Derfor vraker politiet Breivik-grep

Da Anders Behring Breivik ble pågrepet, hoppet de over den prejudisielle observasjonen. Det ble også vurdert i saken mot Philip Manshaus.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Foto: Privat. Reporter: Emilie Rydning. Video: Elias Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) ville først ikke la seg avhøre av politiet, og ville heller ikke samarbeide i en såkalt prejudisiell observasjon.

En prejudisiell observasjon eller undersøkelse er samtaler på tomannshånd mellom en siktet og en sakkyndig. Undersøkelsen skal vurdere hvorvidt det er grunnlag for en fullverdig psykiatrisk undersøkelse av siktede i straffesaker.

Etter hvert samtykket 21-åringen fra Bærum til avhør, der han har erkjent de faktiske forhold for drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17) og for angrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum. Han nekter imidlertid straffskyld for drap og terror.

La Breivik-plan

Manshaus ville i utgangspunktet ikke samarbeide med politiet i en prejudisiell observasjon heller, men samtykket til dette mandag, over ei uke etter terrorangrepet i Bærum lørdag 11. august.

Før den tid la politiet en plan om å gjøre slik de gjorde med Anders Behring Breivik i 2011, nemlig å droppe den prejudisielle undersøkelsen.

Kort tid etter terrorhandlingene 22. juli 2011, ble den erfarne psykologspesialisten Pål Grøndahl spurt av politiet om han kunne utføre den prejudisielle vurderingen av Breivik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer