SAMMENSTØT: Demonstrantene hadde marsjert fra Birzeit University, da de gikk til angrep på israelske soldater ved kontrollposten Atara på Vestbredden. Foto: AFP PHOTO/ABBAS MOMANI/SCANPIX
SAMMENSTØT: Demonstrantene hadde marsjert fra Birzeit University, da de gikk til angrep på israelske soldater ved kontrollposten Atara på Vestbredden. Foto: AFP PHOTO/ABBAS MOMANI/SCANPIXVis mer

- Dersom Israel fortsetter sånn, kommer intifadaen

10 palestinere skadd da israelske soldater angivelig skjøt med skarp ammunisjon mot studenter. Frykten for en tredje intifada øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 10 palestinere ble skadd i sammenstøt med israelske soldater på den okkuperte Vestbredden i ettermiddag.

Ifølge palestinske kilder gikk israelske soldater til det uvanlige skritt å skyte med skarp ammunisjon mot demonstrantene, som kastet stein mot kontrollposten Atara.

- Vi har tatt imot seks personer, to av dem skutt med skarp ammunisjon, en i magen og en i nakken, sier Mohammed Eida, direktør for sykehusene i Ramallah, til nyhetsbyrået AFP.

Skarp ammunisjon
De fleste av demonstrantene var studenter ved Birzeit University, som protesterte mot den planlagte utvidelsen av israelske bosettinger i Ramat Shlomo, opprinnelig en del av Vestbredden, som Israel har innlemmet som en del av Øst-Jerusalem.

En talskvinne for den israelske hæren nekter for at soldatene åpnet ild mot demonstrantene.

- Sikkerhetsstyrkene tok i bruk andre midler for å stanse demonstrantene. Det ble definitivt ikke brukt skarp ammunisjon, sier talskvinnen til nyhetsbyrået Reuters.

Det er sjelden at israelske soldater bruker skarp ammunisjon for å spre demonstranter på Vestbredden. Vanligvis brukes tåregass, gummikuler eller såkalte flash-bang-granater, også kjent som blendgranater.

Av hensyn til sikkerheten har Israel stengt adgangen fra Vestbredden til Jerusalem for alle som ikke bor der fram til tirsdag.

Flere titalls er blitt skadd i Jerusalem de siste ukene i sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker.

Tredje intifadaMed den økende uroen og en fredsprosess som har ligget brakk i over et år, har flere røster på palestinsk side tatt til orde for en tredje intifada.

Tidligere statsminister Ahmed Qurie sier israelernes politikk, inkludert det palestinerne mener er forsøk på å feste grepet om Jerusalem, kan utløse en ny intifada.

- Dersom situasjonen forblir som den er, uavhengig om vi tar avgjørelsen eller ikke, så kommer det. Dersom Israel fortsetter på denne måten, kommer det, sier Qurie.

Det palestinske lederskapet på Vestbredden, anført av president Mahmoud Abbas, har utelukket en gjentakelse av det palestinske opprøret.

De har imidlertid uttrykt støtte for demonstrasjoner som skal legge press på Israel, for å stanse okkupasjonen av territorier der palestinerne ønsker å etablere en stat med Øst-Jerusalem som sin hovedstad.

Verste på 35 årSpenningen mellom partene i Midtøsten-konflikten har toppet seg etter visepresident Joe Bidens besøk i forrige uke.

Besøket var det første reelle forsøket på å blåse liv i fredsprosessen igjen, etter at president Barack Obama tok over. Besøket ble imidlertid overskygget av nyheten om de 1600 planlagte boligene i Øst-Jerusalem.

Tidspunktet for den israelske kunngjøringen ble ikke tatt godt imot av amerikanerne.

- Kunngjøringen av planene på samme dag som visepresidenten var der, var en fornærmelse, et uheldig og vanskelig øyeblikk for alle, sa utenriksminister Hillary Clinton til CNN.

Israels ambassadør til USA, Michael Oren, sier forholdet mellom Israel og USA er på det verste siden 1975.

Da Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til Likud-partiet i ettermiddag, gjorde han det klart at utvidelsen av de israelske bosettingene ville fortsette uavhengig av den diplomatiske striden med USA.