Derfor vil Obama bli venn med Castro

USAs Cuba-politikk moden for historiens skraphaug.

HISTORISK AVTALE: President Barack Obama annonserte onsdag kveld den politiske helomvendingen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HISTORISK AVTALE: President Barack Obama annonserte onsdag kveld den politiske helomvendingen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR USAs president Barack Obama varsler at den mer enn 50 år gamle økonomiske blokaden mot Cuba ikke lenger har noen hensikt, og at forholdet mellom de to landene skal normaliseres, skritt for skritt, er det ikke like stort som murens fall.

Men det var en historisk kunngjøring Obama kom med i ettermiddag, og et varsel om en ny, spennende epoke for forholdet mellom USA og Cuba. Det gir håp til de 11 millioner kubanere på den karibiske øya som tørster etter mer velstand, mer frihet og demokrati.

Isfronten mellom USA og Cuba er en rest fra den kalde krigen. Den amerikanske Cuba-politikken tjente ikke lenger noen hensikt, konkluderte Obama i ettermiddag.

Det har store deler av verden sett lenge. Den økonomiske blokaden har vært regelmessig fordømt av FN. Cuba har normale og gode relasjoner med flere sentrale i Europa, som Frankrike og Spania, med store økonomier som Kina og Russland, med de store framvoksende økonomiene i Latin-Amerika og i Afrika.

Spissformulert var USA i ferd med å bli mer isolert i Latin-Amerika enn Cuba.

DEN OPPRINNELIGE hensikten med blokaden var å knekke det revolusjonære regimet. Men etter murens fall og den sosialistiske blokkens sammenbrudd, var ikke Cuba lenger Sovjetunionens brohode i Karibia, men en liten fattig, enslig kommuniststat med en økonomi i ruiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer