VALGKAMP: På ferga mellom Moss og Horten forteller Ap-leder Jonas Gahr Støre om partiets satsing på el-ferger. Støre besøkte Østfold og Vestfold i går med presse på slep for å synliggjøre og konkretisere partiets valgløfter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
VALGKAMP: På ferga mellom Moss og Horten forteller Ap-leder Jonas Gahr Støre om partiets satsing på el-ferger. Støre besøkte Østfold og Vestfold i går med presse på slep for å synliggjøre og konkretisere partiets valgløfter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

Kampen om makta

Derfor vil Jonas øke skattene­

- Høyre/Frp-regjeringen har brukt opp handlingsrommet i økonomien, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moss (Dagbladet): - Regjeringen har ført en politikk i fire år med så høy bruk av våre barns pensjonsfond, at de selv sier at dette ikke kan fortsette. Hvis de skal følge opp egne valgløfter om forsvar, nasjonal transportplan og ubetalte regninger innen beredskap, og i tillegg skal kutte i skattene, går ikke regnestykket opp.

- De sier ikke hvilke velferdskutt de vil gjøre for å betale for skattekuttene til landets rikeste. Vi er ærlige og sier at det vi trenger for å investere i vår felles velferd og ta alle ressursene i landet i bruk, det skal vi gå sammen om å betale, sier Støre til Dagbladet.

Til skole, helse og jobbskaping

Etter besøk på et sykehjem som trenger oppussing og en videregående skole som satser på yrkesfag, forklarer Ap-lederen at det er nettopp slike formål skattepengene skal gå til.

–En statsminister må forvalte skattepengene med det største alvor. Det er din og min verdiskapning det handler om. Da må vi si at de pengene vi tar inn i skatt, det skal folk vite at vi bruker på fellesskapet, sier Støre.

Her er Jonas Gahr Støres skatteregnskap: Av 15 milliarder i økte skatter skal 4 milliarder gå til barnehage og skole, 7 milliarder til sykehus og eldreomsorg, 4 milliarder til kompetansereform og jobbskaping.

Som statsminister har han ambisjon om å bidra til at det kommer 300 000 flere i jobb i løpet av ti år.

- Jobbveksten for lav. For mange står utenfor arbeidslivet. I barnehagen og skolen er det for få voksne til stede for de yngste barna. I eldreomsorgen er det for få ansatte med for lite tid til omsorg for våre eldre. Sykehusene våre trenger mer penger for å få behandlet flere pasienter bedre. Kreftpasienter må få tilgang til nye maskiner og medisiner.

- Ny teknologi og klimautfordringene endrer arbeidslivet. Endringene går raskere og konsekvensen er nye krav til arbeidstakerne som krever oppdatert kompetanse og behov for å investere i ny kunnskap, forklarer Støre.

Bedriftsskatten ned

Han understreker at et økt skatte- og avgiftsnivå utgjør bare en del av det økonomiske handlingsrommet under en Ap-ledet regjering. I tillegg kommer økte inntekter som følge av at økonomien vokser, omprioriteringer og effektivisering.

SKREMMER: - Høyre og Frp prøver å skremme folk. Men de med innket på 600 000 kroner eller lavere, får lik eller lavere skatt. Bedriftene får redusert skatt som følge av vårt skatteopplegg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SKREMMER: - Høyre og Frp prøver å skremme folk. Men de med innket på 600 000 kroner eller lavere, får lik eller lavere skatt. Bedriftene får redusert skatt som følge av vårt skatteopplegg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Han avviser kategorisk påstanden fra høyresiden om at Ap sender en skatteregning til bedriftene.

- Det er totalt feil. Bedriftene får i neste periode redusert skatt som følge av at Ap i regjering tok initiativ til å redusere selskapsskatten Bedriftsskatten skal videre ned.

Det Ap foreslår, er en skatteøkning for de av oss med de høyeste inntektene og de høyeste formuene. Vi skal tilbake til det som var nivået i 2014.

Høyre og Frp prøver å skremme folk. Men de med inntekt på 600 000 kroner eller lavere, får lik eller eller lavere skatt. Ni av ti pensjonister får lik eller lavere inntektsskatt, og ingen som i dag ikke betaler formuesskatt skal betale formueskatt med vårt opplegg, sier Støre.

Han garanterer at en Ap-ledet regjering ikke kommer til å øke skattene over 15 milliarder, selv om et parti som SV krever det.

Krevende å forklare

Det er «opplest og vedtatt» at å gå til valg med løfte om økt skatt er et risikoprosjekt/å be om tap. Han vedgår at det er en utfordring å få fram at det i rike Norge ikke er ubegrenset med penger.

Støre sier det handler om å være ærlig.

- Det er ingen enkel sak å fortelle velgerne at vi må øke dem igjen, men det skal ikke være en naturlov at Høyre og Frp i regjering får holde på med skattekutt, og så skal vi uten videre overta deres nivå. Vi har gått mot regjeringens usosiale skattekutt som øker forskjellene i Norge. Men det er avgjørende at vi klarer å fortelle velgerne at pengene skal brukes på noe som er viktig for dem, sier Støre.

Til de rikeste

Statsminister Erna Solberg innrømmet overfor Dagbladet i går at skattelettelser går til de rikeste.

- Det er en ryddig avklaring at hun sier det, men jeg er uenig i at det er en naturlov. Etter vårt opplegg er det de med lavere inntekter som får skattekutt. Jeg vil samtidig advare mot høyresidens idé om skattekutt som mirakelkur. Ideen er at hvis du gir de rikeste skattekutt, vil det risle nedover samfunnet og skape investeringer og arbeidsplasser. Det virker ikke i andre land, og det virker ikke i Norge, sier Støre.