølge en av landets fremste eksperter på feltet: «Absolutt ikke».

- Vi har gjort en del undersøkelser på akkurat det feltet, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Han forklarer at forskere jobber mye med å lage gode modeller for sesongvarsler, men at denne jobben er krevende:

- Det vi ser er at etter omtrent én måned, eller mellom 25-27 dager, så har naturen stort sett glemt hva den drev med for én måned siden, sier Hygen til Dagbladet og legger til:

- Det finnes fortsatt ingen god metode for sesongvarsling i våre områder.

- Mer forvirring enn kunnskap

Men i tropiske områder, og rundt Stillehavet hvor El Nino-systemet påvirker været, så er det mulig å gå ut med sesongvarsler som gir mer kunnskap enn forvirring, mener han.

- I vår del av verden så gir et sesongvarsel imidlertid mer forvirring enn kunnskap, sier Hygen.

Meteorologisk institutt ga tidligere ut sesongvarsler, men valgte å legge ned programmet etter blant annet å ha innsett at de bommet - gang på gang.

- Vi så at statistikken ikke var god nok til at det var noe vits i å gå ut med det. Men dette er noe som man jobber mye med, og det vil bli veldig viktig den dagen vi klarer å knekke koden - slik at vi kan spå været lenger enn ei uke fram i tid, sier Hygen.

- Finnes det noen modeller som er bedre enn andre, eller er alle sesongvarslene bare tull?

- Foreløpig er det ingenting som er bedre enn å se på klimaet fra de foregående åra, for å så si at vi kan forvente noe av det samme i år, sier forskeren.

<strong>EKSPERT:</strong> Klimaforsker Hans Olav Hygen. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
EKSPERT: Klimaforsker Hans Olav Hygen. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

- Gjetter

Han viser til at man finner både gode og dårlige somre om man tar en titt på været som har vært, og at det dermed blir vanskelig å spå feil.

- Men egentlig blir det bare god gjetning. Det er noe av det som er fascinerende med naturen, at det fortsatt finnes mye vi ikke forstår. Men dette er også noe av det vi prøver å finne svaret på, sier han.

- Har du tro på at man i framtida vil kunne gi presise sesongvarsler?

- Vi får stadig bedre datamaskiner med mer kraft og bedre observasjonssystemer. Om det skjer om fem eller femti år tør jeg ikke å si, men jeg er helt sikker på at vi vil kunne gjøre det i framtida, sier han.

Vil utvikle super-langtidsvarsel

En som tror man er nærmere fem enn femti år er klimaforsker Erik Kolstad ved UNI Research og Bjerknessenteret.

Sammen med andre norske klimaforskere og meteorologer jobber han for å utvikle et eget norsk sesongvarsel som kan gi varsel på opptil 100 dager fram i tid.

- Det finnes veldig mange forskjellige sesongvarsler, som alle har sine styrker og svakheter. Vi bruker statistikk og big data-metoder til å plukke ut det beste av hvert av disse, sier Kolstad til Dagbladet.

Han er ikke nødvendigvis enig med Hygen i at naturen «glemmer» været fra forrige måned.

- Jeg ville sagt at det finnes et visst «minne», en opphengthet i systemet. Det gjør seg særlig gjeldende om sommeren og vinteren. Dersom juni er bra, så er det litt mer sannsynlig at også juli blir bra, sier han.

Han mener også det allerede finnes metoder for å komme med sesongvarsler i Norge, som har en verdi. Selv om han vedgår at teknologien fortsatt er ung, og at det ikke fungerer like bra for å spå været i Norge, som for USA og tropene.

- Men nå i vinter fungerte det veldig bra i Norge. I februar sa jeg at det høyst sannsynlig ville bli en lang og kald vinter. Det ble det jo i Sør-Norge. Noen ganger kan vi tydelig se ting som kommer til å skje langt fram i tid, sier Kolstad.

- Spør meg igjen i juni

Han har fått en rekke norske institusjoner og selskaper med som interesserte brukere til et super-langtidsvarselprosjekt ved navn Seasonal Forecasting Engine - sesongvarselsmaskin. Han er også tildelt store summer fra Norges forskningsråd for å få realisert prosjektet.

<strong>EKSPERT:</strong> Klimaforsker Erik Kolstad ved UNI Research og Bjerknessenteret. Foto: Margrethe Vikan Sæbø
EKSPERT: Klimaforsker Erik Kolstad ved UNI Research og Bjerknessenteret. Foto: Margrethe Vikan Sæbø Vis mer

- Vi bruker datamodeller som har mye til felles med modellene som brukes til å lage vanlige værvarsler. Men i stedet for å se bare på den neste uka, så ser vi på det neste halvåret. Jo bedre disse modellen blir, jo bedre blir sesongvarslene, sier han.

Men hva kan Kolstad si om årets sommervær?

- Det er ikke så veldig spennende enda. Varslene gir ingen tydelige signaler verken den ene eller den andre veien. Men om du spør meg igjen i juni, så har jeg et bedre svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer