DESPERATE: USA frykter opprør om man slipper forsyninger fra luften. Foto: Olivier Laban-Mattei/AFP/Scanpix
DESPERATE: USA frykter opprør om man slipper forsyninger fra luften. Foto: Olivier Laban-Mattei/AFP/ScanpixVis mer

Derfor vil ikke USA slippe forsyninger fra luften

Frykter opprør fra skrubbsultne haitiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De overlevende fra jordskjelvet som kan ha tatt livet av opptil 200 000 mennesker på Haiti er i desperat jekt på mat, vann og medisiner.

USA har tatt ledertrøya i forbindelse med nødhjelpen, i tillegg til å tatt kontroll over flyplassen i hovedstaden Port-au-Prince. Innen mandag vil mellom 9 000 og 10 000 amerikanske soldater være på Haiti, kunngjorde USAs forsvarsminister Robert Gates natt til i dag.

Amerikanske soldater og marinesoldater vil hjelpe 7 000 FN-soldater og 2 000 politifolk med sikkerheten i den voldelige hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået UPI.

TRENGER HJELP: En kvinne ber og synger i gatene i Port-au-Prince. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / Scanpix
TRENGER HJELP: En kvinne ber og synger i gatene i Port-au-Prince. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / Scanpix Vis mer

- I posisjon til å gjøre mer
- Vi er utvilsomt i posisjon til å gjøre mer enn andre, delvis på grunn av vår (geografiske) nærhet til Haiti og delvis på grunn av våre evner, sa Gates.

Rundt 1 000 amerikanske soldater er allerede på bakken på Haiti, opplyste Gates på en pressekonferanse han holdt sammen med USAs øverstkommanderende Mike Mullen. De rundt 10 000 soldatene ankommer Haiti sammen med militære offiserer som vil avgjøre om det er behov for ytterligere assistanse.

PÅ HAITI: USAs utenriksminister Hillary Clinton landet i kveld norsk tid i Port-au-Prince. Foto: Lucy Pemoni/AP/Scanpix
PÅ HAITI: USAs utenriksminister Hillary Clinton landet i kveld norsk tid i Port-au-Prince. Foto: Lucy Pemoni/AP/Scanpix Vis mer

Opprør og vold
Robert Gates understreker at hovedfokuset er å distribuere nødhjelp så raskt som mulig, slik at folk ikke vil ty til vold i desperasjon.

Han utelukker at amerikanske fly eller helikopter vil slippe forsyninger fra lufta fremover fordi de mener det kan føre til opprør og vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PÅ HAITI: Generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, ankom i dag Port-au-Prince sammen med åtte tonn medisinsk utstyr.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ HAITI: Generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, ankom i dag Port-au-Prince sammen med åtte tonn medisinsk utstyr. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

USAs utenriksminister Hillary Clinton landet lørdag kveld norsk tid i den haitiske hovedstaden Port-au-Prince, ifølge nyhetsbyrået AFP. Clinton skal blant annet møte president René Préval for å spørre hvordan USA kan avhjelpe drivstoffmangelen og bidra til å løse de logistiske problemene i det jordskjelvrammede landet.

Hillary Clinton er den mest fremtredende amerikanske politikeren som besøker Haiti etter tirsdagens jordskjelv.

Børge Brende i Port-au-Prince
Søndag er det ventet at FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal besøke Haiti, skriver nyhetsbyrået NTB, som i kveld kan melde at den første delen av feltsykehuset Norges Røde Kors har sendt til Haiti, er på plass i hovedstaden Port-au-Prince. Selv om sykehuset ennå ikke er fullt operativt, kan Røde Kors-personellet starte å behandle jordskjelvofre som trenger hjelp.

— Vi ser store ødeleggelser, sårede sitter og venter på hjelp i gatene. Mangelen på leger er akutt, det samme gjelder mat og vann, sier generalsekretær i Røde Kors Børge Brende til NTB.

Feltsykehuset ble fraktet med fly fra Oslo natt til fredag, men har blitt kraftig forsinket på grunn av den overbelastede flyplassen i Port-au-Prince.

SOLDATER TIL UNNSETNING: Det er allerede 1 000 amerikanske soldater på Haiti. Her ankommer soldater Port-au-Prince fredag. Foto: Thomas Coex/AFP/Scanpix
SOLDATER TIL UNNSETNING: Det er allerede 1 000 amerikanske soldater på Haiti. Her ankommer soldater Port-au-Prince fredag. Foto: Thomas Coex/AFP/Scanpix Vis mer