- Dersom det er ham, er jeg veldig sjokkert

Naboer beskriver Hassan Abdi Dhuhulow (23) som kjekk, høflig, blid, veloppdragen og hjelpsom.

USIKRE: Naboer til den ettersøkte norsk-somalieren, i forbindelse med terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenya, er usikre på om det er ham de ser på video og fotoene som er ute på nettet. Blant annet på BBC News. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
USIKRE: Naboer til den ettersøkte norsk-somalieren, i forbindelse med terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenya, er usikre på om det er ham de ser på video og fotoene som er ute på nettet. Blant annet på BBC News. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): Ifølge nye meldinger fra PST ser det ut som om den etterlyste og terrormistenkte 23-åringen Hassan Abdi Dhuhulow kan ha vært blant terroristene som skjøt og drepte 67 personer i kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya, i september.

- Dersom det er hanm, er jeg veldig sjokkert, forteller en nabo til Dagbladet.

Vedkommende får støtte av andre i den store blokka i Skreppestadveien. En annen nabos beskrivelse av 23-åringen som voldelig og fanatisk er for de fleste Dagbladet har snakket med helt uvirkelig.

- Han var en kjekk, høflig, blid, veloppdragen og hjelpsom person. Han stilte alltid opp på dugnader. Jeg kjenner ikke igjen det bildet som nå er tegnet av ham, sier en kvinnelig beboer.

Alle som Dagbladet har snakket med forteller om en ung mann og hans familie, som utelukkende får gode skussmål. De peker på at kulturforskjeller stundom kunne føre til litt morsomme og spesielle situasjoner, men aldri konflikter.

23-åringens familie flyttet fra blokka for drøyt to år siden. Da var den terrormistenkte for lengst bosatt andre steder. Naboene forteller imidlertid om familiens leilighet, som ble et møtested for mange somaliere selv om de voksne i familien ikke var hjemme. Dit kom også 23-åringen gjentatte ganger, selv om han da hadde flyttet ut.

- Han reiste så til Somalia, og var borte lenge. Men det gjorde også faren hans. Da var det mange forskjellige som kom til leiligheten. Vi la oss aldri i det. Alt var stille og rolig, sier naboene.

Tolken
23-åringen og hans familie flyttet inn i blokka, da han gikk i barneskolen.

- De kom fra en annen del av Larvik, hvor de ikke hadde det så bra. Jeg forstår at mange var etter dem og mobbet familien. Men her gikk det greit.

Godt naboskap?

- Ja, det var aldri noe problem. Det hendte de gjorde ting som vi reagerte på. Men det kunne vi greit snakke med dem om. For øvrig var det helst gutten som snakket. Faren  var ikke så god i norsk, så sønnen fikk være tolk, forteller naboene.

Dratt med
Selv om de aller fleste naboene husker 23-åringen som en meget hyggelig gutt, kommer det også fram at de så stadig mindre til ham etter hvert som han ble eldre.

- Han flyttet vekk, og gikk på skoler andre steder. Det kan jo hende at han ble dratt med i slike miljøer da. Vi så ikke så mye til ham etter hvert som han begynte å bli voksen, forklarer naboene.

Likevel, forstår de ikke hvorfor. Den terrormistenkte mannen hadde det tilsynelatende godt. Dette forvirrer naboene. De stiller seg spørsmålet om hvorfor en tilsynelatende veltilpasset og godt likt ung kar kan vende om å bli mistenkt for terror. Men svarene uteblir.

ET GODT LIV: I denne blokka oppgang A, bodde den nå ettersøkte norsk-somalieren. Naboene opplevde at familien hadde et godt liv der. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ET GODT LIV: I denne blokka oppgang A, bodde den nå ettersøkte norsk-somalieren. Naboene opplevde at familien hadde et godt liv der. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer