Derfor vil legene koble Kristina fra respiratoren

Kan ikke svelge, høre eller se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at Kristina Hjartåker (4) ble alvorlig skadd i en rasulykke 14. september i fjor, har hun vært i gjennom omfattende undersøkelser ved Haukeland universitetssykehus.

Torsdag bestemte legene ved sykehuset at Kristina skulle kobles fra respiratoren. Hadde vedtaket blitt gjennomført ville den livsforlengende behandlingen av den fire år gamle jenta blitt avsluttet klokken 12.00 i dag.

Sykehuset gjorde imidlertid helomvending i saken, etter at advokatene til faren, Oddmund Hjartåker, klagde sykehusvedtaket inn for Gulating lagmannsrett.

Mandag starter rettssaken som skal avgjøre om Kristina får leve videre eller ikke.

Kan verken suge, tygge eller svelge

Uenigheten mellom partene dreier seg om prognosene for den hardt skadde Kristina. At hun ble påført alvorlige hjerneskader, som følge av oksygenmangel da hun ble begravd av rasmassene, er det ingen tvil om. Men ingen vet hvordan tilstanden for fireåringen vil utvikle seg framover.

Kristinas far har engasjert en ekstern lege fra Rikshospitalet, som mener at Kristina er et barn med stort utviklingsmessig potensial.

Legen støtter farens påstand om at datteren fremdeles har følelser, og at hun har viljestyrt motorikk.

DET SISTE HÅPET: Alt tyder på at det bare er lagmannsretten som kan hindre at Kristina kobles fra respiratoren. Rettssaken starter mandag, og Dagbladet.no vil være til stede. Foto: Rune Sævig/Bergens Tidende
DET SISTE HÅPET: Alt tyder på at det bare er lagmannsretten som kan hindre at Kristina kobles fra respiratoren. Rettssaken starter mandag, og Dagbladet.no vil være til stede. Foto: Rune Sævig/Bergens Tidende Vis mer

Sykehuset og Helse Vest har imidlertid kommet frem til helt andre konklusjoner når det gjelder Kristinas medisinske tilstand.

I kjennelsen fra Bergen tingrett, som var basert på sykehusets vurderinger, skriver tingrettsdommer Arne Fortun:

- Hun er funksjonelt blind og døv. Det er imidlertid mulig at hun kan føle smerte.

- Hun kan verken suge, tygge eller svelge. Som følge av manglende hosterefleks må slim suges fra luftveiene mange ganger i timen.

Legene er derfor av den oppfatning at dersom Kristina kan føle smerte vil hun påføres lidelse ved sugingen av slim i luftveiene.

Økende spasmer

Av kjennelsen går det videre frem at tingretten mener at saksøker, Oddmund Hjartåker, har en oppfatning av at datterens tilstand er bedre og mer løfterik enn det han har grunnlag for å tro.

Farens overbevisning bygger i hovedsak på observasjoner av at Kristina skal ha svart med å bevege hender, armer og føtter når han har bedt henne om det, og at hun på samme måte skal ha åpnet øynene.

Disse bevegelsene ble av sykehuset og tingretten vurdert som spastiske, ikke viljestyrte bevegelser.

Legene som har vært ansvarlige for behandlingen av Kristina mener hun har spasmer i tiltakende grad og at det bare vil bli verre.

- Spastisiteten vil tilta, det vil skje feilstilling av ledd og kroppsstillingen vil bli forvridd. Det sistnevnte vil i seg selv føre til at pustefunksjonen svekkes ytterligere.

Kan ikke ta til seg informasjon

Det er utfra en rekke medisinske observasjoner at legene mener det er etisk uforsvarlig å forlenge Kristinas liv ved å la henne ligge i respirator.

Skadene hun er påført er varige og ikke-opprettbare, mener de.

- Hun vil ikke kunne lagre og bearbeide informasjon og ikke ha følelse av å oppleve.

Kristinas nåværende tilstand beskrives som alvorlig og ustabil. Hun vil aldri være i stand til å puste selv.

Stiller med egen lege

Når rettssaken starter mandag vil begge parter føre leger som vitner.

Da saken gikk for Bergen tingrett hadde ikke farens lege mulighet til å stille som vitne på grunn av en begravelse. I Gulating lagmannsrett vil det også bli vist videoklipp som faren mener beviser at Kristina responderer ved å bevege på seg.

Dagbladet.no følger rettsaken som starter i Gulating lagmannsrett mandag klokken 09.30.