Derfor viser Salam Daher (39) frem de døde barna

Den libanesiske sivilforsvarslederen reddet Qana-ofre både i 2006 og 1996. Dette er jobben min, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Du har helt sikkert sett ham på bilder - både i år og tidligere år. Når bombene smeller og libanesiske mål blir truffet, er 39 år gamle Salem Daher en av de første på stedet med ambulanse for å redde det han kan ut av ruinene.

Bloggere har gitt ham et eget kallenavn. De kaller ham «Den grønne hjelmen» eller «The Qana-Guy». Ikke fordi de anser Salam Daher for å være en helt, men snarere fordi de mistenker han for å stå i ledtog med den libanesiske geriljaen Hizbollah.

De mest skeptiske sår tvil om bildene av Daher som bærer døde barn ut fra ruinene etter israelske bombeangrep. De har gått langt i å stemple bildene som propaganda og iscenesettelse for å få verdensopinionen over på libanesernes side i krigen.

Ber ikke om unnskyldning

Men 39 år gamle Salam Daher har ikke tenkt å be om unnskyldning for at han viser frem krigens dødsofre for pressefotografene. Han tilbakeviser også påstandene om at han er med i Hizbollah.

- Men det er ikke sant. Jeg tilhører ikke noe parti, sier han til nyhetsbyrået AP. AP måtte i likhet med to andre nyhetsbyråer imøtegå påstandene om at Qana-bildene fra forrige måned var iscenesatt.

Daher har sin forklaring på hvorfor han dukker opp på diverse bilder. Noen ganger med samme barn, men med ulik forkledning.

- Jeg er en sivilforsvarsarbeider. Jeg har gjort denne jobben hele mitt liv, sier Daher, som begynte i sivilforsvaret da han var 19 år.

ER DETTE PR-STUNT?: Bloggere mener bildene av Salmar Daher er et iscenesatt mediestunt. - Dette er jobben min, sier Salmar Daher. Han er sivilforsvarsleder i den sørlige byen Tyre og områdene rundt. Han var en av de første på stedet for å redde Qana-ofrene. Foto: AP/Scanpix/Dagbladet.no-montasje
ER DETTE PR-STUNT?: Bloggere mener bildene av Salmar Daher er et iscenesatt mediestunt. - Dette er jobben min, sier Salmar Daher. Han er sivilforsvarsleder i den sørlige byen Tyre og områdene rundt. Han var en av de første på stedet for å redde Qana-ofrene. Foto: AP/Scanpix/Dagbladet.no-montasje Vis mer

Etter at Daher flyttet til den sørlige havnebyen Tyre i 1996, har han nå ansvaret for alle redningsoperasjoner i Tyre og områdene rundt. Hizbollahs inflytelse og støtte i Tyre ansees for å være svakere enn i andre deler av Sør-Libanon, på grunn av makten til de sekulære sjia-partiene.

Reaksjoner på bildene

Da israelske missiler traff en boligblokk i Qana, som gjorde at bygningen kollapset over de to familiene som hadde søkt tilflukt der, var Salam Daher der for å delta i redningsarbeidet. Slik han også var under det forrige Qana-angrepet i 1996.

Etter flere timer med graving og letearbeid i den sammenraste bygningen kom Daher bærende med det yngste dødsofferet av de totalt 29 døde. Med stemmen på bristepunktet ropte han noe på arabisk mens han holdt barnet frem for fotografene.

Det bloggere har reagert på i ettertid er at det finnes andre bilder hvor Daher har tatt av seg hjelm, skuddsikker vest og refleksvest - før han har plassert det døde barnet i ambulansen. Selve beviset på iscenesettelse, ifølge bloggere, som mener den døde jenta ble båret over urimelig store avstander av minst to menn, lagt på båre og tatt av båren igjen.

Reportere som var på stedet forteller hvordan ambulansene ikke nådde frem til ulykkesstedet, og hvordan trøtte og svette hjelpemannskaper derfor måtte løpe opp bakkene til åskanten hvor ambulansene stod parkert med likene av barn og kvinner på bårer.

Bloggeren Richard North er en kjent Israel-sympatisør og Washington Posts kommentator Jefferson Morley, avviser påstandene om bildejuks som en konspirasjonsteori uten rot i virkeligheten.

PR-stunt eller ikke. Eksponeringen av de døde har provosert mange i Vesten. Andre mener slike reaksjoner skyldes manglende forståelse av at bilder med døde er mer vanlig i Midtøsten, hvor sorg og dramatikk ofte er tettere forbundet.

Derfor viser Salam Daher (39) frem de døde barna

Verre i 1996

For ti år siden var Daher en av de første som var på plass for å hjelpe etter at israelsk artilleri hadde slått ned i en FN-leir hvor 800 libanesere hadde søkt tilflukt.

Også der ble Daher avfotografert mens han holdt frem ett av de 106 dødsofrene. Sivilforsvarsarbeideren husker fortsatt den dagen godt.

- Jeg tok nødtelefonen og var den første som rykket ut. Først var det 40 skadde som vi brakte ut, og så var det lik som hang fra taket, antakeligvis på grunn av kraften i bombene, sier Daher til AP.

Han beskriver det forrige Qana-angrepet som «mer grusomt» enn det som skjedde for to uker siden.

Se Dagbladet.nos dokumentar om Qana i 1996 og i 2006.

Les også: Slik jukser fotografene og Trekker tilbake alle bilder fra juksefotograf

<B>IKKE HIZBOLLAH:</B> Salam Daher avviser påstander om at han har en tilknytning til Hizbollah.
<B>MANGE OMKOMNE:</B> Hjelpemannskaper legger de 29 døde i kister etter forrige angrep på Qana. I 1996 ble 106 drept i israelsk artilleriangrep.
<B>KRIGEN OM TALL:</B> I kampen om verdensopinionen krangles det også om hvor mange sivile som er drept i krigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer