NATO-møtet i Brussel:

Derfor vil Stoltenberg at NATO skal gjøre mer for å bekjempe IS

- I lys av angrepene i Manchester er det viktig å vise at NATO står sammen i kampen mot terror.

TERROR: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok til orde for at NATO bør gjøre mer for å bekjempe IS spesielt og terror generelt. Stoltenberg argumenterte for at NATO bør bli et medlem av den USA-ledede koalisjonen mot IS. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TERROR: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok til orde for at NATO bør gjøre mer for å bekjempe IS spesielt og terror generelt. Stoltenberg argumenterte for at NATO bør bli et medlem av den USA-ledede koalisjonen mot IS. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg argumenterte for at forsvarsalliansen skal bli et fullverdig medlem av den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Det gjorde han under en pressekonferanse i NATOs hovedkvarter i Brussel i dag.

- I lys av angrepene i Manchester er det viktig å vise at NATO står sammen i kampen mot terror. Vi vil også kunne koordinere innsatsen bedre og dele informasjon. Det er altså et politisk argument, at vi sender et sterkt politisk budskap om enhet, og et praktisk argument, sier Stoltenberg.

22 drept

Mandag kveld like før 23.30 gikk en bombe av i fojaéområdet til Manchester Arena.

22 personer ble drept, deriblant barn, etter at 22 år gamle Salman Abedi - som utpekes av britisk politi som angriperen - sprengte seg selv i lufta. I arenaen hadde det vært en konsert med den populære artisten Ariana Grande.

Det var mange barn tilstede, og den 22 år gamle terroristen ventet tilsynelatende til konserten var ferdig og konsertgjengerne fylte fojaéområdet for å forlate lokalet.

- Dette var et brutalt angrep. Det var rettet mot barn, mot unge og familier som gjorde noe som absolutt skal være trygt og sikkert, sa Stoltenberg om angrepet.

Deretter trakk Stoltenberg linjer til 22. juli, og angrepet mot Utøya.

- I 2011 ble Norge rammet av et brutalt angrep. Det er alltid meningsløst når uskyldige mister livet, men det er spesielt brutalt når unge mennesker mister livet på en så brutal måte som vi så i Manchester. Dette bare understreker bare at vi må stå sammen i kampen om terror, sier Stoltenberg, og legger til:

- Og jeg forventer at NATO vil trå til og gjøre mer i kampen mot terror.

Støtter, men ikke medlem

Under pressekonferansen var bekjempelse av terrorisme et gjennomgående tema. Mange av NATOs medlemsland er formelle medlemmer av koalisjonen mot IS. NATO som forsvarsallianse er derimot ikke det.

- NATO gjør en innsats mot ISIL på mange måter. Vi støtter koalisjonen med blant annet med AWACS overvåkingsfly, sier NATO-sjefen.

Dette kan endre seg snart og vil bli et tema under morgendagens mini-toppmøte i Brüssel. Hit kommer USAs president Donald Trump som nest-siste stopp på hans første utenlandstur. Trump har tidligere tatt til orde for at NATO må gjøre mer i kampen mot IS og bekjempelsen av terror.

Stoltenberg ble spurt om det er ikke en fare for at NATO, når de først deltar i koalisjonen som kriger mot IS, kan ende opp i nye kampoperasjoner.

- De er de 28 allierte som bestemme hva NATO skal gjøre, og ingen har bedt om at NATO skal ha en kamprolle. Men det vi har lært av Afghanistan, Irak og Libya, er at etter at den militære aksjonen er over, er det behov for stabilisering av landet. Det er det vi nå vil fokusere på både i Afghanistan og i Irak.

Terror og byrdefordeling

To hovedtemaer under NATO-møtet i morgen blir:

  • NATOs rolle i kampen mot terror.
  • Byrdefordeling mellom medlemslandene.

Fram til nå har det pågått intense forhandlinger mellom NATOs medlemsland om hvordan kampen mot terror skal styrkes.

Kilder sier til Dagbladet at utfallet trolig blir at NATO får en formalisert rolle i den USA-ledede koalisjonen mot IS. NATO vil på denne måten kunne koordinere innsatsen bedre enn i dag, er tanken.

Hvordan denne formaliserte rollen ser ut, kan vi få svar i løpet av NATO-møtet i morgen.

Mandagens terrorangrep i Manchester gjør dette spørsmålet høyaktuelt akkurat nå.

To prosent

Byrdefordeling har vært en av Jens Stoltenbergs viktigste oppgaver som generalsekretær. Det er også et tema USAs president Donald Trump har vært svært opptatt av, både under valgkampen og som USAs president.

Det har blitt sådd tvil om Trumps forpliktelse overfor NATO. Hans oppfatning er at USAs bidrag til NATO er uforholdsmessig store, og ber andre land betale mer.

Under NATO-toppmøtet i Wales i 2014 besluttet medlemslandene å styrke øke forsvarsbudsjettene. Målet er å bruke to prosent av BNP. De fleste NATO-landene har ikke nådd det målet, deriblant Norge.

Stoltenberg har imidlertid skrytt av NATO-landenes vilje til å snu utviklingen fra kutt i forsvarsbevilgninger til økninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer