DØDE: 42 år gamle Derrick Scott døde etter å ha blitt holdt fast av politiet i 13 minutter. Nå er videoen av pågripelsen frigitt. Video: Oklahoma City Police Department / AP Vis mer

Derrick (42) døde etter pågripelse

Politisjef i Oklahoma: - Slik de har lært på politiutdanningen.

Publisert

En ny video av en politipågripelse USA setter ny fyr i debatten om politimetoder og forlenger protestene mot politiet etter pågripelsen av George Floyd i Minneapolis 25. mai i år.

Den nye videoen viser en pågripelse i Oklahoma by 20. mai i fjor, av 42 år gamle Derrick Elliot. Tre politibetjenter holder 42-åringen på en midtrabatt i 13 minutter før ambulansen kommer.

En time seinere opplyser et sykehus i byen av den anholdte er død.

Opptakene er gjort med politiets egne kroppskameraer under pågripelsen.

De ble frigitt av politiet i Oklahoma by tidligere i uka etter krav fra den døde 41-åringens mor og bevegelsen Black Lives Matter, som har vært sentral i demonstrasjonene i store deler av verden mot politimetoder og raseskille i USA, skriver NBC News.

- Bryr meg ikke

«Jeg får ikke puste, hjelp meg, vær så snill, jeg får ikke puste!» roper 41-åringen.

En av politibetjentene svarer «Jeg bryr meg ikke».

En av de andre politibetjentene sier «Du puster helt fint».

I et annet lydoppak til videoen sier en av politibetjentene at «han bare later som han er bevisstløs».

Det var ved 14-tida 20. mai i fjor at politiet til tilkalt til et sted like utenfor sentrum av Oklahoma by. En mann skulle ha viftet med en pistol i en krangel på gata.

NB! STERKE BILDER: George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Nå har politiet selv frigitt en video av hendelsen - men også det skaper sterke reaksjoner. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB Scanpix / Dagbladet TV / Minneapolis Park Police Vis mer

Knær på skuldrene

Politiets frigitte video viser at betjentene løper etter mannen, og takler ham så han blir liggende på gresset i 13 minutter før ambulansen kommer.

Bildene viser blant annet politiknær på mannens skuldre, hendene på ryggen, stramming rundt magen og at politiet finner en pistol i en av lommene hans.

I en obduksjon konkluderte sykehuset med at det var uklart om pågripelsen var årsaken til at en av lungene kollapset, fordi Derrick Elliot hadde flere underliggende sykdommer: lungeemfysem, astma og en hjertesykdom. Obduksjonen påviste også det narkotiske stoffet metamfetamin.

Politisjefen i Oklahoma by konkluderte med at de tre politibetjentene - to menn og en kvinne - ikke var å klandre i saken.

Påtalemyndigheten i staten Oklahoma ba om en ny vurdering av politiets håndtering, men det har ennå ikke ført til nye konklusjoner.

DEMONSTRASJONER: Den første dokumentasjonen der en pågrepet sier I can't breathe - Staten Island i New York 2014. USA rystes nok en gang av demonstrasjoner, etter at seksbarnsfaren Eric Garner (43) døde etter å ha blitt lagt i bakken av politiet. Politimannen slipper... Vis mer

- Som de har lært på politihøyskolen

På en pressekonferanse i Oklahoma tidligere i uka i forbindelse med frigivelsen av videoopptakene, holdt politiledelsen fast ved at det ikke har framkommet noe som kan klandre politifolkene på utrykning den ettermiddagen, ifølge USA Today

- Politibetjentene brukte teknikker de har lært i politiutdanningen. Knær på skulderbladene og stramming av beltet er for å minske risikoen for fysiske skader hos den som blir pågrepet, forklarte en av politiets ledere, Larry Withrow, på pressekonferansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer