Derfor vil ikke Vedum flytte NRK

Trygve Slagsvold Vedum får terningkast én av Dagbladet, men angrer ikke på noe. - Ikke når jeg har rett, sier Sp-lederen.

TAR ENEREN MED ET SMIL: Trygve Slagsvold Vedum, her utenfor NRK, mener fortsatt det vil være sentralisering å la NRK flytte fra Marienlyst og åpne området for leiligheter.
TAR ENEREN MED ET SMIL: Trygve Slagsvold Vedum, her utenfor NRK, mener fortsatt det vil være sentralisering å la NRK flytte fra Marienlyst og åpne området for leiligheter.Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum tar terningkastet fra Dagbladets kommentator med et stort smil, og avbryter pelsdebatten i Stortinget for å svare for seg.

- Det er ikke så ofte jeg får enere, sier han.

Senterparti-lederen har også sin egen teori for hvordan terningen i Dagbladet kom til å vise bare ett øye.

- Dagbladets kommentator har kanskje lyst til å kjøpe en leilighet på Marienlyst selv - mulig det er derfor jeg får terningkast én. Jeg kan skjønne at man har lyst til å bo sentralt på Majorstua, men NRK burde bli værende på Marienlyst. Dette blir nok drømmen som brast for Geir Ramnefjell, sier Vedum og ler.

- Du står fortsatt for utspillet ditt?

- Ja, her er det ikke sånn at jeg har sagt noe dumt. Jeg har sagt det jeg mener.

- Det to tingene er vel ikke nødvendigvis gjensidig utelukkende?

- Ha, ha. Poenget mitt er at det er sørgelig å tømme historiske bygg for innhold og så bare finne på noe å fylle dem med etterpå. En kan lure på hva som blir det neste - tømme Stortinget for politikere og bygge leiligheter, kanskje? Vi må ikke bli helt historieløse i vår trang etter å bygge leiligheter i Oslo sentrum.

- Tar du terningkastet på alvor, nå?

- Dagbladets kommentator kan selvsagt være så uenige med meg som han bare vil - det hører med i et offentlig ordskifte. Dagbladet har på lederplass ofte vært kritiske med Senterpartiets forslag, selv om stadig flere i Norge faktisk støtter oss. Men jeg sikker på det sitter senterpartister i kontorene til Dagbladet også, altså.

- Du vil ha vern gjennom bruk?

- Nettopp. Det var også mitt poeng i artikkelen i VG. Norge har ikke så mange gamle bygg - vi må ta vare på dem vi har, ikke selge dem til høystbydende.

- Men du snakker om «sentralisering» når det handler om å flytte bygg internt i Oslo-gryta. Det er jo ikke sentralisering?

- Hvis 15 000 mennesker skal bo i leilighetene NRK frigjør på Marienlyst, så er det flere enn i Namsos og Hammerfest. Det er sentralisering når så mange skal flytte dit. Det er faktisk ingen konstant naturlov at vi må fylle så mange mennesker vi kan inn i Oslo sentrum.

- Mange ønsker faktisk å bo i Oslo?

- Ja, og noe av styrken til Oslo har vært mangfoldet - blokker, villaer og rekkehus omkranser hverandre. Når premisset for at NRK og Ullevål sykehus skal flytte på seg er at man kan selge til eiendomsutvikler, så aner jeg fare.

- Hvordan da?

- For jeg vil Oslo skal være styrt av samfunnsinteresser, ikke utbyggerinteresser. Det er egentlig ganske utrolig at Norge, et av verdens rikeste land, er helt prisgitt kapitalinteresser i spørsmål som dreier seg om verneverdige og historiske bygg som NRK.

- Eldre bygg har ofte ikke samme sikkerhet som nye, topp moderne bygg. Det argumentet forstår du vel?

- Nå må vi puste litt med magen, her. Vi kan ikke skyve sikkerhetsaspektet foran oss. Selvfølgelig skal man iverksette tiltak, men man kan også se etter enklere tiltak der man allerede er. Det må ikke være nødvendig å flytte hele organisasjonen for å få velfungerende sluser.

- Så vi aner ingen selvransakelse fra deg her, Vedum?

- Nei, ikke når jeg har rett.