Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege tiltalt for å ha medisinert samboer til døde:

- Dersom det er galt av meg som lege å forsøke å redde kjæresten min, så tar jeg straffen for det

Legen som er tiltalt for uaktsomt drap, sier han bare ville hjelpe samboeren med å bli kvitt det han kaller et smertehelvete. Han nekter for å ha gitt henne så mye medisin at hun døde.

DØDE: Anne Lindell Sundt døde i desember 2014. Under obduksjonen ble det oppdaget spor av elleve forskjellige medikamenter i kroppen hennes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØDE: Anne Lindell Sundt døde i desember 2014. Under obduksjonen ble det oppdaget spor av elleve forskjellige medikamenter i kroppen hennes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med foldede hender og blikket festet på sine dokumenter, startet den drapstiltalte legen (59) sin forklaring tirsdag.

Der beskriver han hvordan han som lege og samboer levde i et konstant dilemma for hvordan han skulle hjelpe sin kjæreste, Anne Linell Sundt (39), som døde av en overdose medikamenter 12. desember 2014.

- Jeg levde med smertehelvetet hennes daglig. Vi forsøkte stadige nedtrappinger, men tilstanden var uavklart. Hun beskrev det selv som om en hai hadde bitt rundt beinet hennes og forsøkte å rive det av. Jeg ga henne smertestillende, også morfinpreparater. Det ga henne et liv som var mulig å leve. Uten hjelpen var det umulig, sier legen.

Kasteball i helsesystemet

Ifølge 59-åringen møttes de to høsten 2011, da hun oppsøkte ham som pasient for å få hjelp. Et halvt år senere, i februar-mars 2012, ble den da 53 år gamle legen og 17 år yngre Sundt kjærester. Det ble starten på det han i retten beskriver som flere år med desperate forsøk på å hjelpe og lindre samboerens smerter.

I retten forteller legen hvordan de to sammen oppsøkte Diakonhjemmet, Rikshospitalet, Ullevål sykehus og nevrologer i Norge, men også klinikker i Europa og USA, alt for å forsøke å hjelpe avdøde til et smertefritt liv.

Han beskriver smerteanfallene som så ekstreme at hun lå og ristet, skrek, slo seg selv og stakk seg med gaffel for å få slutt på dem.

Våren 2013, etter at de to flyttet sammen, startet den tiltalte derfor med lokalbedøvende injeksjoner for å døyve Sundts smerter.

- Jeg visste man helst ikke skal behandle sine nærstående, men vi fikk ikke den hjelpa vi hadde håpet. Vi fikk kanskje noen medisiner, men da kvelden kom var det jeg som var der da smerteanfallene kom. Hun ble kasteball i helsesystemet, og ingen tok ansvar for å behandle henne, sier legen, som ikke ser hvordan han kunne gjort noe annerledes, til tross for det som har skjedd etter dødsfallet.

- Jeg har mistet alt på grunn av dette. Jeg har mistet Anne, jeg har mistet jobben min, jeg har mistet klinikken, jeg har sittet fengslet. Likevel ser jeg ikke at jeg kunne gjort noe annet, sier 59-åringen.

Ringte faren, så 113

I retten fortalte legen også om dagen da han fant sin samboer død. Etter å ha stått opp og dusjet, gikk han ned i stua. Der så han Sundt sitte på gulvet, foroverlent.

- Jeg har av og til sett at hun har sovet i den stillinga. Men da jeg løp bort til henne, kjente jeg hun var helt kald. Jeg skrek og ropte. Det er det verste jeg har opplevd. Jeg ringte faren hennes, men husker ikke om han svarte. Så ringte jeg 113. Hun var så kald, så jeg la et pledd over henne. Der og da trodde jeg hun hadde fått akutt hjerneblødning, sier legen.

Til tross for at han forteller om omfattende hjelp til medisinering av sin egen samboer, anser han det som nødvendig for at kvinnen skulle leve et godt liv.

- Dersom det er galt av meg som lege å forsøke å redde kjæresten min, så tar jeg straffen for det. Men at jeg sitter tiltalt her, snur opp ned på min rettferdighetssans, sier 59-åringen.

- Har fått livet rasert

Advokat Arild Holden forsvarer den tiltalte legen i Oslo tingrett. I går sa han til Dagbladet at årene som har gått siden Sundts død for mer enn tre år siden, har vært et mørkt kapittel i mannens liv, hvor klinikken har blitt nedlagt og livet ødelagt.

FORSVARER: Advokat Arild Holden representerer den tiltalte legen. Foto: Audun Hageskal / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Arild Holden representerer den tiltalte legen. Foto: Audun Hageskal / Dagbladet Vis mer

I retten beskrev han hvordan hans klient var opptatt av å hjelpe sin samboer, og blant annet stengte klinikken i nærmere en måned for å reise til USA og få henne inn på smerteklinikk.

Han understreket også at legen lå og sov, da Sundt døde, og mener det er bevist at det var kvinnen selv som overmedisinerte seg selv til døde.

- Det er en god mulighet for at avdøde satte 14 ampuller medikamenter de siste timene hun levde. I tillegg til fire dagers forbruk av Tegretol (medisin brukt blant annet i forbindelse med epilepsi journ.anm.) og en smørbrødliste av medikamenter. Selv har tiltalte innrømmet å ha satt en halv til en ampull ved behov, men aldri slike mengder. Han hadde et godt formål - han ville behandle kjæresten sin og få slutt på lidelsen, fortalte Holden i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!