DERFOR

Makta viser sitt ansikt. Russiske soldater oppfattes som okkupanter. Derfor har Tsjetsjenia blitt en skole i terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

tror krigen i Tsjetsjenia er over. I Groznyjs gater oppfører russiske soldater seg som okkupasjonssoldater flest. Om dagen hundses menneskene for åpen scene. Om natta jages de av russiske soldater i svarte masker som bryter seg inn i tsjetsjenske hjem og tar med seg fedre og sønner som «forsvinner». Noen av soldatene voldtar også døtrene i huset.

DEN FØRSTE

tsjetsjenske krigen varte fra 1994 til 1996, da president Boris Jeltsin ga de opprørske tsjetsjenerne en fredsløsning som praktisk talt innebar selvstendighet. Men det ble aldri ro i Tsjetsjenia. Under president Aslan Maskhadovs styre fortsatte kidnappingen av utlendinger for løsepenger. Vold og pengekrav var paret med en religiøs fanatisme som stadig ble mer radikalisert.

Sharia-lover ble innført. Tsjetsjenske klanledere dro til Afghanistan for å lære av Taliban-regimet og Osama bin Laden. Tsjetsjenia skulle bli et Afghanistan i det gamle Sovjetunionen, et senter for spredning av religiøs fanatisme og troen med våpen i hånd.

I DESEMBER 1999 GIR

terroristen Shamil Basajev ordre om å angripe en landsby i Tsjetsjenias naborepublikk Dagestan. Den islamske revolusjonen skal spres. Det er da statsminister Vladimir Putin gir ordre til den andre tsjetsjenske krig. Den som ikke var vunnet 07. 02. 2000, og ikke er vunnet nå.

Siden da har kampen mot russerne vært en underlig blanding av kamp for uavhengighet, blandet med kravet om hellig krig, jihad, og den århundregamle tsjetsjenske klankulturen som krever blodhevn for en fornærmelse. Og total krig er en drøy fornærmelse.

SELV OM DET VAR MANGE

ikke-tsjetsjenere med i terroraksjonen i Beslan, så er det liten tvil om at muslimsk terror i Russland har sitt utspring i krigen i Tsjetsjenia. Når Putin skylder på internasjonal terrorisme, så vet både han og resten av Russland at denne terroren ikke hadde vært i landet om det ikke hadde vært for Tsjetsjenia.

Terroren i Beslan har sammenheng med valget i Tsjetsjenia 29. august. Putins mann Alu Alkhanov ble valgt i et valg som ikke var fritt og rettferdig. Men valgoppslutningen på 66 prosent viser at det var en meget krigstrøtt befolkning som gikk til valg.

Og det er kanskje her Tsjetsjenias håp ligger; at Basajevene og kanskje Maskhadovene - den russiske regjeringen utlovte i går en dusør på ti millioner dollar for deres hoder - dør ut, og at de unge ikke orker mer. Forskere mener vi snart er der. Men tunge tradisjoner for blodhevn peker mot fortsatt krig.