Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor vil ikke Obama og Romney snakke om våpen

Disse jentene oppfyller amerikanske drømmer. Alle som blar opp 100 dollar får plaffe løs på pappterrorister med tunge maskingevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Hele den ene veggen i lobbyen til Machinegun Vegas er dekket med tunge våpen.

- Her har vi en M249, en M60 og en Heckler Koch MR556. Dette er vår mest populære pakke for det var slike maskingevær spesialsoldatene i Navy Seal lag nummer seks hadde med seg på tokt da de drepte Osama bin Laden, sier Melissa Krause (21).

Hun ser ut som Modesty Blaise eller Lara Croft. En lettkledd, men tungt bevæpnet vertinne som ønsker kunder velkommen til skytebanen.

En av dem er Partick Reeds (36) fra Stillwater i Oklahoma. Han kommer fra hjertet av USA og nå sitter han på en barkrakk og titter opp på utrustningen han vil prøve seg med.

Hjemme har han en pistol, en rifle, ei svartkruttrifle og ei hagle. 

- Pistolen er for å beskytte hus og hjem. De andre bruker jeg på jakt.

Delt på midten
Nå har han tatt turen til Las Vegas for å prøve ut de aller største maskingeværene. De militære typene som ikke er tillat for ham å bruke i hjemstaten.

- Hvis noen kommer til mitt hus for å skade meg eller min kone, så vil jeg ta fram pistolen. Jeg har en søknad inne til å bære våpen skjult på kroppen. Når jeg får den vil jeg nok være bevæpnet mesteparten av tiden.

Han er oppgitt over alle snobbene på øst- og vestkysten som prøver å fortelle vanlige folk hvordan de skal leve livene sine.

- Jeg tror staten jakter på et smutthull i loven slik at de kan komme og ta fra oss våpnene, noe som vil gjøre meg rasende. De nye lovene som noen politikere ønsker å innføre vil gjøre det helt umulig å beskytte seg selv og sin familie.

Han mener våpenrettigheter er et av de aller viktigste politiske spørsmålene.

-  Jeg liker våpnene mine, og ingen skal få ta dem fra meg. Hvis de gjør det vil det bare være de kriminelle som har våpen, mens vanlige bra mennesker vil stå der ubevæpnet.

- Så hvem vil du stemme på 6. november?

- Jeg vil ikke avsløre det her, men du skjønner vel hvem jeg tenker på, sier han og ler.

Reeds er ikke alene om å frykte innstramminger i USAs våpenlovgivning.  USA er delt nøyaktig på midten i dette betente spørsmålet. Når analysesenteret Pew spør amerikanere om hva som er viktigst av våpenkontroll og det å beskytte retten til å eie egne våpen svarer 47 prosent at våpenkontroll er viktigst, mens 46 prosent mener at det er viktigst å beskytte retten til å eie et våpen.

Men det har ikke alltid vært slik. NRA (National Rifle Assosiation) og andre som kjemper for retten til å bære skytevåpen er på frammarsj.

For bare fem år siden var det dobbelt så mange som mente at det er viktigere med våpenkontroll enn å bevare retten til å være bevæpnet.  

Helt siden 2000 har tendensen vært at flere og flere amerikanere bekymrer seg for at retten til å eie et våpen skal tas fra dem.

Støtter kontroll
Spørsmålet er selvsagt svært politisert og skillet mellom de to leirene følger omtrent partilinjene. Demokrater ønsker seg mere våpenkontroll og republikanere frykter for det de har i våpenskapet.

Det er hvite menn som ønsker seg våpen, mens både kvinner og svarte i overveldende grad ønsker kontroll.

Kjæresteparet Jamil King (26) og Asia Berry (28) tilhører den siste gruppen og har reist på ferie til Las Vegas fra østkystbyen Philadelphia.

Skyting var noe av det som lokket, og i dag bruker paret rundt 1500 kroner på å blåse hodet av en pappzombie med maskingevær.

- Vi er her for maskingeværene. Jeg har skutt før, men jeg eier ikke noe våpen selv. Men bare jeg får en tillatelse så skal jeg nok kjøpe meg et.

Dallas Haines rydder bort en SAW mitraljøse etter endt skyting hos Guns & Ammo Garage.
Key Elvester hos Guns & Ammo Garage koser seg med å plaffe løs på en pappblink av Osama Bin Laden.
Her har de maskingevær av alle slag.
Key Elvester hos Guns & Ammo Garage koser seg med å plaffe løs på en pappblink av Osama Bin Laden.
Instruktør Gary Martinez ler seg skakk når han forteller om en kunde som kom inn i rosa kamuflasje. - Han fikk skyte vår rosa M-15 maskingevær gratis, ler han. Sammen med ham står Key Elvester (27) og Dallas Haines (18).
Dallas Haines (18) og Key Elvester (27) i butikken Guns and Ammo Garage viser fram en 50 kaliber patron til en Smith & Wesson revolver.
Key Elvester (27) hos Guns and Ammo Garage viser fram en rosa M-15 maskingevær.
Dallas Haines (18) hos Guns & Ammo Garage tar fram en rosa M-15 maskingevær.
Jamil King (26) fra Philadelphia plaffer løs med en Uzi maskinpistol. Selv er han for begrensninger i våpentilgangen i USA.
Kensi Dobbs (29), Melissa Krause (21), Natasha Schweitzer (22), Nalani Sherman (21) og Kochana Jackson (30) hos MGV.
Lexi March (9) fra California er hos MGV sammen med familien. Hun er først vettskremt for våpnene, men blir til slutt overtalt til å skyte.
Lexi (9) poserer villig sammen med jentene hos MGV. Fra venstre: Kensi Dobbs (29), Melissa Krause (21), Natasha Schweitzer (22), Lexi March (9(, Natani Sherman (21) og Kochana Jackson (30).
Natasha Schweitzer (22) hos MGV bruker en av sine private GLOCK- pistoler i lårhylsteret som hun bruker på jobben.
Asia Berry (28) får plaffe løs med maskingevær og pistol.
Asia Berry (28) får plaffe løs med maskingevær og pistol.
Key Elvester (27) med en Tommy-Gun, en av mange maskingevær kundene får prøve.
Asia Berry (28) tar bilde av en stolt kjæreste, Jamil King (26) fra Philadelphia, etter at han har fått skutt med en AK-47.

Men i motsetning til Oklahoma-mannen Reed mener King at våpenlovene til og med kunne vært enda strengere.

- Det er ikke for vanskelig å skaffe seg et våpen. Det er veldig viktig at de som ikke bør få tak i våpen, klarer det.

Galinger
Selv ikke de blodige massakrene som fra tid til annen rammer landet ser ut til å endre noe særlig på holdningene til våpenkontroll.

20 juli kledde James Egan Holmes seg ut som jokeren i Batman-filmene. Han løste billett til midnattsvisningen av filmen "The Dark Knight Rises" og satte seg på første rad.

Vel 20 minutter ut i filmen satte han på seg gassmaske og kastet ut en tåregassgranat. Så dro han fram ei hagle, ei halvautomatisk militær rifle som han hadde utstyrt em et 100-skudds trommelmagasin og en Glock-pistol.

Da han var ferdig, var 12 mennesker døde og 58 skadet. Hendelsen påvirket i liten grad holdningene til våpen. Pew så bare et ørlite utslag på sine målinger.

Heller ikke skytingen i Tucson, Arizona, der kongressrepresentant Gabrielle Giffords ble skutt gjennom hodet og overlevde, mens sju andre døde, eller skytingen på universitetet Virginia Tech i 2007 påvirket i særlig grad, skriver Pew i en rapport.

67 prosent av amerikanerne mener at slike episoder ikke sier noe om samfunnet de lever i. I stedet mener de at dette er grusomme handlinger begått av gale individer.

Tapersak
Våpenkontroll har vært et helt sentralt tema i tidligere valgkamper. I 1993 signerte nyvalgte Bill Clinton den såkalte Brady Bill, som påla bakgrunnssjekk på de fleste som kjøpte et våpen.

Et forbud mot automatvåpen fulgte like etter, men saken bidro dramatisk til at demokratene tapte kongressvalget i 1994. Ti år senere ble loven opphevet. I år har temaet bare kommet til overflaten en eneste gang i de tv-sendte debattene, nemlig når en tilskuer til den andre presidentdebatten stilte et spørsmål om våpenkontroll.

Alle som føler sterkt for saken vet hva Obama og Romney mener, så temaet er egentlig bare egnet til å drive velgere vekk.

Tung bevæpning
Key Elevester vet (27) er en av mange amerikanere som hadde blitt rasende om det ble innført strengere våpenlover. Selv om hun håndterer alt fra tunge maskingevær til enkle håndvåpen på jobben i våpenbutikken Guns and Ammo Garage får hun ikke nok av dem i arbeidstiden.

- Jeg har fire pistoler, to hagler, tre AR 15 halvautomatiske maskinpistoler og en Kalashnikov hjemme, sier hun og smiler.

Hun forteller at stort sett alle venninnene hennes har våpen hjemme.

- Det er så mange gærninger der ute. Man er nødt til å kunne forsvare seg.

Hun sier at verken hun eller noen hun kjenner, noen gang har hatt bruk for våpnene til beskyttelse.

Også hun har en søknad inne for tillatelse til å bære våpen skjult på kroppen. Etter et gitt antall timer med instruktør på en skytebane og en skriftlig prøve, vil hun ha tillatelsen til å gå med pistol i håndveska.

- Når jeg har tillatelsen i orden vil jeg være bevæpnet hele tida.