Derfor virker ikke sanksjonene mot Iran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden FNs Sikkerhetsråd i resolusjonsform gikk inn for å fryse kontoene og forhindre utreisemulighetene til iranske tjenestemenn, inkludert medlemmer av Revolusjonsgarden, er det avdekket en hake ved sanksjonsregimet, som trådte i kraft fra nyttår.

USA mangler passnummer og annen informasjon på de personene og selskapene de har svartelistet. Av de 25 personene som ut fra FN-resolusjoner er ilagt reiserestriksjoner, har USA bare klart å iverksette sanksjoner mot to.

USA mangler fortsatt informasjon på nesten en tredjedel av de 25 selskapene som står på FN-lista, skriver
The New York Times.

Verre er det at når Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fredag skal møte ministerkollegaene fra de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet vil han legge fra «bevis» for at USA og Frankrike driver med hykleri når de presser for tøffere sanksjoner mot Iran.

Bryter selv sanksjonene

• Flere franske selskaper, inkludert Peugeot, Renault, Total, BNP Paribas og Societé Générale, har knapt redusert sin forretningsvirksomhet med Iran, ifølge informasjon det tyske utenriksdepartementet har samlet inn, skriver tyske Der Spiegel.

• Tyskland vil også anklage USA for å overse boikotten mot Iran (som har vært der siden 1979) ved at selskapene oppretter søsterselskap i Dubai som driver virksomheten videre. Tyske politikere har i lang tid beskyldt USA for å ha visst om denne praksisen uten å gripe inn.

Det er på grunnlag av denne informasjonen at Frank-Walter Steinmeier går imot de franske initiativene for å få til EU-sanksjoner mot Iran. Den tyske motstanden skyldes også en oppfatning av at sanksjonene rammer ulikt.

- Tyske firmaer kastes ut av det iranske markedet, sier en høytstående kilde i det tyske utenriksdepartementet til Der Spiegel.

I sommer ble det kjent at også Hydro og Statoil stod på det amerikanske kredittselskapets svarteliste over selskaper som «finansierte terror».

TROR IKKE PÅ KRIG: Irans president, for tiden på USA-besøk, tror ikke USA planlegger militærangrep. Her fra FNs generalforsamling i fjor. Foto: AP Photo/Mary Altaffer/SCANPIX
TROR IKKE PÅ KRIG: Irans president, for tiden på USA-besøk, tror ikke USA planlegger militærangrep. Her fra FNs generalforsamling i fjor. Foto: AP Photo/Mary Altaffer/SCANPIX Vis mer

Svekket troverdighet

Striden om Irans atomprogram er inne i en avgjørende fase. I forrige uke var det generalforsamling i Det internasjonale atomenergibyrået der rapporten om positive signaler fra Iran ble lagt fram.

USA og Frankrike har likevel gjort det klart at de ønsker en tredje runde med FN-sanksjoner. Skulle de ikke lykkes med dette, har Frankrikes president Nicholas Sarkozy foreslått at EU skal innføre egne sanksjoner. Dette forslaget har naturligvis fått støtte fra USA, men møter motstand fra Berlin.

Kritikken mot USA, selve pådriveren for tøffere Iran-sanksjoner, støttes av konklusjonene som den uavhengige gruppa Winsconsin-prosjektet for kontroll av kjernefysiske våpen har kommet fram til.

Valerie Lincy, leder for Winsconsin-prosjektets Iran-program skrev i mai at USAs manglende evne til å gjennomføre sanksjonene svekker landets troverdighet i Iran-spørsmål.

- USA ligger etter mange land når det gjelder iverksetting av sanksjoner FN allerede har stemt for. Den manglende gjennomføringen i Washington er slående, sier Lincy.

Blant de personene som er svartelista er det flere medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden.

Bush-administrasjonen har spesielt framhevet general Mohammad Baqer Zolqadr, viseinnenriksminister og offiser i Revolusjonsgarden, og sju andre nøkkelpersoner med nær tilknytning til landets atomprogram, såvel som militære og økonomiske initiativ.

Zolqadr kunne, som følge av at sanksjonene mot ham ikke er iverksatt, fritt reise til Russland tidligere i år.

Ahmadinejad på USA-besøk

Mens krangelen om sanksjoner går høyt, går ryktene om mulig amerikansk militærangrep nesten like høyt.

Det scenarioet tror ikke Irans frittalende president Mahmoud Ahmadinejad på. Denne uken er han i New York for å delta på FNs generalforsamling.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sa Ahmadinejad at han ikke tror USA planlegger angrep. Han tror ryktene om angrepsplaner har rot i andre politiske hensyn Bush-administrasjonen har.

- Jeg tror at noe av dette snakket først og fremst kommer av sinne. For det andre tjener det valgformål i dette landet. For det tredje tjener det som et dekke for det som er gått galt i Irak, sa presidenten i det halvtimelange intervjuet.

MOTSTAND FRA BERLIN: Tysklands utenriksminister Frank Walter Steinmeier vil ifølge tyske Der Spiegel legge fram bevis på at USA og Frankrike, de sterkeste pådriverne for Iran-sanksjoner, selv trosser de eksisterende sanksjonene.
KUNNE REISE LIKEVEL: General Mohammad Baqer Zolqadr, offiser i Revolusjonsgarden, kunne trosse FN-resolusjonen og likevel reise til Russland i år.