Derfor vitnet Simen (23) i engelsk fotballdrakt

- Dagene hos Lineker var det første hyggelige som skjedde etter 22. juli.

 - GÅR MYE BEDRE NÅ:  Simen Brænden Mortensen (23) var såvidt født da fotballegenden Gary Lineker rundet av sin karriere. Men etter en tur til Mallorca i august i fjor har han lært seg hvem Lineker er. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
- GÅR MYE BEDRE NÅ: Simen Brænden Mortensen (23) var såvidt født da fotballegenden Gary Lineker rundet av sin karriere. Men etter en tur til Mallorca i august i fjor har han lært seg hvem Lineker er. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Simen Brænden Mortensen stilte i Oslo tingrett i engelsk landslagsdrakt i navnet til 1980-tallets scoringskonge Gary Lineker og hans hjelpeorganisasjon for krigsofre - Help for Heroes.

Etter vitnemålet forklarer 23-åringen fra Hamar om hvorfor han hadde på seg fotballdrakt i retten:

- Det var for å tenke på det første, gode minnet etter 22. juli. Da dro noen venner og jeg til Mallorca, og vi hadde det veldig hyggelig på puben Lineker, som eies av Gary Lineker. Jeg kjøpte drakta der. Mallorca-turen og minnene fra Lineker var et viktig skritt på veien tilbake etter det fryktelige som hadde skjedd. Jeg hadde jo hørt om han fra fotballbanen fra før, sier Simen Brænden Mortensen til Dagbladet.

Han hadde landvakt i Utvika fredag 22. juli, og godkjente Breiviks legitimasjon som politimann.

Han var nervøs før vitnemålet, men veldig lettet etter:

- Ikke redd deg lenger - Jeg har fått svar på det jeg har tenkt mye på etterpå. Jeg kikket bort på han som et signal om «jeg er ikke redd for deg lenger». Det er deilig at det er overstått og at jeg har fått gitt mitt bidrag med å vitne.

- Nå er det ikke så veldig lenge til vi slipper å se han i retten lenger, sier barne- og ungdomsarbeideren på en skole i Hamar.

I september i fjor ble han 50 prosent sykemeldt på grunn av søvnproblemer og mange tanker.

Skyldfølelse
- Jeg har vært plaget av skyldfølelse for at jeg slapp han om bord i båten og over på Utøya. Nå er jeg nede i 30 prosent sykmelding, og det går i det hele tatt mye bedre.

Han gleder seg til å komme tilbake på Utøya-leir ved første anledning.

Vil spille for død venn En av de første planene er å samle musikkvenner for å spille til minne om kamerat og Utøya-offer Sondre Dale fra Haugesund.

I forfjor spilte gitarist Simen Brænden Mortensen, Sondre Dale og fire andre AUFere sammen i bandet Crimson Flame på Utøya-leiren.

Dagen før 22. juli var Simen og Sondre spilte også Sondre og Simen sammen for leirdeltakerne. De hadde ikke rukket å gi bandet navn før tragedien rammet.

 FOTBALLEGENDE:  Gary Lineker (i hvit drakt) scorer i Englands kamp mot Polen i VM i 1986 i Monterrey i Mexico. England vant 3-0 - og Lineker scoret alle tre målene. FOTO: AFP/NTB SCANPIX.
FOTBALLEGENDE: Gary Lineker (i hvit drakt) scorer i Englands kamp mot Polen i VM i 1986 i Monterrey i Mexico. England vant 3-0 - og Lineker scoret alle tre målene. FOTO: AFP/NTB SCANPIX. Vis mer