Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dersom han har konkrete eksempler, får han komme med det

Tidligere etterretningssjef og generalløytnant Kjell Grandhagen står for alt han har sagt i Per Sandberg-saken. NRK og TV 2 svarer også på kritikk.

STÅR PÅ SITT: Tidligere etterretningssjef og generalløytnant Kjell Grandhagen fra et tidligere intervju med Dagbladet. Grandhagen svarer på kritikken fra Per Sandberg. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STÅR PÅ SITT: Tidligere etterretningssjef og generalløytnant Kjell Grandhagen fra et tidligere intervju med Dagbladet. Grandhagen svarer på kritikken fra Per Sandberg. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Dagbladet i kveld refser Per Sandberg, som i går trakk seg som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet etter å ha brutt sikkerhetsreglene på en Iran-tur, blant andre norske medier og partikolleger.

Uten å nevne navn går Sandberg i rette med «totalt ubrukelige og tidligere pensjonerte etterretningsoffiserer og etterretningssjefer som uttaler seg om ting de ikke har greie på».

Den eneste etterretningssjefen som har uttalt seg så langt i saken, er tidligere etterretningssjef og generalløytnant Kjell Grandhagen.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer Vis mer

Står på sitt

Grandhagen sier at han står for alt han har sagt i Per Sandberg-saken. Han sier at det ikke framkommer hva han har sagt som Sandberg mener han ikke har greie på.

- Jeg kan ikke erindre å ha sagt noe jeg ikke har hatt dekning for. Dersom han kommer med konkrete eksempler, får han komme med det, sier Grandhagen til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg har overhodet ikke sagt noe jeg angrer på.

I et intervju med NRK 2. august sa han blant annet følgende:

- Han (Per Sandberg journ.anm.) har vært naiv, men også utvist usedvanlig dårlig dømmekraft når han tror han kan opptre på denne måten uten å informere regjeringen på forhånd. Sandberg har utsatt seg selv og andre for risiko.

Den tidligere etterretningssjefen sier til Dagbladet at han synes det var klokt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å undersøke kjæresten til Sandberg, Bahareh Letnes. Han sier også at han står på sitt om at jobbtelefonen Sandberg tok med seg til Iran og Kina, kan ha blitt hacket.

(VIDEO): VISER TIL PST: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke svare på spørsmål om informasjon fra jobbtelefonen til Per Sandberg er kommet på avveie. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

- Jeg mener jeg har full dekning for å hevde det. Jeg har også sagt at han førte statsminister Erna Solberg bak lyset ved å ikke orientere henne om reisen, sier Grandhagen.

Kritiserer NRK og TV 2

I intervjuet med Dagbladet mener Per Sandberg at norske medier har begått karakterdrap på kjæresten.

- Men jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at det var så mye ondskap og fordommer i det norske folk. Og i hvert fall ikke hos NRK, TV 2 og andre medier, sier Sandberg i intervjuet.

Konstituert nyhetsdirektør i NRK Marius Tetlie sier at statskanalen har drevet kritisk journalistikk i Per Sandberg-saken.

HAR KRAV: Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 sier at det norske folk har krav på å vite hva som har skjedd i Per Sandberg-saken. Foto: NTB Scanpix
HAR KRAV: Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 sier at det norske folk har krav på å vite hva som har skjedd i Per Sandberg-saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har drevet systematisk og kritisk journalistikk mot en statsråd som har brutt sikkerhetsreglementet. Mediene har gjort jobben som vi skal gjøre. Det handler om å avdekke kritikkverdige forhold mot dem som har makt i samfunnet. Medlemmer av regjeringen må regne med slik kritikk, sier Tetlie til Dagbladet.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 skriver følgende i en SMS til Dagbladet om Sandbergs kritikk:

- TV 2 har omtalt en sak som endte med at både Sandberg og statsministeren ble enige om at han måtte trekke seg. Det er verken ondskap eller fordommer som ligger til grunn for vår dekning, og vår vurdering er at det norske folk har krav på å vite hva som har skjedd, skriver Solbrække.