Nord-Korea og Sør-Korea

Derfor vil Kim snakke med Sør-Korea

Forsker Stein Tønnesson tror landene på Koreahalvøya snakker sammen fordi verden har fått se at Nord-Korea har atomvåpen som kan avskrekke USA.

I SAMTALER: Sør-Korea og Nord-Korea har blitt enige om å inngå militære samtaler. Forsker Stein Tønnesson tror en av årsakene til det er takket være Sør-Koreas president. Foto: KCNA / NTB scanpix
I SAMTALER: Sør-Korea og Nord-Korea har blitt enige om å inngå militære samtaler. Forsker Stein Tønnesson tror en av årsakene til det er takket være Sør-Koreas president. Foto: KCNA / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag møttes Nord-Korea og Sør-Korea for andre gang på under én uke.

I Fredshuset i den demilitariserte sonen mellom landene møttes representanter bestående av toppolitikere, rådgivere og embetsmenn tett tilknyttet landenes ledere.

Samtalene er godt nytt i en situasjon som både har vært, og fremdeles er, svært spent på Koreahalvøya.

Moon samarbeider

For bare noen uker siden så det ut til at situasjonen skulle eskalere ytterligere. Trusler og skarp retorikk mellom landene har nærmest vært dagligdags det siste halve året.

Men så skjedde det noe.

Stein Tønnesson, som er forsker ved PRIO (Peace Research Institute Oslo), tror noe av årsaken til at landene nå snakker sammen, er på grunn av Sør-Koreas president Moon Jae-in.

- Helt siden han ble valgt til president i mai i fjor har han ønsket en tilnærming til Nord-Korea, men Kim Jong-un avviste alle hans forslag mens han holdt på med sine atomprøvesprengninger og rakettester, sier Tønnesson og fortsetter:

- Nå kan det se ut til at Kim Jong-un mener testingen er sluttført og at verden har fått se at Nord-Korea har atomvåpen som kan avskrekke USA fra å angripe.

I sin nyttårstale bidro Kim også til å dempe spenningen mellom nabolandene da han vektla viktigheten av å bedre forholdet. Videre sa han at han er villig til å sende en delegasjon til vinter-OL, og anbefalte Sør-Korea og USA å stoppe militærøvelsen.

- Sluttføringen av testingen kan være grunnen til at Kim Jong-un i sin nyttårstale valgte å komme Moon Jae-in i møte: Godta tilbudet om deltakelse i vinter-OL og dessuten ha samtaler om tiltak for å hindre episoder de to landene imellom, så krigsfaren kan reduseres. Til gjengjeld har Moon Jae-in fått USA med på å utsette felles militærøvelser til etter at både OL og Paralympics er gjennomført, sier han.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

Kan føre til gjenforening

Under det første møtet mellom Sør-Korea og Nord-Korea forrige uke, ble landene enige om arrangere familiegjenforeninger i løpet av OL.

Årsaken til dette er at i løpet av krigen på Korea-halvøya på 50-tallet ble flere millioner mennesker fra Sør- og Nord-Korea separert fra hverandre. De færreste har møtt familiemedlemmene sine siden.

- Mandagens møte kan i første omgang føre til en reduksjon i spenningsnivået mellom landene, og så kan de føre til familiegjenforeninger av familier som ble skilt av Korea-krigen, til gjensidige besøk og utveksling av studenter, kunstnere og til idrettslig samkvem, forklarer Tønnesson.

Samtalene mellom landene kan også føre til flere endringer, mener forskeren.

Kim vil blant annet trolig ønske sørkoreansk deltakelse i feiringen av Den demokratiske folkerepublikken Koreas 70-årsjubileum 9. september, noe han antydet i nyttårstalen.

Videre vil Sør- og Nord-Korea trolig også snakke om gjenforening av de to koreanske statene og muligens bli enige om en intensjonserklæring. Likevel understreker Tønnesson at en virkelig gjenforening vil ligge langt fram i tid.

To hindringer

Selv om møtene mellom Sør- og Nord-Korea kan føre til enighet i flere konflikter, skisserer Tønnesson to hindringer for framgang i forhandlingene mellom landene.

Det ene er at Sør-Korea, på sterke oppfordringer fra USA, kan kreve at Nord-Korea forplikter seg til å gi opp sine atomvåpen som en betingelse for videre framgang.

- Det vil ikke Nord-Korea gå med på. Dette gjør det også vanskelig å få til reelle samtaler mellom Nord-Korea og USA, selv om det nå ganske sikkert er kontakt dem imellom. Utenriksminister Rex Tillerson er nok den som håndterer det på amerikansk side, sier Tønnesson.

Kim Jong-un anbefalte i sin nyttårstale Sør-Korea å stoppe sin årlige militærøvelse med USA.

Regimelederen fulgte opp med å si at han anser militærsamarbeidet som invasjonstrening, og hevdet at han har en atomknapp som kan sende missiler hvor som helst i USA, noe som fikk Donald Trump til å se rødt.

Sanksjonene

Den andre hindringen for framgang i samtalene, er de internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea. Sanksjonene gjør det vanskelig for Nord- og Sør-Korea å innlede et økonomisk samarbeid. Det knuser for øvrig Kim Jong-uns drøm om økonomisk utvikling i Nord-Korea, noe han snakket om i nyttårstalen.

- Hvis Sør-Korea bryter med sanksjonspolitikken uten at Nord-Korea vil oppgi sine atomvåpen, får Moon Jae-in problemer med USA, og det kan føre til kraftige reaksjoner fra den sørkoreanske høyresida, sier forskeren.

Dersom samtalene skal føre fram, må Sør-Koreas president prøve å gå rundt regelverket ved å finne tilnærmingstiltak som ikke bryter med FNs sanksjonsvedtak. Nord-Korea vil derimot at de skal bryte med sanksjonene som er vedtatt.

- Hvis Nord-Korea ikke gjennomfører flere prøvesprengninger eller rakettester, er det sannsynlig at Kina kommer til å øke sin samhandel med Nord-Korea igjen og bryte med FNs sanksjonsvedtak. Hvis Kina gjør det først, kan Sør-Korea kanskje også etter en viss tid følge etter og innlede økonomisk samarbeid med Nord-Korea uten at USAs reaksjon blir for sterk, forklarer Tønnesson.

- Sør-Koreas president sa på en pressekonferanse i Det blå huset for to uker siden at han takket Trump for at han skal ha noe av æren for at nord og sør møtes. Hva legger han i det?

- Fordi Moon som presidentrådgiver tidligere har opplevd hvor ødeleggende det er når Sør-Korea og USA ikke koordinerer politikken sin overfor Nord-Korea, har han lagt svært stor vekt på å få et godt forhold til president Trump og konsultere ham jevnlig, forklarer Tønnesson.

Samtidig har Moon, ifølge forskeren, merket seg at Trump aldri har avvist muligheten for å forhandle med Nord-Korea, men tvert imot skrytt av at han er villig til å møte og takle Kim. Moon har derfor et ganske godt utgangspunkt for den svært vanskelige balansegangen han nå skal prøve å gjennomføre.

- På den ene siden vil han oppnå en tilnærming til Nord-Korea. På den andre siden vil han ikke ødelegge alliansen med USA. Det betyr at han må holde USA kontinuerlig informert om sine forhandlinger med Nord-Korea og sikre seg at USA ikke vil motsette seg de innrømmelsene han gjør, sier Tønnesson.

Felles konsert under OL

Under det historiske møtet forrige uke ble partene enige om at Nord-Korea skal sende en delegasjon av utøvere og representanter til OL. Dagens møte var som varslet et møte som igjen skulle handle om OL, nærmere bestemt en felles konsert landene skal holde under lekene.

Ifølge Tønnesson er Kim Jong-un opptatt av sport og forklarer at regimelederen sa i sin nyttårstale at ett av målene framover blir å utvikle sportsprestasjonene til landets utøvere.

- OL vil bli brukt som en symbolsk tilnærming. Vi må huske på at Nord- og Sør-Korea begge har deltatt i OL og andre store idrettsarrangementer tidligere, selv om det nå er over ti år siden sist. At idrettssamkvemet nå gjenopptas er derfor på sett og vis å vende tilbake til normalen. Men det er klart at sterke nordkoreanske prestasjoner vil bli utnyttet for alt de er verdt i nordkoreanske medier, sier forsker Stein Tønnesson.

Toget har ikke gått

Det skal imidlertid lite til for at spenningen mellom landene trappes opp igjen.

Søndag truet Nord-Korea med å trekke tilbake delegasjonen av OL-deltakere og embetsmenn de tenker å sende til OL i februar, dersom Sør-Korea ikke tar samtalene seriøse nok, skriver nyhetsbyrået AP som siterer landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

- De burde vite at toget og bussen som transporterer vår delegasjon til OL, fortsatt står i Pyongyang, melder KCNA.