<strong>MISFORSTO:</strong> Kronprins Haakon lyktes ikke i å håndhilse på Zeliha Acar da han besøkte den terrorrammede moské al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MISFORSTO: Kronprins Haakon lyktes ikke i å håndhilse på Zeliha Acar da han besøkte den terrorrammede moské al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Besøket i Bærum-moskeen:

Derfor ville hun ikke håndhilse

- Respektløst, skriver redaktør av den kristne avisa Dagen. Nå tar Zeliha Acar bladet fra munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag var kronprins Haakon på besøk for å vise sin støtte i en vanskelig tid etter terrorangrepet - det gikk ikke helt knirkefritt.

Da han skulle hilse på kvinnene til stede var det noen som ønsket å gjøre det i tråd med muslimsk tro - å legge høyre hånd til brystet og nikke. Det synes Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i den kristne avisa Dagen svært lite om.

Det var ABC Nyheter som først omtalte dette.

«Jeg mener det er respektløst når kronprins Haakon blir stående med hånda ut i løse luften fordi en kvinne nekter å håndhilse på ham fordi han er mann. Såpass aktelse bør man kunne vise vår kommende konge og statsoverhode.»

Didrik Søderlind rådgiver i Human-Etisk Forbund har svart på Selbekks twittermelding med en annen oppfatning.

- Jeg er litt delt her. Instinktene mine sier at han er gjest i dette huset og da bør han kanskje forholde seg til skikkene man finner der.

Utrolig at vi sitter og diskuterer et håndtrykk, skriver han seinere i tråden der flere er uenige med Søderlind.

Snakker ut

Kvinnen som har vært i en haglstorm på sosiale medier og nettaviser er Zeliha Acar, ungdomskoordinator i Islamsk Råd. I et intervju med Vårt Land snakker hun ut om hvordan hun selv opplevde situasjonen, og alt bråket i ettertid.

Acar ønsket ikke å stille til intervju med Dagbladet fordi hun vil legge debatten bak seg, og komme tilbake til hovedtemaet - terrorsaken. Hun henviser til sitatene hun har gitt til Vårt Land.

Hun forteller til avisa at møtet var positivt og hyggelig. Og at kronprinsen kom dit for å vise at han er alles prins.

Acar skal ha hatt hånda på hjertet lenge før kronprinsen kom, for å unngå en «klein» situasjon. Kronprins Haakons hånd skal ha vært utstrakt i to sekunder før han trakk den til seg.

- Det var ikke noe problem. Man ser det på andre bilder at begge er fornøyd, understreker hun.

Hun beskriver at denne måten å hilse på symboliserer kjærlighet, respekt og fred. Dette er hennes måte å vise sin respekt på. Selv om islam.no har en tolkning som sier at det kan være greit å håndhilse på menn, svarer Acar at hun velger å forholde seg til hovedkildene, Koranen og hadithene.

<strong>TRADISJONELL HILSING:</strong> Da Anniken Huitfeldt (Ap) møtte den iranske uterinksminsteren hilste ved å legge hånden på sitt eget bryst. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TRADISJONELL HILSING: Da Anniken Huitfeldt (Ap) møtte den iranske uterinksminsteren hilste ved å legge hånden på sitt eget bryst. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Acar sier også at dette ikke bare gjelder menn. Hvis det er menn og kvinner i samme rom gjør hun et poeng ut av å ikke hilse på kvinnene heller, så ingen føler seg forskjellsbehandlet.

Mer fordommer nå

Familien hennes kommer opprinnelig fra Tyrkia, selv har hun vokst opp på Lørenskog utenfor Oslo. I familien på seks, er hun den eneste som var valgt å hilse på denne måten.

Da hun startet med denne hilsemåten var hun 18-19 år gammel. Nå er hun 27. Acar hadde ikke problemer med det på jobbintervjuer da, men det har hun nå.

<strong>PÅ BESØK:</strong> Kronprinsen hilste også på den «riktige» måten da han besøkte moskeen torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
PÅ BESØK: Kronprinsen hilste også på den «riktige» måten da han besøkte moskeen torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Ble såra

Acar forteller at hun har fått kommentarene både muslimer og ikke-muslimer. For Acar er det kommentarene fra muslimer som har såret mest.

- Kommentarer fra egne muslimske brødre og søstre, som vi kaller det. Det med at jeg burde holde meg hjemme, og at jeg ikke passer inn i samfunnet.

La ikke merke til det

Irfan Mushtaq er styremedlem i moskeen, han merket ingenting til at det skal ha oppstått en «keitete» situasjon da kronprinsen skulle hilse på jentene.

- Det var en lang rekke med folk han hilste på. Alle jentene jeg så, håndhilste på kronprinsen.

Mushtaq forteller at han ikke var klar over situasjonen før Dagbladet tok kontakt og spurte han om det. For hans del er det selve besøket som betyr noe. Det var et viktig besøk, slår han fast.

- Kongefamilien representerer folket. At kronprinsen kom, det gjør noe med deg. Det har symbolsk verdi.

<strong>STERKT INNTRYKK:</strong> Kronprins Haakon forteller at besøket i moskeen, der kulehull og blodflekker fortsatt var synlig gjorde veldig sterkt inntrykk. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
STERKT INNTRYKK: Kronprins Haakon forteller at besøket i moskeen, der kulehull og blodflekker fortsatt var synlig gjorde veldig sterkt inntrykk. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Han mener kongehusets funksjon blir ekstra viktig når regjeringa ikke gjør nok.

- Muslimhets er egentlig et biprodukt av islamofobi. Når det gjelder den nye handlingsplanen har regjeringa snakket om å ta ut et kapittel som gjelder hets. Men det løser ikke problemet, det er et halvhjerta forsøk.

Han mener at regjeringa er mer opptatt av å inngå kompromiss og å snakke om bompenger.

- Da er det godt å ha noen andre som representerer folket. Norge har alltid vært et sted der landet kommer først, og så makta etterpå. Regjeringa er mer opptatt av å beholde posisjonen sin, framfor å tenke 10-20 år fram i tid.

- Gjør sterkt inntrykk

Kronprinsen ble tatt imot av representanter fra Islamsk Råd Norge, Al-Noor- moskeen og ordfører i Bærum kommune Lisbeth Hammer Krog (H).

Kulehull i veggene og blodflekker på teppet i bønnerommet er fortsatt synlig. Moskeens bønnerom er derfor ikke i bruk, inntil videre blir andre rom benyttet til bønn. Det var i et av disse rommene det om lag 40 minutter lange møtet fant sted.

- Det som skjedde var utrolig dramatisk, så bare det å være til stede gjør veldig sterkt inntrykk, sa kronprinsen til NTB.

Under møtet ble det snakket om opplevelsen av det som har skjedd. De la vekt på tapet til familien som mistet en datter. Det ble også diskutert hvordan vi sammen kan bygge et bra Norge i framtida, et samfunn hvor alle kan føle seg trygge, sa kronprinsen etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer